RSS

De ce nu-i putem trece pe sinucigasi la pomelnic?

09 oct.

Știm cu toții că sinuciderea este un păcat foarte mare înaintea lui Dumnezeu deoarece numai El are dreptul să ia viața unui om, pentru că El i-a dat-o și tot El decide și când să o ia, nu omul. Așadar, fiind un păcat de neiertat, biserica interzice ca astfel de persoane să fie pomenite la Sf. Liturghie, iar dacă omul nu vrea să asculte, va avea mari nenorociri fiindcă suferința ce trebuie să o poarte cel condamnat la iad pentru păcatul săvârșit, se răsfrânge asupra celui viu, asupra acelei persoane care a trecut pe pomelnic sinucigașul.

Consecința neascultării, pedeapsa, trebuie purtată de către cineva. E drept că pomenindu-l îi vei ușura din chinuri, dar ești tu în stare să porți suferința în locul lui? Poți lua asupra ta păcatul lui, poți suferi în locul lui pentru a-l răscumpăra, pentru a-i ușura din chinuri sau chiar pentru a-l scoate definitiv din iad? Dacă da, îndrăznește să treci pe pomelnic pe cei ce s-au omorât singuri, dar să te aștepți la ispite grele, la încercări, necazuri, boli și pagube, iar dacă vin asupra ta, să nu cârtești, poartă-le cu răbdare căci știi care e scopul lor.

În fond, cine poate înțelegea acestea, realizează că e vorba de o jertfă de răscumpărare, pe care dacă știi că nu o poți purta, mai bine nu o lua asupra ta ca să nu fii batjocorit de diavol. Pentru cei ce s-au sinucis avem voie să ne rugăm și să îi pomenim numai în rugăciunile particulare de acasă, altă dezlegare nu ne dă biserica.

La fel și în cazul celui aflat în boală. Ești tu în stare să porți din crucea lui, să-i porți boala? Pentru că Dumnezeu dacă dă o suferință, trebuie ispășită, trebuie consumată cumva, de către cineva. Ne rugăm de multe ori pentru cel bolnav și cerem să vină asupra noastră boala lui, dar nu toți conștientizăm că avem puterea cuvântului și că rugăciunea chiar o poate împlini Dumnezeu. Unde vede Dumnezeu credință, dragoste și puterea de a ne jertfi pentru cel ce ne rugăm, rugăciunea va fi fără îndoială ascultată și împlinită. Dar să vadă o nevoință adevărată și persistentă: rugăciuni cu lacrimi, posturi, ajunări, metanii, milostenii și fapte bune de orice fel. Dragostea ce o purtăm pentru cei dragi are puterea să convertească suflete atunci când Duhul Sfânt lucrează.

Elena J.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 9 octombrie 2016 în ELENA J., MOARTE

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: