RSS

Despre Voievodul crestin Mihai Viteazu

30 mai

mihai-viteazul_ctitor_simonos_petrasVoievodul Mihai Viteazu, pentru întărirea ortodoxiei in Ardeal, în anul 1596, l-a instalat în scaunul mitropolitan pe Sf. Ioan de la Prislop. Se mai spune că în anii de domnie, voievodul a fost însoțit în toate bătăliile de doi cerbi ce se pare că erau doi ingeri…în data de 19 august 1601 au dispărut iar ostașii români s-au întrebat ce semn poate fi acesta. Singur domnitorul a înțeles că pentru greșelile sale dar și pentru neputintele sale avute, asemenea Proorocului David … Dumnezeu a pregătit pentru el ca mijloc de curățire deplină, dar și de răsplată pentru ostenelile mărturisirii dreptei credințe, cunună muceniciei de aceea a murit fără să se opună sau să protesteze rostind un Psalm din Psaltire, pe care o învățase pe de rost din copilărie pe când era în Muntele Athos. Capul său a fost dus de căpitanul Radu Buzescu la mănăstirea Dealu lângă Târgoviște unde a fost înmormântat. Pe lespedea mormântului său scrie ,,Aici zace cinstitul și răposatul capul creștinului Mihai ce a fost domn al Țării Românești și Ardealului și Moldovei”

Trupul a zăcut trei zile agățat de un stâlp pe Câmpia Turzii timp in care soldații au tăiat părți din trupul său pe care le-au luat ca trofeu jupuindu-i pielea de pe umeri și de pe spate cu tot cu părți de trup! Sfântul Mihai Viteazu este primul conducător al României dar și primul domnitor mucenic al ei.

Cea mai importantă dovadă despre  sfințenie lui o dă , Sf.Paisie de la Neamț, care consemnează în anul 1751 pe marginea unei Psaltiri descoperită de V.Alecsandri  în 1850, următoarele cuvinte: ,,Mihai Viteazu, rob al lui Dumnezeu și Sfânt”.

România că o pradă  – Alexander E. Ronnett

 
Un comentariu

Scris de pe 30 mai 2019 în ROMANIA

 

Un răspuns la „Despre Voievodul crestin Mihai Viteazu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: