RSS

Sa nu ravnesti soarta bogatilor si a necredinciosilor

02 Ian

Îi invidiem pe ceilalți pentru situația lor materială bună, pentru serviciile lor, pentru salarii sau alte bunuri pe care le posedă, fără să știm că în spatele acestora se ascunde și suferință, și lacrimi. Pentru că nimeni nu se poate simți împlinit total pe pământ între atâtea suferințe și necazuri. Unul are bani, dar degeaba îi are căci e bolnav; banii nu-i pot redobândi sănătatea. Altul are sănătate, dar nu are bani. Alții au și sănătate, și bani dar le lipsește pacea din casă, înțelegerea dintre membrii familiei. Alții le au pe toate acestea, dar nu au parte de dragoste… Așadar nimeni nu poate mărturisi că e mulțumit pe deplin în această viață. Totuși, există o categorie de oameni care rămân nepedepsiți, căci așa găsim scris: „Iar de rămâneți fără de mustrare, atunci sunteți fii din desfrânare.”

Pr. Arsenie Boca spune: „Dumnezeu vrea să ajute pe toţi, dar nu toţi primesc purtarea Sa de grijă. Aşa se face că sunt oameni păcătoşi care n-au necazuri. Pe aceştia i-a lepădat Dumnezeu. Căci ştiindu-le firea, precum că nu au leac şi nu pricep nimic din ocârmuirea Sa, îi lasă în păcatele lor. Aceştia sunt cei de care zice David că: “N-au nici o suferinţă până la moarte şi sunt plini de sănătate; cu oamenii la osteneli nu iau parte şi nu sunt supuşi la bătăi ca ceilalţi oameni. Râd de toată lumea şi grăiesc de sus. Iată, necredincioşii huzuresc în lumea aceasta şi-şi adună bogăţii”. Aşa încât mulţi din neştiinţă: “Râvnesc soarta pământească a necredincioşilor, văzând propăşirea păcătoşilor”; dar când înţeleg “sfârşitul păcătoşilor” – iar aceasta le vine numai când intră la “Altarul Domnului” – abia atunci nedumerirea li se împrăştie. Căci la Altarul Domnului, unde: “se află ascunse toate comorile cunoştinţei şi ale înţelepciunii”, în Iisus Hristos adică, ei află că: “Pentru vicleşugul lor îi pune Dumnezeu pe căi alunecoase şi-i lasă să cadă în prăpastie şi ajung la pustiire”.

Respectiv Psalmul 72: „Am pizmuit pe cei fără de lege, când vedeam pacea păcătoşilor. Că n-au necazuri până la moartea lor şi tari sunt când lovesc ei. De osteneli omeneşti n-au parte şi cu oamenii nu sunt biciuiţi. Pentru aceea îi stăpâneşte pe ei mândria şi se îmbracă cu nedreptatea şi silnicia. Gândesc şi vorbesc cu vicleşug, nedreptate grăiesc de sus. Până la cer ridică gura lor şi cu limba lor străbat pământul. Pentru aceasta poporul meu se ia după ei şi găseşte că ei sunt plini de zile bune. Iată, aceştia sunt păcătoşi şi sunt îndestulaţi. Veşnic sunt bogaţi […]. Până ce am intrat în locaşul cel sfânt al lui Dumnezeu şi am înţeles sfârşitul celor răi. Într-adevăr pe drumuri viclene i-ai pus pe ei şi i-ai doborât când se înălţau. Cât de iute i-ai pustiit pe ei! S-au stins, au pierit din pricina nelegiuirii lor. Ca visul celui ce se deşteaptă, Doamne, în cetatea Ta chipul lor de nimic l-ai făcut.”

Nu fericiţi, aşadar, pe cei ce n-au necazuri în lumea aceasta. Căci, cunoscându-i Dumnezeu că n-au minte să-l înţeleagă căile, nu le mai rânduieşte o îndreptare prin încercări în lumea aceasta, ci osânda în cealaltă. Dumnezeu nu pedepsește de două ori. De regulă, într-o viață suferi, ești defăimat iar în cealaltă te bucuri, te desfătezi, ești slăvit. Ordinea ți-o alegi singur, depinde cum vrei: să fii slăvit și iubit de toți în lume, dar pentru aceasta să pierzi slava veșnică, sau să alegi să fii necunoscut printre oameni dar cunoscut printre sfinți. Dumnezeu nu pedepsește și nici nu răsplătește de două ori. Ori aici –  pe pământ, ori dincolo – în cer. Ori dacă ți-ai primit slava pe pământ, de la oameni, să nu mai aștepți slavă și dincolo.

Elena J.

Anunțuri
 
5 comentarii

Scris de pe 2 Ianuarie 2015 în ELENA J.

 

5 răspunsuri la „Sa nu ravnesti soarta bogatilor si a necredinciosilor

 1. evtodiev

  3 Ianuarie 2015 at 10:43

  off topic:
  Documentar rusesc despre Lavra Sveatogorsk din Ucraina:

   
 2. Mark

  3 Ianuarie 2015 at 12:15

  Sfintii Parinti cand nu aveau incercari, spuneau ca i-a uitat Dumnezeu si ca nu-i mai iubeste. Asadar ferice de cel ce este mustrat caci pe acela Domnul il iubeste.

   
 3. Mariana Bucurescu

  5 Ianuarie 2015 at 12:07

  Buna ziua si Doamne ajuta!

  Am o intrebare si eu, daca nu va suparati. Am in bloc o familie de ateisti, care ne fac tot felul de probleme: arunca gunoiul chiar la iesirea din bloc, si nu la ghena, fac mizerie in bloc si galagie in orele de odihna. Copilul lor mai mare scuipa pe scari si nu saluta pe nimeni. Copilul cel mai mic, care este NEBOTEZAT (si nu este din vina lui, saracutul), are trei ani si are o stare de sanatate din ce in ce mai proasta (tot timpul racit, astmatic, a fost internat si cu TBC). Parintii il duc la doctori fara sa inteleaga ca problema lui se trage de la altceva. Nu numai eu, ci si alti vecini, am observat ca, in ultimul timp, urechile acestui micut au inceput sa devina usor ascutite in partea superioara. Am vorbit cu parintele de la biserica de care apartinem, dar Domnia Sa nu a putut face nimic, pentru ca ateistii l-au gonit de la usa lor. Nu stim ce sa facem, mai ales ca ne este mila sa-l vedem pe micut prapadindu-se asa.

  Ce ne sfatuiti sa facem, cu cine sa discutam?

  Doamne, ajuta-ne si pazeste-ne!

  Mariana Bucurescu, profesoara

   
  • Elena J.

   5 Ianuarie 2015 at 22:15

   Doamne ajuta ! Este o problema mai dificila din ce povestiti dvs. Daca ei insisi l-au dat afara pe preot, e greu sa credem ca va primi vreun sfat din partea bisericii, desi numai acolo s-ar gasi salvarea intregii familii. Atei fiind, ei nu cred si vor sa auda de Dumnezeu. Ce puteti face pentru ei, este sa ii pomeniti in rugaciunile particulare de acasa, pentru ca cei nebotezati, ateii, nu este voie sa fie trecuti pe pomelnic la Sf. Liturghie, daca nu se boteaza. Nici biserica nu-i primeste intr-insa pe cei nebotezati, caci la Sf. Liturghie preotul zice asa: „Cei chemati, iesiti !” – in vechime, chematii erau cei ce nu primisera botezul. Deci daca se afla in biserica vreun nebotezat la ora actuala, trebuie sa iasa, sau sa stea cat mai in spate, in pridvor. Iar mai departe zice preotul: „Cei credinciosi, sa ne rugam pentru cei chemati (nebotezati), ca Domnul sa-i miluiasca pe dansii.” Asta e tot ce putem face pentru atei – sa ne rugam pentru ei. Doar daca se boteaza, treaba se simplifica. Mai mult nu ma pricep sa va ajut. Cel mai bine este sa intrebati duhovnicii vostri, sa stiti cum sa procedati. Dumnezeu sa va lumineze si sa va rasplateasca dragostea si purtarea dvs. de grija pentru aproapele !

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: