RSS

Vanitate de sezon

19 Iul

Nu este un secret: dacă îți arunci o privire pe rețelele sociale, vei observa în această perioadă a verii șunci dezgolite fără rușine pe nisipurile plajelor, kilograme de carne rumenindu-se pe grătare instalate pe iarba verde și multe, multe sfaturi. Ce legătură este între șuncile care se revarsă peste slipuri sau bikini, cele puse la rumenit și sfaturile „părintești”? Vă spun eu: motivația pentru care le postează proprietarii lor: mândria pură, aici aflată în starea de agregare a vanității. Toată lumea vrea să iasă în evidență cu ceva! Merge femeia la plajă, nu mai contează că după un număr de nașteri nu mai arată chiar ca o miss, ba chiar.., își face selfie și dă-i pe Facebook, să „moară lumea” că ea a ajuns pe malul mării! Dar nu mai există puțină pudoare? Puțină intimitate? Foarte rar apare și câte o divă în chiloți, foarte conștientă de cât de divă e. Acesteia nu-i reproșez că nu arată bine. Îi reproșez doar că arată la toți! Nu a zis oare Dumnezeu când a coborât pe pământ: „Căci sminteala trebuie să vină în lume (datorită diavolului, personal-trainerul nostru), dar VAI CELUI PRIN CARE VINE SMINTEALA!”? Tu, domnișoară, ai agitat mii de bărbați arătându-ți rotunjimile proporționate, ispitindu-i. Să nu vii la mine când se va abate mânia lui Dumnezeu asupra ta ca o katiușă sovietică! În poze pe Facebook, ți-ar sta mai bine îmbrăcată, dacă tot ești frumoasă. Intimitățile, lasă-le pentru soțul tău. A, era să uit: dacă îți place să smintești bărbații, s-ar putea să nu îți dea NICIODATĂ Dumnezeu unul care să fie NUMAI AL TĂU. Atunci vei spune că „ți s-au legat cununiile”!

Cu grătarele, același lucru: ce vrei să demonstrezi, că mănânci carne? Nu ești nici primul, nici ultimul. Ai încercat faza cu poza făcută înaintea vilei, ai trecut la cea cu Ferrari-ul patronului, ai văzut că nu te crede nimeni, în final te-ai hotărât: te pozezi învârtind carnea pe grătar! M-ai dat gata. Uite, de data asta chiar te cred: un român care mănâncă fleică la grătar. Ăsta român! Frate, și ieșirile astea în natură se fac în intimitate. Dă slavă lui Dumnezeu pentru darurile Sale, și lasă îngâmfarea asta tipic românească.

În final avem o categorie de vanitoși care, fără a fi nesimțiți ca doamna cu șunci, nici narcisiști ca domnișoara „trăznet” în bikini, nici bădărani precum băieții care-și pozează fleicile înainte și după introducerea lor în gură, totuși suferă foarte discret de dorința de a fi lăudați de alții. De data asta suntem intelectuali, un fel de teologi, pe jumătate sfinți. Știm să îndreptăm pe cei rătăciți, împărțim cu dărnicie din „bogata” noastră experiență duhovnicească, mântuim la greu, ce mai, trăgând cu ochiul spre numărul de like-uri. Ce să spun acestor „învățători de lege” improvizați? Aveți grijă: cu cât învățați mai mult pe alții, cu atât vă veți osândi mai mult înaintea lui Dumnezeu, după cuvântul Apostolului: „…noi, învățătorii, mai mare osândă vom lua”. Una este să predice preotul, alta este să predice mireanul. Preotul are un „mandat” , este trimis de către Hristos în acest precis scop, anume învățarea lumii. „Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, și Eu vă trimit pe voi… Mergând, învățați toate neamurile..”. Preotul se osândește dacă tace din gură, nu dacă vorbește. El este apărat prin Duhul Sfânt de patima îngâmfării. „Slugi netrebnice suntem, și CEEA CE ERAM DATORI SĂ FACEM, AM FĂCUT”. Bineînțeles, fiecare preot, după darul lui. Dar omul simplu, netrimis la propovăduire de nimeni, cade în mândria neagră precum musca în lăptic! Căci netrimițându-l pe el Domnul, nici nu îl apără: „Ai vrut să înveți pe alții, deși Eu ți-am poruncit ca mai întâi să scoți bârna din ochiul tău, acum luptă-te cu demonii cum știi”!

Pr. Sorin Croitoru

Anunțuri
 
2 comentarii

Scris de pe 19 Iulie 2016 în SFATURI

 

2 răspunsuri la „Vanitate de sezon

 1. Sluga netrebnica

  21 Iulie 2016 at 19:56

  Un preot grec dreptcredincios ne invata ce atitudine trebuie sa avem fata de episcopii ecumenisti:

   
  • Mark

   21 Iulie 2016 at 20:22

   Foarte bine punctat.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: