RSS

Carciuma – macelaria diavolului

12 Mai

Vitele se feresc de măcelăria măcelarului, dar oamenii dau năvală la măcelăria diavolului

Mergeţi la o măcelărie de vite. Şi veţi vedea un lucru duios şi mişcător.  Vita nu merge de bună-voie la tăiere, ci e târâtă. Simte ce o aşteaptă şi nu vrea să intre la belitoare. Simte să intră pe poarta morţii. Simte cuţitul şi sfârşitul ce o aşteaptă. Vita e un dobitoc fără de minte şi totuşi simte prăpădul şi umblă să scape de el. Mergeţi apoi la cârciumă şi veţi vedea tocmai contrariul. Şi cârciuma este un fel de belitoare. E belitoarea diavolului. E măcelăria diavolului unde diavolul omoară şi trupul şi sufletul omului (Matei 10, 12).

Însă la belitoarea aceasta, celelalte „vite“ (adică oamenii) nu mai sunt târâte, ci merg de bună-voie. Merg cântând şi jucând. Intră cântând şi jucând pe poarta morţii. Asta fiindcă vita e un dobitoc ce n-ar minte; dar omul e făptura lui Dumnezeu şi are „minte“. Vai ce de suflete junghie diavolul la măcelăria cârciumii şi, vai, cum intră lumea potop pe poarta acestei morţi. Doar nicăieri nu se vede atât de bine ca la cârciumă, „poarta cea largă“ despre care zice Mântuitorul că „mulţi vor intra pe dânsa“ la pieire (Matei 7, 13).

Cine îl duce pe om la cârciumă?

În chipurile de alături se vede Aghiuţă, argatul lui Scaraoschi, cum îl duce la cârciumă pe cel beţiv. Aleargă cu el în galop la cârciumă şi pe urmă râde voios de secerişul bogat ce-l are iadul. Aşa păţesc toţi beţivii şi toţi cei ce iubesc băuturile alcoolice. Ei ajung robii diavolului. Cu ajutorul alcoolului, diavolul pune stăpânire pe voinţa lor şi îi face robii lui. Toţi beţivii şi toţi cei ce iubesc alcoolul, ascultă admirabil de diavol. E destul ca Aghiuţă să le şoptească: „Hai la cârciumă… hai la un pahar de băutură“ ca să plece îndată după el în galop. Beţivul – şi toţi cei ce iubesc alcoolul – este un rob al diavolului. Şi-a pierdut puterea trupească şi sufletească. Şi-a pierdut voinţa; nu mai e stăpân pe sine. Ah! Ce vesel este diavolul când a pus stăpânire pe om cu ajutorul alcoolului. Face cu el ce vrea şi îl batjocoreşte cum vrea, cum se vede şi în chipul de jos. L-a dus la cârciumă şi acum râde de isprăvile lui.

Ah, ce putere mare este alcoolul pentru Satan şi pentru biruinţa iadului. Alcoolul şi cârciuma. La cârciumă umblă neîncetat Aghiuţă să-l atragă pe om pentru că acolo e secerişul cel mare al diavolului şi al iadului. Acolo se fac bătăile, certurile, sudălmile, aprinderea poftelor, desfrânările şi celelalte nesfârşite răutăţi. Oameni buni!  Feriţi-vă de alcool… Feriţi-vă de cârciumă.

Pr. Iosif Trifa

Anunțuri
 
6 comentarii

Scris de pe 12 Mai 2015 în PACATE

 

6 răspunsuri la „Carciuma – macelaria diavolului

 1. RazaDeSperanta

  12 Mai 2015 at 22:24

  Cum sa va spun… carciumea este foarte foarte demodata, aproape inexisttenta ca loc unde sa-ti poti simti persoana intr-un timp cat mai „liber”. Am exista si mai si..baruri/cluburi de noapte cu bauturi mult mai specializate si pretentioase si implicit, si sentimente marete..de mandrie. Carciuma,din pucntul de meu de vedere era un „rau mic” , caci cel putin nu cred ca mandria lua nastere la fiecare litru de alcool.

   
  • Elena J.

   13 Mai 2015 at 15:08

   In toate aceste locuri – bar, carciuma, bodega, club, discoteca, bal si cele asemenea, crestinul nu trebuie sa calce, caci isi spurca sufletul si mintea. Isi spurca trupul si isi intineaza ochii prin ce vede, aude, simte – muzica la refuz, fum de tigara, femei ispititoare si dansuri provocatoare. Iar trupul omului este templul Duhului Sfant. Oare mai poate ramane omul curat dupa ce se mocirleste prin acestea?!…

    
   • Marian

    13 Mai 2015 at 15:19

    Nu. Omul nu mai poate ramane curat, insa nu este nevoie sa te duci in astfel de locuri ca sa fii ispit fie si doar vizual (intradevar insa cu o cantitate mai mica si poate mai moderata), trebuie DOAR sa te duci la munca, sa iesi in lume si atunci o sa vezi si uite ca deja a inceput….odata cu inceperea sezonului calduros. A nu se intelege gresit raspunsul meu, insa am anumite nelamuriri.

     
 2. RazaDeSperanta

  12 Mai 2015 at 22:25

  Acum(*

   
 3. Marian

  13 Mai 2015 at 10:00

  Daca se poate si este cineva in masura, poate imi raspunde la urmatoarele intebari puse cat se poate de normal, fara nici un pic de ironie, ci doar spre lamurirea mea:
  1. Daca ies cu niste prieteni in oras la o plimbare si ne oprim la o terasa la un suc sau o bere, lucru care se intampla rar, asta inseamna ca am fost la carciuma?
  2. Dar daca consum un sandwich si o apa la Mc inseamna ca am fost la carciuma?
  3. Daca beau un pahar de bere acasa, o data la nu stiu ce perioada fara a iubi alcoolul in general ce inseamna asta?
  4. Banuiesc raspnsurile insa vreau si o certitudine si ar mai fi multe intrebari insa o sa adaug doar una, unde pot iesi cu niste priteni si ce pot servi astfel incat sa nu se considere ca merg la carciuma?
  Multumesc frumos si astept raspunsurile unor oameni mai avizati, ca de dat cu parerea suntem cei mai buni la asta.

   
 4. Elena J.

  13 Mai 2015 at 15:01

  @ Marian
  Una este a bea, si alta este a te imbata. Sf. Maxim Marturisitorul spune frumos asa: „Nu bautura este rea ci betia, nici mancarea ci imbuibarea; nu este rea nasterea de prunci ci desfranarea. Atunci nimic din cele lasate de Dumnezeu nu sunt rele ci rea e intrebuintarea lor nefireasca.” Si chiar si atunci cand se imbata omul o data pe an, acela nu se poate numi betiv, a fost un accident, nu obisnuieste sa faca asta. Dar cand omul bea fara masura mereu, cu buna stiinta si se imbata, acela se poate numi impatimit si deci betiv.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: