RSS

Rugaciunea lui Antoine de Saint-Exupéry

23 iul.

discernamant

Doamne, nu-ți cer minuni și nici lucruri imposibile, îți cer doar putere pentru fiecare zi. Învață-mă arta pașilor mici.

Fă-mă antent și inventiv, ca în rutina zilelor să mă pot opri în fața descoperirilor și a experienței care m-au intrigat.

Învață-mă să gestionez corect timpul vieții mele. Oferă-mi un simț al observației, pentru a putea diferenția lucrurile importante de cele mai puțin importante.

Îți cer să-mi dai puterea reținerii și a înțelegerii, ca în viață să nu deviez de la ceea ce este important, dar să-mi planific rațional timpul, să pot vedea și vârful muntelui, și valea și uneori să pot găsi timp pentru bucuria artei.

Ajută-mă să înțeleg că visele nu sunt un ajutor. Nici dorul față de trecut, nici dorințele față de viitor. Ajută-mă să fiu aici și acum și să percep această clipă ca cea mai importantă.

Apără-mă de credința naivă că totul în viață trebuie să fie ușor. Oferă-mi conștientizarea faptului că toate greutățile, înfrângerile, căderile și nemulțumirile sunt o parte firească a vieții, datorită căreia creștem și ne dezvoltăm.

Adu-mi aminte că inima mereu e în conflict cu rațiunea. Trimite-mi la momentul potrivit pe cineva care va avea curajul să-mi spună adevărul, dar să o facă cu dragoste.

Știu, multe probleme se rezolvă fără să faci nimic, deci învață-mă să aștept.

Știi cât de mult avem nevoie de prietenie. Ajută-mă să merit acest dar al sorții.

Dă-mi o fantezie bogată, ca la momentul potrivit, la timpul potrivit, vorbind sau tăcând, să pot oferi cuiva căldura necesară.

Fă-mă omul care poate ajunge și până la cei căzuți. Ferește-mă de frica evitării lucrurilor importante din viață.

Nu-mi da ceea ce vreau, dar ceea ce-mi trebuie cu adevărat.

Învață-mă arta pașilor mici.

 
5 comentarii

Scris de pe 23 iulie 2018 în RUGĂCIUNE

 

5 răspunsuri la „Rugaciunea lui Antoine de Saint-Exupéry

 1. ciprian p.

  23 iulie 2018 at 15:25

  doamnă admin. Elena, ma iertati, dar omul ăsta nu-i eretic catolic?
  daca îi eretic n-ar trebui sa preluam de la eretici chiar daca ar parea ceva „frumos”, stiti..?!

  Doamne ajuta!

   
  • Elena J.

   23 iulie 2018 at 16:48

   Am sa-ti raspund printr-un citat scris de Sf. Vasile cel Mare: „Niciun izvor de învățătură nu trebuie trecut cu vederea în pregătirea pentru marea bătălie a vieții și se poate dobândi ceva bun și de la scriitorii păgâni, dacă îi folosim cum se cuvine. Despre vestitul Moise, se spune că a deprins înțelepciunea din știința eghiptenilor și astfel a ajuns la contemplarea Celui Ce Este. Mai apoi și Daniil, în Vavilon, s-a înțelepțit în filosofia haldeilor, ajungând a pricepe dumnezeiasca învățătură. Dar nu trebuie să luăm toate fără osebire, ci numai cele ce ne sunt de folos.”

   Asta nu inseamna ca facem ecumenism si ca acceptam orice. Nu! Singura credinta mantuitoare si adevarata ramane Ortodoxia. Daca mi-a placut vreo scriere a vreunui om de alta religie, nu inseamna ca sunt de acord si cu stilul lui de vietuire sau cu crezul lui. Eu imi pastrez religia si culeg ce e mai bun de la fiecare cu discernamant.

    
 2. ciprian p.

  23 iulie 2018 at 17:12

  bine..treaba dumitale,…dar noi acuma suntem in vremea in care scriitorii invatatori ortodocsi sunt cu sutele dintre care tot cu sutele sunt si Sfinti trecuti in calendar. Sf. Părinti Cuviosi ca Sf. Efrem Sirul , Isaac Sirul si pâna la Sf Cuv. Paisie Velicikovski ne informeaza asupra faptului ca orice invatatura, poezie, etc. are un duh ce vine de la scriitor.
  In fine…daca astazi avem atatea fantani si izvoare cu apa rece limpede curgatoare , iar noi ne adapam cu apa din pârâu… treaba fiecaruia.
  sau in loc sa ne luminam de la „luminitele cele stralucitoare”. , noi ne multumim cu cele artificiale dar obositoare.
  As prefera si pentru toti ceilalti oameni ca sa se adape toti din „izvoarele cele curate ” ca cerbul din psaltire.

  Numa bine. Sanatate! Doamne ajuta!

   
  • Elena J.

   23 iulie 2018 at 17:35

   Inteleg ce vrei sa spui. Insa, tocmai de aceea ti-am redat cuvintele Sfantului Vasile cel Mare. O spune un sfant, nu eu.

    
   • ciprian p.

    23 iulie 2018 at 18:20

    bine, doamnă, dar tre sa te uiti si cand a spus si la cine a spus. Azi nu ar mai zice una ca asta . Si de aceea a dat Dumnezeu Sfinti si mai incoace , ca sa fie un fel de „actualizare ” a invataturii. Deci nu va luati asa numa dupa niste citate , ci intreaga invatatura sa fie uniformizata in duh ortodox.
    Mai bine foloseste-i pe ceilalti cu rugaciuni adevarate, vrednice de a atrage Mila lui Dumnezeu si care dau stare de umilinta si pacatosenie. ca de la restul se simte duhul acela inaltator si subtire al trufiei si multumirii de sine.
    mare grija cu parerea de sine ca astfel au cazut si multi si mari asceti ortodocsi.
    da-i cu pocainta sincera si cu Doamne Iisuse, miluieste-mă pe mine, pacatosul/pacatoasa …

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: