RSS

„Asta o stiam si eu !”

15 Sep

Replică rostită de orgolioși, care după ce au fost ajutați să-și rezolve probleme pe care singuri n-ar fi reușit să le deslușească, dezvinovățindu-și, astfel, propria neștiință și nepricepere. Aceștia nu mulțumesc celor ce i-au ajutat pentru că îi ține mândria. Și ipocrizia. Pentru că mulțumind ar însemna să se înjosească și să recunoască că fără ajutor, ei singuri nu s-ar fi descurcat. Dar să nu-i judecăm prea aspru pentru că și noi ne regăsim de multe ori în persoana acestui „ipocrit”.

Când vrem să facem un lucru dar știm sigur că nu ne pricepem, preferăm să ne chinuim singuri decât să apelăm la ajutorul altcuiva. Iar dacă ne ajută cineva în problema noastră, după ce ne vedem „cu sacii în car”, afirmăm că ne-am fi descurcat și singuri. E din cauza orgoliului din noi.

Sau când cineva vine să-ți aducă o veste îmbucurătoare, neștiind că și tu ai aflat între timp de acel eveniment, îi tai entuziasmul prin replica: „Eu știu demult asta, nu-i o noutate pentru mine!”. Lasă-i lui bucuria de a-ți aduce vestea, chiar dacă știi, dar lasă-l să se simtă util, dă-i impresia că nu știai.

Ori când cineva îți este recunoscător pentru că l-ai ajutat în vreun fel, și neavând posibilitate materială să se revanșeze, îți cumpără din puținul lui, din dragoste, un cadou simbolic. Nu-i refuza cadoul pe motivul că el e sărac, nu-l jigni și nu-i respinge dragostea. Așa simte el că îți poate mulțumi și își poate arăta recunoștința. Umilit s-ar simți dacă nu i-ai primi darul. Ca banul pe care L-a primit Mântuitorul din partea văduvei, deși știa că e săracă și că acei bani erau toată averea ei. Nu i-a refuzat banul pe motivul că e săracă și nici nu a jignit-o, ci i-a primit dragostea ca venind dintr-o inimă milostivă, curată și sinceră.

Elena J.

Anunțuri
 
3 comentarii

Scris de pe 15 Septembrie 2015 în ELENA J.

 

3 răspunsuri la „„Asta o stiam si eu !”

 1. Elena J.

  15 Septembrie 2015 at 20:43

   
 2. evtodiev

  18 Septembrie 2015 at 11:00

  Off topic:
  Un film de scurt metraj al seminarului teologic din Kazan.
  Într-o formă alegorică filmul ne povesteşte despre ceea ce, pe lângă învăţătură, pe lângă studierea obiectelor de bază, este cel mai important în viața seminariștilor, despre cum tinerii, împreună, cu ajutorul lui Dumnezeu, depăşesc dificultățile și ispitele lumii moderne.

   
 3. Mihnea

  6 Octombrie 2015 at 15:40

  „cum, nu stiai?”

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: