RSS

Celor singuri …

30 mai

Nietzsche spunea cu nemărginită tristeţe „oricine îl mai are pe Dumnezeu drept însoţitor nu va cunoaşte singurătatea de care am eu parte”, cuvinte ce ar trebui scrise pe toate suliţele ateilor pentru că la atât se reduce viaţa omului fără Dumnezeu. Dar aceasta nu înseamnă că un creştin sincer nu va avea parte niciodată de singurătate. Fără pustiu nu se poate pentru că nu te poţi cunoaşte niciodată bine în mijlocul unei mulţimi. Dar pustiurile vor fi trecătoare ca şi simţămintele că uneori eşti abandonat de divinitate şi nu mori niciodată singur… „Chiar dacă ar fi să umblu prin valea umbrei morţii”. Nu dacă, ci sigur vom trece pe acolo dacă nu pune Dumnezeu capăt nedreptăţii declanşând răpirea.

Întorcându-mă la singurătate, Stendhal scria că totul se poate dobândi în singurătate, în afară de caracter. De aceea chiar atunci când simţi nevoia să te retragi din lumea zgomotoasă şi trădătoare să nu uiţi că doar acolo te poţi forma prin durul proces al şlefuirii. Dumnezeu îţi va scoate în cale oameni care n-au alt rol decât acela de a-ţi crea probleme care să te ajute în final să creşti. Nici unui călugăr nu i s-a furat în pustia Egiptului ceasul de pe mână. În baia de mulţime se pot întâmpla multe şi când ieşi de acolo, să ieşi mai sărac pământeşte, dar mai îmbogăţit sufleteşte.

Singurătatea creştină e frumoasă pentru că ştii că e trecătoare şi autoimpusă, ceva de genul butoiului lui Diogene în care el s-a ascuns, dar pe care strategic l-a amplasat într-o piaţă publică. Singurătatea fără Dumnezeu e veşnică, are iz de nebunie şi sinucidere şi e blestemul final pentru orice om ce s-a vrut a fi suficient lui însuşi.

Vladimir P.

 
2 comentarii

Scris de pe 30 mai 2015 în SUFERINŢA

 

2 răspunsuri la „Celor singuri …

 1. Ursu Silvia

  2 iunie 2015 at 12:58

  Este un fel de a parea a fi fericita dar de fapt te minti singura.Fericirea nu ti-o da nici hainele, nici banii, nici barbatii care te curteaza pentru o ora-doua, pt o zi sau saptamana, ci acel sentiment de dragoste discreta, respectul pe care il simti de la partener, linistea si pacea ce ti-o da cand esti in preajma lui, micile gesturi de politete si tandrete pe care ti le ofera, o floare, o inghetata, o prajitura si o plimbare mana in mana.Aceste gesturi, fapte si mici atentii daca sunt facute din inima si cu mult respect pot duce la o dragoste temeinica.Seriozitatea,stiinta, priceperea, un limbaj decent si de folos poate deveni o iubire adevarata si solida.Fitele, mandria nejustificata, vorbe superficiale si neserioase, nu au ca efect decat o pierdere de timp, o personalitate degradata care degradeaza si pe altii ca un cerc vicios.Frumusetea sufletului este cel mai important in viata, adica bunatatea, modestia, stiinta, priceperea, iubirea, simplitatea,iertarea,ordinea,credinta,nadejdea, organizarea, planificarea, perseverenta, lectura permanenta si multumirea si recunostinta fata de D-zeu , Maica Domnului si toti sfintii, mucenicii si cuviosii la care ne rugam.Daca nu exista D-zeu in viata noastra suntem doar niste oameni vii dar in realitate suntem morti.Sa avem mare grija ce cuvinte spunem caci dupa moarte, vom da socoteala pt fiecare vorba, fapta si gand si nu vom ramane nepedepsiti pt nici una din faptele noastre rele sau pacatoase.D-zeu sa ne ajute, sa ne apere si sa ne pazeasca de toate relele si necazurile, de toate bolile si durerile, de toate primejdiile si accidentele, de toate vrajitoriile, farmecele si blestemele si de toata lucrarea diavoleasca.D-zeu sa Binecuvinteze toata tara noastra, sa ne scape de cutremure, de foc, de potop, de de foamete, de navalirea altor neamuri asupra noastra, de sabie, de stihiile naturii, de razboiul cel dintre noi si de orice rele si necazuri! Silvia Ursu- 0729.866.459

   
 2. florin m

  5 iunie 2015 at 8:14

  Reblogged this on florin m's Blog.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: