RSS

Prezentatoarea Magda Vasiliu crede ca asa-zisa emancipare a femeii a distrus femeia: „Stiu ca voi fi mancata de vie de feministe, dar nu ma pot abtine.”

03 mart.

646x404.jpg

Ziua Internaţională a Femeii, celebrată pe 8 martie, a prilejuit şi diferite proteste feministe. În acest context, Magda Vasiliu şi-a exprimat punctul de vedere pe Facebook, cu riscul, spune ea, de a fi criticată având în vedere că nu este de acord cu modul în care unele persoane au înţeles conceptul de „emancipare a femeii“.

„Ştiu că voi fi mâncată de vie de feministe, dar nu mă pot abţine. 8 martie a fost prilejul perfect pentru tot felul de proteste. Femeile se plâng că sunt mai prost plătite decât bărbaţii, că nu au acces la aceleaşi joburi, că sunt, pe scurt, discriminate. Tot de 8 martie, zeci de persoane evocau cu nostalgie şi regret scene din copilărie în care mama părea sau poate chiar era centrul universului. Aşa zisa emancipare a femeii a distrus practic femeia“, şi-a început Magda Vasiliu textul.

În continuare, prezentatoarea a enumerat diferenţele dintre generaţiile trecute de femei şi cele actuale, subliniind clar că femeile emancipate au scăpat din vedere unele aspecte.   „Bunicile, străbunicile noastre trăiau până la 80-90 de ani, erau casnice, creşteau copii, schimbau reţete, mergeau la teatru, la operă, pictau, găteau pentru mese memorabile cu prietenii, planificau vacanţe, se coafau constant, purtau ciorapi de mătase cu dungă, port-jartier şi pantofi cu toc. Aveau timp să culeagă levănţică şi să o pună în şifonier printre rufe, la fel cum aveau timp să întindă la uscat flori de tei. Citeau, scriau, nu erau aşa «emancipate» ca noi, care nu mai ieşim din blugi, nu mai purtăm tocuri, facem un duş în grabă, mâncăm de la fast food, ne întindem părul cu placa (altceva oricum n-am şti să facem), cu prietenii ne vedem rar şi atunci când ne vedem comandăm mâncare. Suntem veşnic alergate, obosite, sătule de tot şi de toate. Şi asta pentru că am fost proaste. Când am vrut cariere, joburi, etc, trebuia să ne asigurăm că bărbaţii pot şi vor să gătească, să spele, să calce, etc. Nu ne-am asigurat şi ne-am trezit cu toate pe cap. Dacă pe noi ne învăţau bunicile/mamele să gătim, pe copiii de azi părinţii îi duc la cursuri de gătit. Cine oare mai are timp să-i înveţe? Străbunicile şi bunicile noastre aveau tihnă, liniştea mentală de a crea oameni, caractere. Noi, în grabă, mereu pe fugă, mereu în contratimp de vreo 30 de ani încoace, creăm doar indivizi. Aşa că nu ştiu cum o fi mai bine“, a concluzionat Magda Vasiliu.

Magda Vasiliu

 
8 comentarii

Scris de pe 3 martie 2019 în FEMEIA

 

8 răspunsuri la „Prezentatoarea Magda Vasiliu crede ca asa-zisa emancipare a femeii a distrus femeia: „Stiu ca voi fi mancata de vie de feministe, dar nu ma pot abtine.”

 1. ecoarta

  4 martie 2019 at 6:01

  Fata draga, ai dreptate!
  Acum, sigur, sunt si barbati care stiu sa gateasca, care fac curatenie sau, intr-un „cuvant”, isi ajuta sotiile (a, stiu, sunt mai multe cuvinte!).
  Insa lumea s-a schimbat! Oricat am vrea, oricat de idilica ne pare viata bunicilor noastre, acele vremuri nu se mai pot repeta!

   
 2. Ma Cos

  5 martie 2019 at 12:44

  Magda Vasiliu e cu capul in nori . Majoritatea bunicilor erau femei obligate sa se marite cu cine voiau parintii, sa munceasca la 3 joburi diferite (la camp, in gospodarie, in casa, sa se ocupe singure de copii, sa stea treze noaptea daca erau copiii bolnavi). Bunica a fost o femeie batuta, inselata, chinuita, fortata sa stea cu bunicul betiv, curvar si violent, lenes – ca asa erau vremurile. Bunica a fost obligata sa iasa din spital pentru ca bunicul avea nevoie de o sclava sa aibe grija de el – lenesul.
  Bunicile nu mergeau decat pana in clasa a 3a sau a 4a la scoala. Nici vorba de teatru, opera si doar gatit, pictat , odihna etc.
  Bunica a fost batuta pana aproape de ziua in care a murit.
  Cele care elogiaza o astfel de viata chinuita ar merita sa traiasca asa. Feminismul a fost inventat de barbati mai degraba pentru a denigra femeile care cereau respect, iubire, fidelitate, protectie si sa nu mai fie exploatate.

   
 3. Ma Cos

  5 martie 2019 at 13:14

  Magda Vasiliu e cu capul in nori.
  Bunicile nu erau emancipate – era obligate sa se casatoreasca cu cine voiau parintii, fortate sa suporte barbatii betivi, curvari si violenti, se le aduca zestre barbatilor si sa munceasca la 3 joburi pana la epuizare (la camp, acasa in gospodarie, sa creasca singure copiii). Nu aveau dreptul sa mearga la scoala decat pana in clasa a 3a sau a 4a. Erau umilite si batjocorite daca nu erau virgine, in timp ce barbatii aveau voie sa se depraveze inainte si dupa casatorie.
  Bunica a fost o femeie batuta, inselata, exploatata, chinuita de bunicul betiv, curvar, violent si lenes. A fost batuta pana aproape de ziua cand a murit ( nici nu a fost dusa la timp la spital – facuse comotie cerebrala – deoarece bunicul dorea mancare).
  Nici vorba ca bunicile sa aiba timp liber, sa mearga la teatru, opera, sa citeasca, sa picteze. Erau tratate ca sclavele,batuta pana mureau.
  Cine elogiaza o astfel de viata chinuita merita sa traiasca asa. Lasa minciunile despre trecut. Nu mai elogiati minciunile. Majoritatea femeilor aveau o viata chinuita. Iar barbatii au inventat feminismul pentru a denigra femeile care cereau respect, fidelitate, protectie, sa nu mai fie exploatate.

   
 4. ioansperling

  5 martie 2019 at 22:31

  O femeie care recunoaste ca emanciparea a fost prost înteleasă dar recunoașterea ei fara propria îndreptare e o simplă pălăvrăgeală!

   
 5. PG

  7 martie 2019 at 13:06

  @ Ma Cos
  Tu esti cu capul in bezna !
  Iarta-ma ca zic asa ; fiecare cum simte ; tu ai simtit in felul tau ; te rog sa nu generalizezi ;

   
  • Ma Cos

   8 martie 2019 at 13:22

   Cu capul in bezna sunt cei care sustin minciunile despre fericirea femeilor in trecut. Eu am vazut chinul lor. Prea putinele femei fericite nu schimba situatia majoritatii nefericite.

    
 6. PG

  7 martie 2019 at 13:12

  Sunt de acord cu doamna Magda . A fost acel „spirit” de femeie care punea ceva de mancare atunci cand venea copilul acasa iar acum femeia este indiferenta ca pierde firul filmului de la tv ( sau citeste facebuck .

   
 7. evtodiev

  9 martie 2019 at 15:32

  Off topic:
  O extraordinară predică despre iertare – Cum să iertăm și să ne cerem iertare?

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: