RSS

Nu este ingaduit femeilor sa poarte pantaloni !

19 sept.

În principiu, femeia ispitește și fără să vrea, prin hainele sale, prin corpul său, prin frumusețea fizică ce o posedă, de aceea nu este îngăduit femeilor să intre în Biserică în pantaloni, cu haine strâmte pe corp, cu capul descoperit, cu farduri, machiaj, vopsele, bijuterii sau parfumuri. Pentru că la Biserică ne ducem să ne rugăm curat, să ne plângem păcatele, să fim cu gândul la Dumnezeu, nu la cele pământești, lumești. Ori, femeia intrând astfel în Biserică, este imposibil să nu atragă atenția asupra ei, să nu ispitească, tulburând astfel liniștea și gândul celorlalți, mintea nemaifiind nicidecum la rugăciune.

Biblia, la Deutronom 22,5 spune clar: „Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească, şi bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti; căci oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeu.” Iar CANONUL 13 Gangra (OSÂNDA FEMEILOR CARE ÎMBRACĂ VEȘMINTE BĂRBĂTEȘTI) spune: „Dacă vreo femeie, din asceză părută, și-ar schimba îmbrăcămintea, și în locul hainei femeiești obișnuite, ar lua îmbrăcăminte bărbătească, să fie anatema.”

Și pe deasupra, să vezi o femeie îmbrăcată în pantaloni, este un lucru chiar urât, care o face să-și piardă din feminitate. Modelul suprem pentru femeie trebuie să fie Maica Domnului – vrednică de urmat în vestimentație și în virtuți.  Și o altă interdicţie este expusă în CANONUL 17 Gangra (FEMEILE SĂ NU-ȘI TUNDĂ PĂRUL): „Dacă vreuna dintre femei, pentru asceză părută, și-ar tunde părul ce i l-a dat Dumnezeu spre aducerea-aminte de supunere, să fie anatema ca una ce strică porunca supunerii.” Baticul sau eșarfa, au rolul de a acoperi părul, ele nu se pun pe post de bentiță sau de fantezie.

De aceea sminteala este un păcat așa de mare. Iar tu femeie care te îmbraci ispititor, știi tu oare câte cugete ai tulburat, câți te doresc în inima lor? Când se duce omul acasă, îți păstrează amintirea ta în inimă, și deși are soție și trăiește cu ea, e tot cu gândul la tine. Iată un păcat la care te-ai făcut părtașă, dar la care nu te-ai gândit că l-ai fi făcut vreodată. Pentru că uneori gândul poate fi la fel de vătămător precum fapta însăși, după cum ne spune și Mântuitorul: „Oricine se uită la femeie, poftind-o, a şi săvârşit adulter cu ea în inima lui.” (Mat. V, 27-28).

Într-o carte scria: „Dacă știi că ai ochii frumoși, pleacă-i ! Deci dacă numai o privire ne poate ispiti, cu cât mai mult celelalte?… De cele mai multe ori, păcatul intră în om prin pofta ochilor, care mai apoi ajunge să stăpânească inima, mintea, voința iar dacă nu se înfrânează, se poate ajunge chiar la înfăptuire. Ochii văd, inima cere … așadar, ai grijă la gândurile tale, căci vor deveni cuvinte și ai grijă la cuvintele tale, căci devin acţiuni. Mai ușor e să previi, decât să combați.

Și încă un lucru la care trebuie să avem grijă: mulți poate că sunt feciorelnici cu trupul, dar mintea le umblă prin toate murdăriile și plăcerile păcătoase. La acest lucru ne face atenți Sf. Vasile cel Mare când spune: Femeie nu am cunoscut, dar fecior nu sunt.” Așadar, fecioria dacă este îmbrăcată cu mândrie, cu silă, tăvălită prin toate necurățiile, nu se mai numește feciorie …

Elena J.

 
12 comentarii

Scris de pe 19 septembrie 2013 în ELENA J., FECIORIE, FEMEIA, SMINTEALA

 

12 răspunsuri la „Nu este ingaduit femeilor sa poarte pantaloni !

  1. strainisicalatori

    19 septembrie 2013 at 19:38

    un articol bun chiar foarte bun si biblic, crestinesc… Asa daca ,popi, pastori ar predica, si-ar pierde din faima si nume dar ar duce suflete spre pocainta adevarata si ar avea parte de cer si ei si cei ce ii asculta.

     
  2. V.NICOLAE

    19 septembrie 2013 at 19:55

    1. Va rog sa ma iertati dar am o nelamurire…cunosc ce spune Deuteronomul cu privire la pantaloni dar pe vremea aceea nici macar barbatii nu purtau asa ceva deoarece pur si simplu pe vremurile acelea nu exista un asemenea obiect vestimentar…pantalonul dupa cite stiu a aparut in istoria omenirii mult mai tirziu…
    2.Cine oare este mai vinovat -femeia care se impodobeste nepotrivit…barbatul care o pofteste in inima lui pe acea femeie???
    3.Am citit o istorie plina de intelepciune din viata sfintilor parinti…La un calugar batrin vine intr-o zi un frate mai tinar si ingrijorat ii spune -Parinte am vazut astazi o femeie frumoasa in biserica care pentru un moment mi-a placut-spune-mi te rog am pacatuit cumva?
    -Ei dragul meu ii raspunde acesta una este sa vezi rata zburind pe sus si alta este sa ti-o imaginezi aburinda,pe varza si inghitind in sec dupa ea!!!
    DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE IN TOATE!

     
    • Elena J.

      20 septembrie 2013 at 7:59

      Gandesc ca mai mare pacat are ispititorul decat cel care a fost ispitit, dupa cum zice si Mantuitorul: „Vai de cel ce se sminteste, dar mai vai de cel prin care vine sminteala.” Smintelile trebuie sa vina, sunt ingaduite, insa noi trebuie sa avem puterea sa le spunem „NU” si sa nu ingadum sa puna stapanire pe vointa si inima noastra. Da, acea istorioara este adevarata si plina de intelepciune: una e sa vina ispita, sa o primesti, sa te invoiesti cu ea, sa te indulcesti din ea, sa-ti faci inchipuiri, si alta e sa o vezi / simti dar sa nu o primesti, sa nu starui in ea – in acest caz nu ai pacat, chiar te incununeaza Dumnezeu ca ai avut discernamant si vointa tare. Dumnezeu sa binecuvanteze pe toata lumea !

       
    • marieta

      4 noiembrie 2013 at 21:36

      Pantalonii la femee a fost o inventie a diavolului. Si de atunci,au inceput femeile sa-si ceara drepturi,pina la feministele de astazi,care i-si arata goliciunea pe strada.

      Femeia crestina umbla cu buna cuviinta,si are ca model pe Maica Domnului si Sf.Fecioare.

       
      • valentin

        1 februarie 2014 at 2:22

        FEMINISTELE CARE CICĂ CER „DREPTURI” DE FAPT VOR SĂ NU SE MAI SUPUNĂ LUI DUMNEZEU.

        ŞI EL LE LASĂ ÎN MÂNA DIAVOLULUI DACĂ ELE AŞA VOR PT. CĂ LE DĂ LIBERTATE.

        ŞI DIAVOLUL ÎŞI BATE JOC DE ELE ŞI LE DUCE ÎN IAD.

        AŞA E CU TOŢI CARE NU VOR SĂ ASCULTE PORUNCILE LUI DUMNEZEU!

         
  3. valentin

    1 februarie 2014 at 2:19

    femeile se dau în mâna diavolului şi va veni sfârşitul
    Ăsta e un semn apocaliptic. Aşa se spune în cărţile vechi.

    Când femeile nu se vor mai ruşina , nu vor mai avea ruşine, nu va fi mult şi va veni sfârşitul.

    Nu vreau să le acuz pe toate femeile că sunt nişte curve spurcate, dar majoritatea chiar sunt.

    ASTA E REALITATEA. CĂ MAJORITATEA ÎŞI UCID PRUNCII, ÎŞI ÎNŞALĂ BARBATU ŞI CAUTĂ NUMAI PLĂCEREA LOR EGOISTĂ.

    ASTA E CURVIA. DISTRUGE SUFLETUL, FAMILIA, COPII, BARBATUL ŞI OMUL ÎN GENERAL.

    DECI FEMEILE CARE NU SE ÎMBRACĂ PE PLACUL LUI DUMNEZEU SUNT NIŞTE CURVE!!!

     
  4. laurentiu

    24 iunie 2015 at 19:53

    Suntem în 2015. Voyager a trimis date din afara sistemului solar. Curiosity a detectat molecule organice pe Marte. Acceleratorul de la Geneva are date de depasire a vitezei luminii. Printerele 3D refac organe pentru bolnavi.
    Intre timp gruparea ISIS mutileaza femei ca nu-si acopera capul.
    Găsiți asemanarile.

     
  5. Ignat Mirela

    6 iulie 2015 at 13:38

    Modul de abordare al acestui articol seamana extrem de mult cu gandirea bisericii catolice din perioada inchizitiei si ca sa exemplific asa a fost pusa la zid ioana d’arc.
    In alta ordine de idei actualele femei in etate, imbracate din cap pana in picioare si foarte evlavioase , dar ale caror priviri sunt pline de carcoteli si venin, iar limba cand se da la a blestema… aceste aspecte nu se iau in calcul.
    Decenta la intrarea in biserica e obligatorie, Atitudinea corecta si civilizata in biserica e obligatorie, dar de aici pana la a privi vestimentatia ca acum o mie de ani e cale lunga.

     
    • Elena J.

      6 iulie 2015 at 14:09

      Asta e raspunsul pe care-l dau de obicei cei ce nu se conformeaza legilor bisericesti, crestinesti pentru ca nu le convine lor. Daca nu poti respecta tu, cel putin nu cauta sa te indreptatesti prin argumente nejustificabile. Poate ca si mie imi e greu sa respect anumite invataturi, dar nu judec legea pentru neputinta mea. Legea e lege, exprima un adevar scris si nu avem voie s-a denigram doar pentru ca nu ne convine noua. Textul e argumentat prin citate biblice, fara inventii sau adaptari. Sfintii parinti spun asta, nu eu.

       
  6. Dana

    26 noiembrie 2017 at 11:32

    Buna ziua! Ma scuzati daca deranjez, insa voiam sa va intreb cum sunt pantalonii, in zilele noastre, „haine barbatesti”? Nu vorbesc despre a nu purta haine care… sa nu fie o imbracaminte modesta, insa… oare „a nu purta haine barbatesti”, in zilele noastre, nu se refera la pantaloni, ci, mai degraba, la femeile si fetele… care… sa zicem ca… „plac alte femei” si, unele, chiar incearca sa se imbrace in haine care sa le faca sa para a fi barbati? Pentru ca, fara suparare, dar pantalonii pe care ii port… nu sunt „haine barbatesti”, in niciun fel. Din contra, in zilele noastre… poate sa te imbraci in fusta… atragi mai mult atentia, zic eu! Apoi… pentru mine, ca exemplu… a purta fusta e ceva care fac numai „pentru a ma impodobi” si, astfel, sa merg la biserica imbracata intr-un stil (plin de decenta, bineinteles) pe care il simt a fi „gateala”, nu este mai pacat? Niciodata nu prea am inteles logica asta… Sunt femei care poarta fuste si rochii de obicei si, atunci, bineinteles ca acelea le-ar fi si „imbracamintea modesta”, insa eu, de exemplu, port, de obicei, pantaloni, pantaloni care… sa fim seriosi… nu sunt „imbracaminte barbateasca”, ci sunt pantaloni pentru femei, desenati pentru femei, produsi pentru femei, vanduti pentru femei… Nu e ca si cum m-as duce la raionul cu imbracaminte conceputa pentru barbati si mi-as lua haine, desi… daca e sa fim si mai sinceri… probabil ca acelea, pe un corp de femeie, ar arata mult mai decent si modest decat hainele croite pentru femei…
    Mai decent arat si mai modest ma simt imbracata in pantaloni, pantaloni pentru femei, decat si arat si ma si simt in fuste, orice lungime si croi ar avea ele…
    Nu prea vad logica… 🙂

     
    • Elena J.

      26 noiembrie 2017 at 17:09

      Dvs. ati luat cuvintele mot-a-mot. Haine barbatesti la modul general, adica pantaloni. Ideea e urmatoarea: femeia, cu cat e mai gatita/impodobita, cu atat ispiteste mai mult. Iar femeia nu are voie sa se infrumuseteze si sa ispiteasca decat pe/pentru barbatul ei. In rest, se numeste sminteala. Iar barbatii sunt foarte pofticiosi – tot ce vad, isi doresc. Si mai au si imaginatia „bogata” – incep sa-si inchipuie deja scene intime cu acea femeie dezgolita pe care au vazut-o. Ei, aici e problema – acea femeie poate ca nu a pacatuit in fapt, nu a facut desfranare in mod direct, dar pentru faptul ca a devenit pricina de sminteala pentru barbat – acela pacatuind in mintea lui – se face si ea raspunzatoare pentru pacatul acelui barbat. Cu atat mai grav la biserica cand ne ducem sa ne rugam si sa fim atenti acolo. O astfel de femeie (impodobita, machiata) chiar si mie imi atrage atentia si imi perturba linistea si gandul atintit la slujba. Dar pentru un barbat!… Mai ales ca barbatii intai analizeaza corpul femeii, apoi fata; formele, marimea… Si incep cu picioarele, fundul, apoi in sus, stiti prea bine si dvs… Pe unii aproape ii vezi salivand…

       

Lasă un comentariu