RSS

Tot ceea ce faci, sa faci pentru Hristos, nu ca sa auzi „bravo” de la oameni

29 dec.

paisieCând cineva face ceva cu smerenie şi cu dragoste şi nu i se apreciază acest lucru, se poate să fie cuprins de o nemulţumire. E omeneşte – desigur, nu pentru că ar fi corect acest lucru, dar atunci există şi unele circumstanţe atenuante. Grav este însă atunci când pretinde recunoaşterea; căci acest lucru are în el egoism, atribuirea unui drept, dorinţă de a plăcea oamenilor. Pe cât poţi, să umbli smerit. Tot ceea ce faci, să faci cu sârguinţă, pentru Hristos, iar nu pentru a plăcea oamenilor sau din slavă deşartă, ca să auzi „bravo” de la oameni.

Când omul nu acceptă laudele oamenilor, ci lucrează numai pentru Dumnezeu, atunci este răsplătit de Dumnezeu în această viaţă cu Harul Său îmbelşugat, iar în cealaltă cu bunătăţile Raiului.

Diavolul, care pe toate vrea să le întineze, poate să fure puţina sârguinţă prin dorinţa de a plăcea oamenilor. Adică are omul puţină sârguinţă, dar dacă nu-i atent, intră la mijloc dorinţa de a plăcea oamenilor, iar apoi orice ar face, face în zadar. Este ca şi cum ar scoate apă cu o găleată spartă. Dacă însă înţelege că tot ceea ce face din dorinţa de a plăcea oamenilor se întinează, nu va mai avea apoi poftă să facă ceva pentru a ieşi în evidenţă; nu va avea ochi să vadă dacă îl laudă ceilalţi, nici urechi să asculte ce spun despre el.

Sfântul Paisie Aghioritul, http://www.ganduridinierusalim.com

 
2 comentarii

Scris de pe 29 decembrie 2017 în SMERENIA

 

2 răspunsuri la „Tot ceea ce faci, sa faci pentru Hristos, nu ca sa auzi „bravo” de la oameni

 1. eliza75georgiana

  30 decembrie 2017 at 21:55

  Viața duhovnicească e mereu in alertă, in trezvie… Sunt necazuri și dureri, dar și bucurii pe măsură.. plictiseala si depresia sunt însă necunoscute; total străine…

   
 2. Jan Valjean

  30 decembrie 2017 at 22:35

  Un exemplu de a face totul pentru Hristos,este episcopul de Husi.Acest gest emotionant facut de el la slujba din a treia zi de Craciun,face parte din aceasta categorie de fapte.https://www.activenews.ro/stiri-social/Gestul-emotionant-al-episcopului-de-Husi-in-fata-unei-fetite-in-scaun-cu-rotile-148406

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: