RSS

Cine e scutit de la post?

01 aug.

Sunt scutiți de post (de bucate, vreau să zic): 1. copiii până la șapte ani, 2. bătrânii neputincioși (deși în practică ei postesc mai mult decât tinerii), 3. femeile gravide (aici fără comentarii: mănânci pentru minunea aceea mică pe care o porți în pântece, chiar dacă ai dori să postești), 4.femeile lăuze și cele care alăptează (din același motiv ca la punctul 3), 5. FEMEILE CARE ÎNGRIJESC BĂTRÂNI, SAU CHIAR FAMILII ÎNTREGI ÎN STRĂINĂTATE (ce să facă, săracele, asta-i situația…dar suferă dumnealor alte privațiuni mai mari), 6. oamenii bolnavi (boala este postul acestora). În rest, cu bucurie să ne înfrânăm, căci vom învia cu Domnul la capătul postului!

Pr. Sorin Croitoru

Reclame
 
4 comentarii

Scris de pe 1 august 2016 în POST

 

4 răspunsuri la „Cine e scutit de la post?

 1. gheorghi

  2 august 2016 at 9:27

  Mesajul este contradictoriu, intre titlu si pct. 5 fiind opozitie:
  TITLU = Cine e scutit de la post?
  pct. 5 = FEMEILE CARE ÎNGRIJESC ….. IN STRAINATATE (…dar suferă dumnealor alte privațiuni mai mari)
  ––––––
  Deci, scutirea de post este „privatiune”?
  Adica, NE-privarea (de mancare) este PRIVATIUNE???
  Aduce un fel de alba-neagra, … „ce vezi, nu-i adevarat!”….
  =============
  Sintem multi in „strainatate” dar un astfel de inteles (probabil, graba de postare…) nu este de loc potrivit – se gasesc atatea legume si fructe TOT TIMPUL ANULUI incat nu poti spune ca nu te poti infrana de la carne, oua, lactate ….
  Chiar daca „ingrijesc”, chiar daca li se „ofera” cazare (de fapt, privare de libertate…. consimtita, de nevoie poate) si gatesc, sint convins ca nu gatesc doar carne si oua iar legumele si fructele sint cantarite la gram sau interzise …
  Aaa… frica de foame …. asta am vazut ca sperie mai mult decat rusinarea fata de Dumnezeu sau „devotamentul” fata de practica, de alicarea in viata a pricipiilor si regulilor de credinta.
  Cu vorba, multi sint[em] buni, dar cu fapta… imediat gasim pe altul care ne ispiteste, ne pacaleste, ne sperie, noi sintem „neprihaniti”!
  … parca aud pe Adam refuzand raspunderea proprie – „tu mi-ai dat femeia…”

   
  • Elena J.

   2 august 2016 at 11:37

   Aveti si dvs. dreptate dintr-un anumit punct de vedere, insa Pr. Sorin Croitoru cel care a scris acest articol, slujind in strainatate, stie mai bine cum e situatia acolo si cat de greu este sa fii la casa straina, nu poti face ce vrei tu si cand vrei tu, esti constrans. Dar desigur, cine are ravna si considera ca are posibilitatea de a tine post (din cei din afara ma refer), vor primi rasplata dupa osteneala lor. Dumnezeu primeste dragostea fiecaruia dar mai tine cont si de imprejurari. In rest, stim cu totii ca postul de bucate este obligatoriu pentru toata lumea fara nicio sustragere sau scuza. Desigur, orice dezlegare o face numai preotul duhovnic.

    
 2. Dpina

  2 august 2016 at 15:35

  Ma iertati dar in strainatate e mai usor de tinut pist decat acasa. Credeti.ma stat 8 ani intr.o filie de italieni.

   
  • Elena J.

   2 august 2016 at 15:47

   Nu ma pot pronunta intrucat nu stiu cum e situatia acolo, dvs. stiti mai bine. Fiecare isi cunoaste situatia, posibilitatile si ravna.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: