RSS

Credinciosi ocazional

18 ian.

Necredincioșii nu cinstesc biserica, preoții și sfintele taine, dar vor să beneficieze de darurile bisericii. Stau la rând să ia agheasmă pentru a-și stropi casa, animalele și pământul, deși în rest nu frecventează biserica. Vor să le fie botezați copiii și încreștinați ca toți ceilalți, deși nu cinstesc preotul și nu cred în puterea ce i-a fost dată. Vor să fie cununați de către preot, vor să beneficieze de toate celelalte servicii din partea bisericii, deși nu plătesc contribuția anuală. Poartă iconițe și cruciulițe la ei deși nu le cinstesc. Aleargă la moaștele sfinților după tămăduire, deși nu cinstesc sfântul respectiv. Poartă nume de sfinți biruitori, mari, își serbează ziua de naștere, se mândresc cu numele ce-l poartă, vor să fie felicitați, dar cei mai mulți nu cunosc nimic despre sfântul al cărui nume îl poartă, despre viața lui. Nu țin post, dar când e dezlegare la pește, mănâncă și ei ca ceilalți care au ținut, respectă și ei această dezlegare. Nu cred în Dumnezeu, Îl înjură, dar la necaz zic și ei: „Doamne ajuta!” vrând ca Dumnezeu să fie prezent în viața lor și să le ajute. N-au respectat nicio lege bisericească toată viața lor, au înjurat preoții și biserica mereu, dar la moarte au pretenția să fie înmormântați creștinește, sub rânduiala bisericii, cu slujbe, pomeni și cântări frumoase. Aceștia sunt fățarnicii religioși care frecventează biserica la Paști și la Crăciun și atunci tot în interesul lor. Aceștia sunt credincioșii ocazional, dar cu pretenții de creștini adevărați, practicanți și devotați.

Elena J.

 
3 comentarii

Scris de pe 18 ianuarie 2016 în ELENA J.

 

3 răspunsuri la „Credinciosi ocazional

 1. Marian

  19 ianuarie 2016 at 13:15

  Haideti sa-i luam si pe adevaratii credinciosi, oamenii de rand, care vin la biserica in fiecare duminica, dau pomelnice, mai vin si la Acatist si Maslu atunci cand pot, miercurea si vinerea tin post, tin post in cele 4 posturi de peste an, daca primesc dezlegare se impartasesc … sau nu. Uneori nu-si fac toata rugaciunea dimineata si seara pt. ca este mare ci doar una sau doua rugaciuni, se mai supara pe cei din jur, sau chiar in biserica ca se deranjeaza unii pe altii, uneori mai sunt invidiosi pe altii sau relatiile lor, se uita atent la cei din jur, uneori isi doresc mai mult sau supararile le incearca bine sufletul si poate deznadajduiesc pe moment si multe altele. Acestia sunt buni credinciosi pentru ca vin la biserica si stiu ceva mai mult decat ceilalti? Mult mai dificil este sa fii asa cum trebuie, sa-i iubesti pe toti, sa intorci obrazul, sa fii bun cu adevarat inconjurat fiind de oameni rai. Din mica mea experienta este foarte greu si de multe ori ma duc sa ma spovedesc cu aceleasi pacate fara sa fi cunoscut o anumita indreptare, sunt foarte multe de luat in calcul in functie de situatia fiecaruia. Dar asa…am un sentiment ca nici noi nu suntem prea credinciosi cu adevarat, posibil sa ne imbatam cu apa rece. Fara a se interpreta ce am spus, ma refeream doar la mine, desi multi or sa se gaseasca in cele spuse de mine dar probabil nu vor recunoaste. Si cu toate astea cred in Dumnezeu si imi pare rau ca nu sunt asa cum trebuie si cum vrea El.

   
  • Elena J.

   19 ianuarie 2016 at 15:37

   Sunt total de acord cu ce spui tu. Oricum, in articol nu am criticat persoana in sine ci pacatul, respectiv ipocrizia, necredinta si mandria. Noi cei care mergem regulat la biserica poate ca nu intram in categoria „credinciosi ocazional” dar sigur ne incadram in alte categorii, in ciuda faptului ca stim atatea. Eu cel putin.

    
   • Marian

    19 ianuarie 2016 at 16:01

    Am inteles asta din articol, ca nu au fost criticate persoanele. Eu doar am vrut sa spun ca noi care mergem la biserica si stim de pacate, de diavoli cum vin si ne lupta cu diferite ganduri, si totusi le constientizam si ne este asa de greu uneori sau mai mereu sa ne purtam ca niste adevarati credinciosi, atunci cei care nu merg si nu au nimic in comun cu biserica, ce pretentii sa mai ai.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: