RSS

Regulile canonice ale nuntii crestine

10 Mai

Regulile canonice pe care sunt datori a le implini tinerii la nunta crestina ortodoxa sunt unsprezece la numar si anume :

1. Cei doi tineri care vor sa se cunune unul cu altul, sa nu fie intre ei nici un fel de rudenie trupeasca sau duhovniceasca, adica din Sfantul Botez. Cununia intre rude este oprita cu desavarsire de Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe.
2. Parintii celor doi tineri trebuie sa se invoiasca si sa se uneasca la casatoria copiilor lor. Nuntile facute fara voia parintilor nu aduc bucurie copiilor si sunt canonisite de Sfantul Vasile cel Mare in canoanele 38, 40 si 42 ca si desfranarea, cu trei ani oprire de la Sfanta Impartasanie pana la impacarea celor doi tineri cu parintii lor.
3. Cei doi tineri trebuie sa se iubeasca si sa se invoiasca a se casatori unul cu altul; caci de se casatoresc fara voia lor, la indemnul parintilor sau pentru castiguri materiale, aceasta nunta nu poate dainui.
4. Logodirea celor doi tineri sa se faca cu preot, dupa randuiala Bisericii, cu cercetarea canonica cuvenita.
5. Tinerii logoditi sunt datori sa traiasca la parintii lor pana la cununia religioasa si sa-si pazeasca cu sfintenie fecioria, ca de vor gresi mai inainte sunt canonisiti de Biserica ca niste desfranati si opriti sapte ani de la Sfanta Impartasanie.
6. Mai inainte cu o saptamana sau doua de cununia religioasa cei doi tineri sunt datori sa se spovedeasca la duhovnicul lor din copilarie sau la preotul satului, cu post si rugaciuni si, daca au voie, sa se pregateasca pastru Sfanta Impartasanie.
7. Cununia religioasa se cuvine, dupa traditie, a se face dimineata, de obicei Duminica, mai inainte de inceperea Sfintei Liturghii, iar nasii mirilor sa fie crestini buni, capabili sa invete si sa povatuiasca pe calea cea buna pe finii lor.
8. Dupa slujba cununiei, cei doi tineri stau cu cununiile pe cap in mijlocul bisericii, inconjurati de credinciosi pana la sfarsitul slujbei, iar preotul da binecuvantare de Sfanta Liturghie si se roaga impreuna cu toti cei de fata pentru ajutorul celor incununati. Crezul si Tatal nostru este dator sa le zica mirele.
9. Cand preotul zice : ” Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste sa va apropiati ” , atunci cei doi miri se apropie de Sfantul Potir si se impartasesc cu Trupul si Sangele lui Hristos, daca au voie de la duhovnicul lor.
10. Dupa terminarea Sfintei Liturghii cei doi miri sunt condusi la casa mirelui de nuntasi dupa vechea traditie ortodoxa, unde se aseaza la masa, mananca si se veselesc cu cucernicie si buna randuiala, intru slava lui Dumnezeu, precum se cuvine crestinilor.
11. Daca cei doi tineri s-au impartasit, se cuvine sa fie in curatenie pana in seara zilei urmatoare, pentru cinstea Sfintelor Taine.

Aceasta este regula canonica a celor ce se casatoresc, randuita de Sfintii Parinti ai Bisericii Ortodoxe, pe care cei mai multi crestini o calca in zilele noastre, spre a lor osanda ( Dupa Hristoitia, Bunul Moral al crestinilor, cap. 26; pag. 67-69, de Sfantul Nicodim Aghioritul ) . Cei ce implinesc aceste reguli crestine la casatorie, primesc binecuvantare de la Dumnezeu si duc viata linistita in familie si cu buna sporire in toate. Iar cei ce calca randuiala Bisericii la casatorie, duc viata cu multe ispite. Dupa randuiala Bisericii nu se fac cununii sambata seara, spre ziua Sfintei Duminici. Unii fac nunta cu scop de castig, spre a dobandi daruri si sume mari de bani, schimband Taina Nuntii randuita de Dumnezeu in rai, in prilej de desfranare, de sminteala si de castig pierzator de suflete spre a lor osanda. Un alt mare pacat fac tinerii care se cununa numai de ochii lumii, nu pentru nastere de copii, ci spre placere trupeasca si fac cununie si petrecere in sfintele posturi, cand nuntile sunt oprite.

Parintele Cleopa Ilie

 
2 comentarii

Scris de pe 10 Mai 2015 în CASATORIE

 

2 răspunsuri la „Regulile canonice ale nuntii crestine

 1. evtodiev

  10 Mai 2015 at 16:38

  Off topic:
  Documentar rusesc despre actualul Patriarh al Georgiei Ilie al II-lea: https://www.youtube.com/watch?v=0JYt6hDU_YU

   
 2. valentin

  12 Mai 2015 at 15:13

  Dragi romani iubitori de Dumnezeu, neam si tara, se apropie ziua de 14 mai, cand in urma cu 67 de ani au avut loc masive arestări (peste 10.000) ale unor membri aparţinând Mişcării Legionare ori Frăţiilor de Cruce. Această acţiune de amploare s-a desfăşurat pe tot cuprinsul ţării. Ea s-a derulat concomitent în marile oraşe, la ora stabilită. Factorul surpriză a făcut ca mulţi legionari să nu se poată ascunde la rude sau prieteni. Martor al dramaticelor evenimente, fostul deţinut politic Traian Popescu susţine, după aproape şase decenii, într-o discuţie cu Gabriel Stănescu, că numeroasele arestări s-au făcut potrivit unui plan dinainte stabilit, conform Ordinului nr. 5 al lui Teohari Georgescu din 13 mai 1948. Organele de ordine şi Siguranţa au întocmit din vreme tabele nominale cu persoanele care trebuiau să fie reţinute în acea nouă „noapte comunistă a Sfântului Bartolomeu”. Potrivit aceluiaşi, „s-au alcătuit echipe speciale formate din trei persoane”. Şeful echipei era de regulă agent al Siguranţei Statului, organism încă în funcţiune. El a primit un plic închis conţinând adresele celor care urmau să fie arestaţi, dar nu avea voie să-l deschidă înainte de plecare”.

  Asadar, incepand cu seara de miercuri 13 mai 2015 ora 21:00 si pana vineri 15 mai 2015 la aceeasi ora, sa ne unim in rugaciune citind acatistul Sfintilor Romani din inchisori.

  Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

  Acatistul Sfintilor Romani din inchisori
  Troparul, glasul 1:
  Marturisitorii cei adevarati ai lui Hristos cu vitejie au stat impotriva uneltirilor satanei, si nici prigoana, nici temnita, nici chinurile, nici lanturile nu i-au spaimantat, ci cu putere de sus credinta si neamul romanesc au pazit. Pentru rugaciunile lor, Hristoase Dumnezeule, mantuieste sufletele noastre.
  Condacele si Icoasele
  Condacul 1:
  Pe Marturisitorii cei alesi ai lui Hristos, podoaba Bisericii noastre, pe cei ce in temnita chinuri si batjocuri au rabdat, ostasii cei adevarati ai Domnului care cu puterea Crucii pe slujitorii satanei au rusinat si in ceruri se roaga pentru noi, cu dorire sa ii laudam zicand: Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Icosul 1:
  De la icoana si de la altar ati pornit, Sfintilor Marturisitori, sa aparati dreapta-credinta si neamul romanesc de urgia ce venea dinspre Rasarit, si nici prigoana, nici temnita nu v-au ingrozit, ci cu tarie ati stat impotriva uneltirilor satanei, pentru care bucurandu-ne va laudam zicand:
  Bucurati-va, suflete curate de crin.
  Bucurati-va, ca pe acestea nu le-a intinat nici un chin.
  Bucurati-va, ca robia neamului ati voit a o frange.
  Bucurati-va, ca pamantul tarii l-ati temeluit cu sange.
  Bucurati-va, ca vrajmasii lui Hristos v-au prigonit.
  Bucurati-va, ca vanzatorii de neam v-au lovit.
  Bucurati-va, ca zdrobiti fiind, iarasi v-ati ridicat.
  Bucurati-va, ca gandul la mortii vostri putere v-a dat.
  Bucurati-va, ca viata v-a fost ruga si plans.
  Bucurati-va, ca ardere de tot v-ati adus.
  Bucurati-va, ca darul Arhanghelului v-a umbrit.
  Bucurati-va, caci cu puterea cinstitei Cruci ati biruit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 2-lea:
  Fiara rosie cu manie s-a pornit impotriva Bisericii lui Hristos si lumea intreaga s-a ingrozit de cumplitele nelegiuiri: ca icoanele au fost calcate in picioare, moastele sfintilor batjocorite, preotii ucisi si multime de biserici daramate; iar voi, Sfintilor, nevoind a ne lasa noua o tara fara altare si cruci, v-ati impotrivit cu barbatie celor rau-credinciosi, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul al 2-lea:
  Se clatina asezarea crestina a lumii si puterile intunericului cumplit spumegau, iar ostasii lui Hristos cu inima viteaza, nesuferind unele ca acestea, au pornit grabnic spre Spania insangerata unde moarte de martiri cu bucurie au primit; iar voi, Sfintilor, legamant ati facut pe mormantul lor sa duceti lupta cea buna pentru izbavirea neamului, pentru care cu multumire graim:
  Bucurati-va, aparatori ai neamului romanesc.
  Bucurati-va, fii vrednici ai pamantului stramosesc.
  Bucurati-va, ca doi tineri pilda vie v-au dat.
  Bucurati-va, ca la moarte fericiti au plecat.
  Bucurati-va, ca la mormantul lor legamant ati rostit.
  Bucurati-va, ca-n saracie a vietui ati fagaduit.
  Bucurati-va, ca de bucuriile pamantesti v-ati lepadat.
  Bucurati-va, ca tara s-o slujiti v-ati legat.
  Bucurati-va, ca munti de suferinta ati strabatut.
  Bucurati-va, ca tinerete cei mai multi n-ati avut.
  Bucurati-va ca neamul prin voi s-a implinit.
  Bucurati-va, ca durerea voastra insutit a rodit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 3-lea:
  Voit-au vrajmasii Crucii si vanzatorii de tara sa rupa sufletul romanesc de Hristos, dar s-a ridicat noua viteaz aparator cu suflet de Arhanghel, care viata pentru legea stramoseasca si-a pus zicand: „Cel ce lupta, chiar singur, pentru Dumnezeu si neamul sau, nu va fi invins niciodata”; iar acum, biruitor, cu ingerii in ceruri, lui Dumnezeu neincetat ii canta: Aliluia!
  Icosul al 3-lea:
  Tiranul cel ucigas, si nelegiuita evreica nesuferind a vedea sufletele voastre curate arzand de dragoste pentru credinta si neam, diavoleasca porunca au dat sa fiti noaptea dusi in padure si sugrumati, apoi ciuruiti de gloante, aruncati intr-o groapa, arsi cu vitriol si acoperiti cu lespezi grele de piatra, dar nici mormantul, nici moartea nu v-au tinut, ci la Viata cea adevarata v-ati mutat, pentru care auziti de la noi unele ca acestea:
  Bucurati-va, lacrimi pe obrazul tarii varsate.
  Bucurati-va, suflete greu incercate.
  Bucurati-va, ca ati stiut ca la moarte plecati.
  Bucurati-va, ca senini v-ati despartit de ceilalti.
  Bucurati-va, ca-n intunecata padure v-au dus.
  Bucurati-va, ca picioarele in lanturi v-au pus.
  Bucurati-va, ca franghii dupa gat v-au intins.
  Bucurati-va, ca miseleste pe toti v-au ucis.
  Bucurati-va, caci Catapeteasma Neamului s-a despicat.
  Bucurati-va, ca voievozii din morminte s-au sculat.
  Bucurati-va, ca Horea sfartecat a zvacnit.
  Bucurati-va, ca Tudor cel vandut s-a ingrozit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 4-lea:
  Inspaimantatu-s-au slugile satanei de darzenia si credinta voastra, Sfintilor, si socotind sa va piarda, cu manie s-au pornit asupra voastra in temnitele de la Ramnicu Sarat, Miercurea Ciuc, Brasov si Vaslui, si in infricosatoarea „noapte a razbunarii” cu moarte de martiri v-ati incununat, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul al 4-lea:
  Uneltirile celor fara de lege nicicum nu v-au ingrozit, vitejilor Marturisitori, ci intelegand ca veti fi ucisi, in curtea lagarului toti ati ingenuncheat si in tacerea noptii rugaciunea „Tatal nostru” cu umilinta ati rostit, apoi gloantele au pornit potop asupra voastra, in vreme ce un preot intemnitat savarsea in taina cea din urma slujba pentru voi si pentru cei ce aveau sa mai moara, pentru care noi va laudam zicand:
  Bucurati-va, ca la moarte cu Hristos ati plecat.
  Bucurati-va, ca neamului jertfa curata v-ati dat.
  Bucurati-va, ca s-au minunat calaii de a voastra purtare.
  Bucurati-va, ca s-au cucerit de credinta voastra cea tare.
  Bucurati-va, ca gloantele nemilos v-au secerat,
  Bucurati-va, ca durere in urma ati lasat.
  Bucurati-va, ca trupurile vi le-au pus la rascruci.
  Bucurati-va, ca v-au lasat fara groapa si cruci.
  Bucurati-va, cei ce si dupa moarte ati fost umiliti.
  Bucurati-va, cei ce „tradatori de tara” ati fost numiti.
  Bucurati-va, fii ai unui neam rastignit.
  Bucurati-va, ca sufletul prin dureri v-ati sfintit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 5-lea:
  Satana insusi s-a pogorat ca sa va piarda, Sfintilor Marturisitori, in grozava temnita de la Pitesti, iar calaul cel indracit tocmit sa va zdrobeasca sufletele striga: „Daca Hristos ar fi trecut prin mainile mele, nu mai ajungea nici El pe cruce si n-ar mai fi inviat. Eu sunt adevarata evanghelie! Eu o scriu acum pe starvurile voastre!”; iar voi, Sfintilor, neavand nadejde de izbavire decat de la Dumnezeu, Acestuia cu lacrimi ii strigati: Aliluia!
  Icosul al 5-lea:
  Ingerii cei din ceruri si-au ascuns fata neputand suferi nebunia uratorilor de Dumnezeu, ca in Vinerea Patimilor, spre batjocura, un tanar pe perete au rastignit si cu loviri salbatice l-au ucis, iar zidurile temnitei se cutremurau de urletele celor schingiuiti si gropile inghiteau flamande gramezi de carne zdrobita si sange, dar in adancul iadului Dumnezeu putere si tarie v-a dat, pentru care va laudam zicand:
  Bucurati-va, martiri care mult ati patimit.
  Bucurati-va ca fiare cu chip de om v-au lovit.
  Bucurati-va, ca peste cap cu pari ascutiti v-au batut.
  Bucurati-va, ca degetele cu clesti vi le-au frant.
  Bucurati-va, ca in picioare cu ura ati fost calcati.
  Bucurati-va, ca-n genunchi, cu mainile legate mancati.
  Bucurati-va ca sare spre mancare ati primit.
  Bucurati-va, ca de apa zile-ntregi v-au lipsit.
  Bucurati-va, ca dureri peste fire ati rabdat.
  Bucurati-va, ca Marilor Mucenici v-ati asemanat.
  Bucurati-va, caci cu trupul cumplit ati patimit.
  Bucurati-va, ca tarina sufletului mai bogat a rodit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 6-lea:
  Au socotit ucigasii cei naimiti din temnita Aiudului sa piarda si pomenirea voastra, Sfintilor, si mult-chinuitele voastre trupuri in rapa de la „Dealul Robilor” au aruncat, nestiind ei puterea lui Dumnezeu cea aratata in vedenia prorocului Iezechiel care zice: „Mana Domnului a fost peste mine si m-a luat in Duhul si m-a pus in mijlocul unei vai pline de oase si mi-a zis: „Fiul omului, vor putea oare oasele acestea sa invieze?”. Eu am raspuns: „Doamne, Dumnezeule, Tu stii lucrul acesta!”. El mi-a zis: „Prooroceste despre oasele acestea si spune-le: Oase uscate, ascultati cuvantul Domnului! Iata, voi face sa intre in voi duh si veti invia!”. Si a intrat duhul in ele si au inviat si au statut in picioare. Si era ca o oaste mare, foarte mare la numar”,care slavea neincetat pe Dumnezeu, cantandu-i: Aliluia!
  Icosul al 6-lea:
  Salas de rugaciune temnita Aiudului v-a fost, ca acolo neincetat in post si priveghere ati petrecut, trezvia mintii si smerenia inimii ati dobandit si Dumnezeiestile Scripturi ati invatat, iar noaptea ingenunchind cu lacrimi va rugati pentru mortii vostri si pentru cei ce va prigoneau, pentru care noi va laudam zicand:
  Bucurati-va, Sfinti purtatori de cununa.
  Bucurati-va, ca ati ales nevointa cea buna.
  Bucurati-va, ca lupta indoita ati dus.
  Bucurati-va, ca patimile din voi le-ati supus.
  Bucurati-va, ca si pe calai i-ati infruntat.
  Bucurati-va, ca aceia sa va piarda au cugetat.
  Bucurati-va, ca loviri si scuipari ati primit.
  Bucurati-va, ca madularele in batai v-au zdrobit.
  Bucurati-va, ca in celule inghetate ati stat.
  Bucurati-va, ca apa rece pe podea v-au turnat.
  Bucurati-va, ca toate cu rabdare ati suferit.
  Bucurati-va, ca putere de sus v-a intarit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 7-lea:
  Cuvintele Mantuitorului: „frate pe frate la moarte va da” au voit sa le implineasca in temnita de la Gherla, ca indracitii calai cu ura va porneau unii impotriva altora, si chemand pe un tata l-au silit sa-si calce in picioare copilul, iar acela cazand in genunchi a strigat: „Ucideti-ma pe mine, numai nu-mi schingiuiti baiatul!, iar voi, intelegand nebunia satanei, v-ati rugat zicand: „Doamne, da-ne putere sa rabdam sau ia-ne viata si lui Dumnezeu ati strigat: Aliluia!
  Icosul al 7-lea:
  Mintea omeneasca nu poate pricepe cruzimea chinurilor pe care le-ati rabdat, Sfintilor, caci rastigniti pe podea, cu franghii ude ati fost batuti, degetele cu clesti v-au zdrobit si cu scanduri peste fata v-au lovit incat infatisare de oameni nu mai aveati, dar voi, urmand lui Hristos, Cel Rastignit, toate ati suferit si pe calai ati iertat, pentru care va laudam zicand:
  Bucurati-va, trupuri in chinuri zdrobite.
  Bucurati-va, suflete in foc lamurite.
  Bucurati-va, ca satana a cerut sa va cearna.
  Bucurati-va, caci credinta avut-ati drept arma.
  Bucurati-va, ca pana in sfarsit ati rabdat.
  Bucurati-va, ca Hristos putere v-a dat.
  Bucurati-va, ca mult patimind v-ati sfarsit.
  Bucurati-va, caci cu chip luminat ati murit.
  Bucurati-va, ca v-au nins flori de nea pe mormant.
  Bucurati-va, ca ingeri v-au plans nevazut.
  Bucurati-va, ca munti de durere-ati suit.
  Bucurati-va, ca Domnul la El v-a primit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 8-lea:
  Iudeii cei robiti in Egipt nici in parte n-au rabdat suferintele voastre, Sfintilor Marturisitori, ca nu pietre si caramizi v-ati trudit a framanta, ci cu brate istovite munti de pamant din loc ati mutat, si ati croit albie de lacrimi si sange pe care toate apele Dunarii n-o vor putea spala, caci glasul suferintei voastre neincetat se-nalta la cer, strigand lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul al 8-lea:
  Glas au dat apele si adancurile cumplitului Canal s-au cutremurat, ca nu sunt graiuri care sa nu se auda si dureri care sa nu rodeasca; iar noi, Sfintilor, glasul patimirii voastre din strafunduri auzindu-l, graim catre voi unele ca acestea:
  Bucurati-va, suflete tari ca muntii batrani.
  Bucurati-va, pomi viscoliti de furtuni.
  Bucurati-va, ca-n arsita si ger ati trudit.
  Bucurati-va, ca pamantul cu sange-ati sfintit.
  Bucurati-va, ca goi si flamanzi ati rabdat.
  Bucurati-va, caci cu lacrimi in stanca ati sapat.
  Bucurati-va, ca-n sudori drum prin piatra ati croit.
  Bucurati-va, ca drept plata lovituri ati primit.
  Bucurati-va, ca sub valuri ati fost risipiti.
  Bucurati-va, ca sub mal si nisip odihniti.
  Bucurati-va, ca trupul istovit v-au zdrobit.
  Bucurati-va, ca sufletul mai vartos a rodit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 9-lea:
  Lumina a rasarit in temnita suferinzilor de la Targu Ocna, caci ca un soare a stralucit intr-insa, senin la suflet si chip, sfantul temnitelor romanesti, mangaierea suferinzilor si lauda nevoitorilor, cel ce in trezvie si rugaciunea inimii petrecand, darul Duhului Sfant a agonisit si sfarsitul mai dinainte cunoscandu-si, cu bucurie s-a mutat la Domnul, cantand: Aliluia!
  Icosul al 9-lea:
  „Iubiti pe cei ce va prigonesc” a poruncit Hristos, iar voi Sfintilor cuvantul Lui intocmai l-ati implinit, ca la Targu Ocna in noaptea Nasterii Domnului un preot muribund a cerut sa fie dus la cel care cumplit il chinuise, si mangaindu-l cu blandete i-a spus: „Te iert din toata inima si cred ca Hristos, Care-i mai bun decat noi, te va ierta si El”. Iar acela, caindu-se, cu lacrimi s-a marturisit, si in aceeasi noapte amandoi la Domnul cu pace au plecat, iar noi minunandu-ne de puterea dragostei va laudam zicand:
  Bucurati-va, urmatori ai poruncilor dumnezeiesti.
  Bucurati-va, ravnitori ai maririi ceresti.
  Bucurati-va, ca Rugaciunea lui Iisus ati primit.
  Bucurati-va, ca darul Duhului Sfant v-a umbrit,
  Bucurati-va, ca Evanghelia v-a fost indreptar,
  Bucurati-va, c-ati aflat luminare si har.
  Bucurati-va, ca soare intre voi a stralucit.
  Bucurati-va, ca „sfantul inchisorilor” l-ati numit.
  Bucurati-va, ca a odraslit din durere si chin.
  Bucurati-va, ca sufletul i-a fost alb ca un crin.
  Bucurati-va, ca in mormant nestiut l-au zvarlit.
  Bucurati-va, ca cerul in giulgiu de nea l-a invelit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 10-lea:
  Voit-au vrajmasii lui Hristos nu doar sa va zdrobeasca trupurile si sufletele, ci si credinta cea adevarata sa o batjocoreasca, pentru aceea la Sfintele Sarbatori ale Ortodoxiei va sileau a savarsi blasfemii pe care mintea omeneasca nu le poate inchipui, iar voi Sfintilor umilinta si chi­nurile rabdand, cereati ajutorul lui Dumnezeu, intarindu-va si strigand: Aliluia!
  Icosul al 10-lea:
  Bucuria Invierii a stralucit in intunecata mina de la Baia Sprie, cand in maruntaiele pamantului preotii intemnitati cu cutremur au strigat: „Veniti de luati lumina!” si sfredelele in chip de clopot au inceput a rasuna, lampasele s-au aprins, iar osanditii ingenuncheati cu lacrimi au cantat „Hristos a inviat!”, de care lucruri minunandu-ne va laudam strigand:
  Bucurati-va, cei ce de vii ati fost ingropati.
  Bucurati-va, ca de Hristos n-ati voit sa va lepadati.
  Bucurati-va, ca-n batjocura carne in Vinerea Mare v-au dat.
  Bucurati-va, ca foamea rabdand, n-ati mancat
  Bucurati-va, ca Invierea in adancuri ati praznuit
  Bucurati-va, ca prin post si marturisire v-ati curatit.
  Bucurati-va, ca o cruce din barne ati inaltat
  Bucurati-va, ca sfredele in chip de clopote au sunat.
  Bucurati-va, ca odajdii de pret n-ati avut
  Bucurati-va, ca epitrahil din stergar alb ati facut
  Bucurati-va, caci cu ingerii impreuna ati slujit
  Bucurati-va, ca sub pamant pe Hristos ati marturisit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 11-lea:
  Cumplita prigoana cea cu manie pornita asupra voastra n-a crutat nici firea femeiasca cea slaba, si intocmai mucenitelor de demult, multime de femei cu indrazneala au marturisit dragostea lor pentru Hristos si neam, si chinurile au rabdat cu bucurie, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!
  Icosul al 11-lea:
  Ingrozitu-s-au credinciosii vazand adus spre ardere un trup de femeie schingiuit, iar calaii cei cu inima de piatra, nicicum luand seama ca acela viata mai avea intr-insul, cu grabire l-au aruncat in cuptor si vaiete surde din flacari au rasunat, iar noi cutremurandu-ne de unele ca acestea cu frica graim:
  Bucurati-va, trupuri firave cu suflet calit.
  Bucurati-va, ca pe Hristos cu indrazneala ati marturisit.
  Bucurati-va, ca mucenitelor din vechime v-ati asemanat.
  Bucurati-va, ca multe feluri de chinuri ati rabdat.
  Bucurati-va, ca batjocuri si loviri ati primit.
  Bucurati-va, ca spanzurandu-va cumplit v-au strujit.
  Bucurati-va, ca spre impuscare pieptul vostru l-au dat.
  Bucurati-va, ca mainile soldatilor pe arme au tremurat.
  Bucurati-va, ca trupurile v-au batut pana la sange.
  Bucurati-va, ca de suflete nu s-au putut atinge.
  Bucurati-va, cu Sfintii acestui neam prigonit.
  Bucurati-va, toti care in credinta ati murit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 12-lea:
  Harul cel dumnezeiesc v-a umbrit in chip minunat, Sfintilor, si-n temnitele de la Pitesti, Aiud, Gherla, Sighet, Baia Sprie, Targu Ocna si Canal asemenea mucenicilor din vechime patimiri de multe feluri ati rabdat, iar voi bine stiind ca lucrare de sus era aceasta, mai vartos pe Hristos L-ati chemat, cantand: Aliluia!
  Icosul al 12-lea:
  De nimic ati socotit viata aceasta pamanteasca si sufletul v-ati pus pentru dreapta-credinta si neamul stramosesc, iar acum la limanul cel fara de durere si intristare va veseliti, cu toti dreptii laudand pe Dumnezeu si auzind de la noi unele ca acestea:
  Bucurati-va, aripi in zbor secerate.
  Bucurati-va, chipuri de har luminate.
  Bucurati-va, vieti care-n lanturi v-ati frant.
  Bucurati-va, ca lumea pe voi v-a urat.
  Bucurati-va, raze in bezna aprinse.
  Bucurati-va, brate la ceruri intinse.
  Bucurati-va, sfinti fara cruce si nume.
  Bucurati-va, tample cu albe cunune.
  Bucurati-va, rauri cu ape curate.
  Bucurati-va, ramuri de rod incarcate.
  Bucurati-va, soli care bine-ati vestit.
  Bucurati-va, stanci cu tarii de granit.
  Bucurati-va, Sfintilor Marturisitori, care in temnita Golgota neamului romanesc ati suit!
  Condacul al 13-lea:
  O, Sfintilor Marturisitori, cei ce in temnita chinuri de multe feluri ati rabdat si pentru invierea neamului romanesc (crestinesc) moarte muceniceasca cu vitejie ati primit, indraznire avand catre Hristos Dumnezeu, faceti rugaciune ca sa ne izbavim de toata inselaciunea diavoleasca si credinta ortodoxa cu barbatie sa marturisim, ca mantuindu-ne, pururea sa cantam lui Dumnezeu: Aliluia!
  (acest condac se zice de trei ori).
  Apoi iarasi se zice Icosul cel dintai: De la icoana si de la altar… si Condacul intai: Pe Marturisitorii cei alesi… Apoi se citeste aceasta:
  RUGACIUNE catre Sfintii Romani din inchisori
  O, Sfintilor Marturisitori, care in temnite si prigoane, prin multele voastre patimiri ati stavilit intaratarea vrajmasului cea cu manie pornita asupra Bisericii lui Hristos, voua celor ce ati suferit foame, ger, schingiuiri, umilinta si chinuri de tot felul intru apararea legii celei stramosesti, va aducem multumirile noastre. Ca cei ce bine v-ati savarsit pentru invierea neamului romanesc, iar acum cu ingerii si cu arhanghelii va veseliti in lumina cea neinserata a Imparatiei ceresti, va rugam sa nu incetati sa mijlociti la Preaputernicul Dumnezeu ca sa ne dea iertare de pacate si sa ne pazeasca pe noi si Sfanta Biserica Sa de navalirea altor neamuri asupra noastra, de necredinta si de razboiul cel dintre noi.
  Povatuiti-ne pururea pe calea mantuirii, a rabdarii si a dragostei, ca neclintiti si uniti sa ramanem pana la sfarsitul vietii intru credinta cea adevarata.
  Asa, Sfintilor Marturisitori, care in stramtorarile si necazurile din viata voastra pamanteasca ati cerut ajutorul Puterilor ceresti, rugamu-va pe voi noi nevrednicii, ca sa primiti in acest ceas rugaciunile noastre si sa ne acoperiti de smintelile veacului acestuia si de rautatile celor potrivnici, ca si noi pe calea cea stramta si cu chinuri neinfricati sa marturisim Evanghelia lui Hristos, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea neamului romanesc, Amin.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: