RSS

Unde ne e bunul simt si moralitatea ?

26 sept.

Mi se pare un comportament ignorant și nepotrivit atunci când te plimbi cu cineva pe stradă și vorbești în același timp la telefon. Una este să-ți rezolvi problema în 2-3 minute știind că e ceva urgent ce nu suportă amânare și alta e să stai minute în șir la discuții neterminabile, la polemici, la povești și glume. E lipsă de respect față de persoana cu care te plimbi. O ignori și o obligi să-ți asculte discuții care nu o privesc. Un lucru neînsemnat ar zice unii, dar ar trebui să fie luat în serios, cu atât mai mult că telefonul a ajuns să fie nelipsit din mâna noastră până și în parc când ar trebui să ne relaxăm în aer liber. În cafenele când ar trebui să bem și să mâncăm liniștiți, să vorbim cu cel de la masă cu noi, stăm pe net. În autobuz sau la școală când ar trebui să vorbim cu colegul de bancă, stăm cu căștile în urechi. Noaptea, înainte de culcare adormim cu telefonul în mână… Oare ne-am metalizat cu totul?!

Ignorăm lucrurile cu adevărat grave și ne rușinăm cu lucruri neînsemnate.  Vasăzică dacă mâncăm un covrig pe stradă după ce ieșim de la servici e un lucru nepoliticos, dar să fumăm în văzul tuturor, nu. Că ne facem cruce când trecem pe lângă o biserică să ne fie rușine, iar celor ce înjură sau scuipă în public, nu. Să ne fie rușine că ne purtăm și ne îmbrăcăm cuviincios pe stradă, iar celor ce se poartă mai mult dezbrăcați, nu. Să ne fie rușine de faptul că noi suntem fideli soțului/soției, iar anormalilor, homosexualilor, nu. Unde ne e bunul simț și moralitatea de altădată? Unde sunt frumoasele obiceiuri la care țineam cândva? Să saluți tu primul lăsând orgoliul la o parte, să cedezi locul în autobuz, să ajuți bătrânul să treacă strada, să păstrezi liniștea și curățenia în public și pe scară, să săruți mâna părinților și să ceri binecuvântarea lor… sunt lucruri care s-au uitat, considerate demodate, rușinoase chiar.

Nu știm să ne mai purtăm, nu știm să mai fim oameni, nu știm să mai fim femei, nu ne mai place. Nu mai vrem. Femeile au obiceiuri bărbătești, bărbații au comportament mitocănesc, iar copiii nu mai sunt copii. Purtăm cârpituri pentru că e la modă, nu pentru că ne place. Facem compromisuri doar ca să nu fim excluși din anturaj. Ne lepădăm de Dumnezeu doar ca să nu ne facem de rușine. Excludem moralitatea doar ca să nu fim considerați demodați, proști, plafonați. Virtutea e considerată prostie, păcatul – metodă de supraviețuire, iar întunericul lumină.

Elena J. https://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/

Reclame
 
6 comentarii

Scris de pe 26 septembrie 2015 în ELENA J.

 

6 răspunsuri la „Unde ne e bunul simt si moralitatea ?

 1. Elena Chelaru

  27 septembrie 2015 at 21:46

  Așa este, din păcate…

   
 2. Calu NIcu

  28 septembrie 2015 at 17:43

  Doamne ajuta surioara in Domnul Hristos,Elena ! Deschid aproape zilnic acest fisier ! Citesc cu luare aminte postarile fratiei tale ! Si te respect ! Impartasim aceeasi credinta si aceleasi valori morale ! Sa ne ajute Bunul Dumnezeu si Preacurata, Maica SA,Pururea Fecioara Maria sa nu ne vedem mai buni ca ceilalti ,chiar si de ar fi asa,ca sa nu ne inecam in pietism..
  Cu frateasa dragoste iti urez multa sporire in toate cele de folos spre mantuire, N.

   
  • Elena J.

   28 septembrie 2015 at 23:10

   Multumesc pentru urari, frate Nicu. Ma mangai cu ideea ca mai sunt printre noi si oameni buni, morali, cu inima curata, sfinti si prunci nevinovati. Pentru acestia ne mai tine Dumnezeu si pentru rugaciunile dreptilor, ale pustnicilor nestiuti de noi. Maica Domnului sa ne ocroteasca iar Bunul Dumnezeu sa ne daruiasca minte sanatoasa!

   „Lăsați să crească împreună și grâul și neghina, până la seceriș […] ca nu cumva, plivind neghina, să smulgeți odată cu ea și grâul.” Matei, Cap. 13, 24-30.

    
 3. Negru Corneliu

  5 noiembrie 2015 at 23:05

  Ce treaba are D-zeu in aceasta discutie de ETICA!!! Eu daca nu cred in Biblie si in D-zeul despre care vorbeste acolo, mi se pare o jignire cand vad pe cineva ca face cruce. Se poate? Bunul simt si morala e una, problema cu D-zeu e alta. Nu confunda mancarurile.

   
  • Elena J.

   6 noiembrie 2015 at 12:46

   Ce treaba are? O mare parte din legile morale ale societatii se regasesc in legile divine, in porunci. Spre exemplu, statul iti interzice sa ucizi prin faptul ca te constrange cu pedeapsa – inchisoarea; religia spune: „Sa nu ucizi!”, apoi furtul este de asemenea pedepsit de catre legea morala a statului; religia spune: „Sa nu furi!”. Multi se abtin de la aceste faradelegi tocmai pentru ca sunt pacate si nu pentru ca le interzice statul. Asadar, statul sa multumeasca bisericii pentru faptul ca ea are un mare merit in ceea ce priveste respectul omului fata de lege. Iar morala este autentica si durabila numai daca este strans legata de religie.

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: