RSS

Stam cu mainile in san si nu e bine

23 mart.

Ne pretindem oameni care au iubire, dar când vine vorba să o dovedim în fapte, atunci vedem cât de egoiști, cât de indiferenți, de lași și de superficiali suntem. Vedem adesea pe stradă oameni atacați, scuipați și batjocoriți pe nedrept și nu sărim în ajutor de frică sau din indiferență, mai ales când vedem că persoana atacată este o „babă.” Am ajuns să privim la astfel de scene ca la niște show-uri spectaculoase, mai mult de atât filmând cu telefonul scena în desfășurare.

Să dovedești că ai dragoste nu trebuie să aștepți vreo sărbătoare anume. Dragostea se dovedește în faptele mărunte, zilnic și mai ales față de persoanele străine și aflate în neputința de a se ajuta singure. Să ne punem și în situația celui atacat și să vedem cum ne simțim când suntem înconjurați de o haită de cocalari și nimeni nu sare în ajutorul nostru.

Personal, am trecut printr-o situație asemănătoare, când în ciuda încercărilor mele de a mă apăra și de a încerca să scap de niște indivizi, nu am reușit să-i intimidez până când nu a intervenit un băiat care m-a „salvat” – având autoritate în voce și în comportament. Asta e dragostea față de aproapele: să-l aperi, să te jertfești pentru el, cu riscul de a fi jignit, lovit sau chiar omorât, căci în încercarea de a-l salva, Dumnezeu îți socotește faptă mare și vei fi considerat chiar mucenic, deoarece nu este dragoste mai mare decât să-ți dai viața pentru aproapele tău.

Este adevărat că știm multe despre dragoste, însă doar teoretic. Suntem în stare să scriem pagini întregi despre dragoste, iar în realitate să fim niște lași. Adesea, persoane care nu au așa multe cunoștințe teoretice despre credință, despre iubirea de aproapele, sunt mult mai săritoare și au mai multă dragoste decât noi, aceștia care ne considerăm creștini adevărați.

Dragostea înseamnă să ridici bețivul din șanț care duhnește a băutură și să-l ajuți să ajungă acasă. Înseamnă să vezi bețivul pe stradă și să spui: „sărmanul” nu „nesimțitul”. Dragostea înseamnă să cedezi locul tău din autobuz deși însuți tu ești obosit. Dragostea înseamnă să ajuți „baba” să traverseze strada care se chinuie de 10 minute. Dragostea înseamnă să strângi mizeria de sub omul imobilizat la pat care nu se mai poate îngriji singur, să suporți mirosul cel greu. Înseamnă sa-ți dai pachetul tău colegului de bancă știind că e mai sărac decât tine, cu riscul de a rămâne flămând în ziua respectivă. Înseamnă să-l lași pe celălalt înaintea ta când aștepți la rând la magazin. Înseamnă să-l ajuți să-și care sacoșile grele. Înseamnă să-ți dai haina de pe tine celui ce tremură dezbrăcat chiar dacă și ție ți-e frig. Înseamnă să-l primești sub umbrela ta pe cel ce stă în ploaie. Înseamnă să-l iei în mașina ta pe cel ce merge pe jos, în condițiile în care mașina oricum e goală. Înseamnă să-l asculți pe cel suferind chiar dacă nu-l poți ajuta cu fapta; însemnă să-l încurajezi, să-l alini, să plângi împreună cu el și să-l faci să zâmbească măcar pentru o zi. Dragostea înseamnă să pui un carton sub câinele care stă pe zăpadă și tremură. Să iei melcul din drumul tău și să nu-l calci, ci să-l pui în iarbă ca să-și continue drumul și viața; căci inima milostivă și în acestea dovedește că are dragoste – în mila față de oricine și față de orice făptură.

Dragostea înseamnă să jertfești din timpul tău, din starea ta de confort, înseamnă să renunți la dreptul tău, la dreptatea ta ca să-l îndreptățești pe cel de lângă tine. Înseamnă să jertfești din tine zilnic, mereu, necondiționat și pentru oricine nu doar pentru familia sau pentru iubita ta. Pentru că să iubești pe cei buni și curați nu ai niciun merit, este foarte ușor, dar să ai iubire față de un nespălat, un străin, este cu adevărat o virtute. Întru aceasta dovedești că ai dragoste, din fapte, nu din teorie multă și nepracticată.

Așadar, data viitoare să nu mai stăm indiferenți cu mâinile în sân, ci să ne înarmăm cu bărbăție duhovnicească de la Duhul Sfânt și să sărim în apărarea celui neputincios, căci poți să ai mulțime de fapte bune, dar dacă nu ai dragoste, nu îți folosesc la nimic. Și iarăși, poți să nu ai cine știe ce fapte multe, dar dacă ai inimă milostivă și plină de iubire pentru ceilalți, le ai pe toate, căci dragostea cântărește foarte mult, cel mai mult între toate faptele bune.

Elena J.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 23 martie 2016 în ELENA J.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: