RSS

Pr. Serafim Rose se lepadase de ingamfarea filosofiei

08 iun.

serafim_rose-640x360

În duhul smereniei călugărești, Părintele Serafim evita pe cât posibil să-și semneze scrierile. Lipsa publicității și dorința de a fi pierdut pentru lume, lipsa oricărei dorințe de a fi cineva sau de a face ceva important – reprezentau condițiile succesului în calea monahală. Părintele Serafim propovăduia simplitatea și smerenia, dar le și trăia. Mulți oameni își aduc aminte cum omul acesta strălucit, ale cărui capacități intelectuale le depășeau cu mult pe ale lor, le dădea necontenit o pildă de simplitate.

Părintele Serafim se lepădase de îngâmfarea filosofiei. Iată mărturia unui închinător, pe nume Ioan, venit la Mănăstirea Sf. Gherman: „Când l-am întâlnit prima oară pe Pr. Serafim, tocmai întâlnisem anul întâi de colegiu. Mă și socoteam un gânditor profund, unul care se lupta cu întrebările ultime pe calea Adevărului. Îmi dădeam seama că majoritatea celor din jurul meu nu erau interesați de aceasta: fie erau prea bătrâni pentru a se avânta în astfel de lupte, sau dacă erau încă tineri, erau atrași mai mult de distracții sau de a face bani din afaceri sau computere.

Văzând în părintele un filosof înrudit cu mine, tânjeam să port cu el discuții adânci despre întrebările ultime, dar părintele încerca să-mi spună că a fi creștin adevărat nu înseamnă a te simți important cu cunoștințele înalte, ci asumarea unei vieți de nevoință, de trudă și de jertfire pentru Hristos. În timpul anului meu de catehumenat, am urmat la universitate un curs de filosofie a religiei pentru care am scris două lucrări foarte bine notate, de care mă simțeam destul de mândru. Prima se intitula „Reflecții despre religia pur rațională a lui Kant”. I-am dat-o părintelui Serafim să o citească. Cred că așteptam să mă laude măcar un pic. Ceva mai târziu l-am întrebat dacă a apucat să se uite pe ea, iar părintele a spus că da.

 – Ce părere aveți? L-am întrebat eu.

 – Mă cam depășește. A răspuns el.

Am rămas fără grai. Mai târziu am descoperit că, așa cum bănuiam, Părintele Serafim studiase în amănunțite nu numai pe Kant, ci și pe alți filosofi despre care eu nici măcar nu auzisem, astfel că avea o înțelegere a filosofiei occidentale mult mai profundă decât profesorii mei de la universitate. Atunci, de ce a spus că lucrarea mea de 11 pagini a unui student de anul doi, îl depășea? Evident, pentru ca să mă învețe simplitatea și virtutea-soră a acesteia, smerenia.”

 

 
2 comentarii

Scris de pe 8 iunie 2018 în MANDRIE, SMERENIA

 

2 răspunsuri la „Pr. Serafim Rose se lepadase de ingamfarea filosofiei

 1. florimii3i

  30 aprilie 2019 at 14:02

  A republicat asta pe Florin Moisii și a comentat:
  Mi-a placut parintele – de cand l-am gasit pe site, in carti. Am invatat multe din cate am reusit sa citesc.

   
 2. florimii3i

  30 iunie 2020 at 13:15

  Recent am găsit o traducere din limba engleză de Mihaela Grosu, o carte a pr.Ieromonah SERAFIM ROSE „ORTODOXIA ȘI RELIGIA VIITORULUI”
  FEP – TIPOGRAFIA CENTRALA CARTEA MOLDOVEI
  CHIȘINĂU – 1995
  Cartea publicată în traducere românească a fost scrisă în anul 1972, de Ieromonahul Serafim Rose (+1982), vestit ascet și scriitor bisericesc, viețuitor din obștea Mănăstirii Sfântul Paisie din nordul Californiei.
  Această traducere, acestă scriere m-a cucerit, fiind un alt ecou în mine și sunt foarte sigur asupra lumii creștin ortodoxe, atât acolo in Statele Unite cât și pretutindeni…!
  Ca să fac eu comentarii la acest volum nu pot, caut acum să culeg fire alese care vor folosi…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: