RSS

Concepte morale despre ADEVAR

10 oct.

ada8c4_37dd8876447b41659ad2f1716f585a5e-mv2Lăsați adevărul să lupte cu eroarea; cine a văzut vreodată, într-o luptă liberă și deschisă, ca adevărul să fie biruit?”. (Milton)

Inteligența se poate transmite rapid, fiind ceea ce dă sens valorilor, adică izvorul de gândire care ajută să descoperim adevărul și să stabilim dreptatea ca valoare de bază a societății prin exersarea pârghiilor în funcție de reflectarea ideilor și a conceptelor existente, după cum spune Kant: „rațiunea fără experiență este goală, iar experiența fără rațiune este oarbă”.

Viața omului este influențată de normele sociale, morale și juridice, interdicții și religie, adevărați parametri prin care dreptatea și adevărul ies la orizont ca un spor de conștiință ce dă valoare individului. Adevărul îl face pe om să se lase absorbit de lucrurile exterioare deoarece el posedă o „lume interioară” concretizată prin „conștiința de sine” ce elimină eroarea din acel amestec de „adevăr și eroare”.

Timbrul și volumul vocii sunt expresii ale adevărului interior, care alături de mișcarea și configurația feței exprimă exteriorizarea adevărului și sunt strâns legate de o realitate afectivă ce fac vizibil adevărul invizibil. Adevărul are un caracter rațional și obiectiv, exprimă „ceea ce este”, adică: „realitatea și ființa în fapt a omului este osul craniului său”. (Hegel)

Omul caută fericirea, lucru ce se poate realiza numai în libertate.

Conflictul dintre Dreptate și Minciună este la fel ca cel dintre Credință și Necredință unde, până la urmă, Credința și Dreptatea rămân biruitoare, sunt strălucitoare și înălțătoare și pentru posteritate deoarece se sprijină pe o temelie puternică a realității. Pornind de la viața interioară a omului se poate ajunge la aceste concepții fluide ce au capacitatea de a urmări realitatea și toate formele ei, de a găsi adevărata realitate ca rod al unei judecăți sănătoase.

Omul este fericit dacă poate afirma că a învins, prin propriile lui virtuți, lăcomia, cruzimea și perfidia, înspăimântând pe cei răi și liniștind pe cei buni, fără înșelătorii, având adevărul ca armă împotriva lingușeniei și josniciei.

Dreptate și adevăr există și în iubire, deoarece: „Nu stă în puterea celui ce iubește să nu mai iubească, deși căile amorului sunt peste măsură perfide, trebuie să te ții întrînsele pentru că o inimă lipsită de chipul și ochii ființei iubite, e ca un ținut pustiit de dușman…”. Dispariția unuia dintre cei ce se iubesc este considerată o mare nedreptate, cu toate că în mormântul în care este îngropat trupul celui mort este îngropat și sufletul celui în viață: „căci am iubit-o, o iubesc și o voi iubi până la judecata zilei de apoi, care va judeca zădărniciile noastre”. În singurătatea sa, prin nedreptatea făcută, cel rămas în viață spune: „Mie îmi rămâne ca moștenire veșnicia plânsului”. Din cauza nedreptății făcute, cel rămas în viață se adresează unui doctor vestit în ale filosofiei: „Răul e în adâncul firii mele și nimic nu-l va putea extirpa. Doctore vestit în ale filosofiei, învață-mă cum să uit!”

Pentru a face dreptate trebuie să ajungi la rădăcinile ei fără servilism și josnicie fiind transparent și încrezător că până la urmă o să ajungi să aplici acel principiu al dreptății și binelui prin care se realizează cu adevărat dreptatea. Dreptatea s-a născut odată cu conștiința, când locul subiectivismului este ocupat de obiectivismul care iese în evidență prin gândire, intuiție și senzație, adică, pur și simplu, aflăm care este adevărul în urma punerii ideilor în concordanță cu realitatea. Neconcordanța cu realitatea se produce datorită opiniilor false ce nu se pot valida și nu le putem verifica; iată ce trebuie să înțelegem prin minciună. Falsul este acordul nostru cu irealitatea căreia niciodată nu-i poate corespunde termenul de „adevăr”, deoarece nu se pot aduce niciodată argumente plauzibile atunci când judecății umane nu-i corespund anumite fapte reale.

Demnitatea umană este zidită pe dreptate și adevăr, pe „capacitatea de a emite judecăți de valoare bazate pe rațiune”, în lumina moralei regulii de aur: „Iubește-l pe aproapele tău ca pe tine însuți!”

Adevărul, de multe ori trebuie căutat și după ce-l găsești trebuie prețuit deoarece noi toți înțelegem adevărul; ce nu-i adevăr îi minciună. Adevărul poate fi explicat întotdeauna prin rațiune, falsul prin minciună, aprobarea prin încuviințare, împăcarea prin liniște sufletească și virtutea prin cunoaștere.

Robert Nozick vorbind despre reala posesie îndreptăţită propune: „…orice se câştigă în mod meritat prin muncă grea şi acord just este al tău” şi de aceea nimeni nu are dreptul să-și însuşească posesiune ta, chiar dacă alţii dispun de mai puţin, lucru ce pare nedrept deoarece cei născuţi într-o familie de bogaţi, sunt bogați şi aceia născuţi într-o familie săracă sunt săraci din pricină că nu pot depăşi povara sărăciei. Niciunul dintre noi nu ne dorim să ne transpunem în situaţia poverii unei familii sărace.

Dreptatea are întotdeauna ochii limpezi şi aleargă în linie dreaptă fără să facă mult zgomot sau să se comporte ciudat în nici o situaţie. De multe ori nu scoate nici o vorbă până ajunge la capătul drumului creând impresia de multe ori că face gimnastică ca apoi să se amuze de neputinţa nedreptăţii şi de lipsa de condiţie fizică pentru a ajunge la capăt. Se amuză de nedreptate şi creşte în dimensiune, apoi, fără multă insistenţă şi cu înverşunare îi ocupă locul și-o alungă fără explicaţii şi contraziceri. O sorbeşte din câteva înghiţituri fără să o savureze pe aşa o năucă ce înainte era plină de nerăbdare, de lipsă de bun simţ, care încearcă să convingă pe cei din jur că se află undeva în zona adevărului în timp ce raţiunea se îndoieşte mereu de poziţia ei.

Omul drept nu se poate simți fericit în mod particular, adică să devină „…un umorist mulţumit de poziţia în care se află pentru un moment…” (Kierkegard)

ecreator.ro/eseistica

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 10 octombrie 2017 în ADEVAR

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: