RSS

Pacatul nerespectarii zilelor de odihna

19 sept.

Duminica şi în Sărbătorile cu Cruce Roşie din calendar nu avem voie să facem nici un lucru acasă. Femeile nu au voie să spele, să coasă, să măture, bărbaţii, nu au voie să lucreze la câmp sau altceva. În acele zile trebuie să mergem la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie, să ne odihnim, să citim cărţi duhovniceşti, să ne rugăm etc. Cunoaştem din Sfânta Scriptură că Dumnezeu le-a dat oamenilor, între alte porunci şi pe aceea a muncii şi a odihnei, după cuvântul care spune: „Lucrează şase zile…, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeul tău; să nu faci în ziua aceea nici un lucru (Ieşire 20, 9-10). Aşadar le-a spus să lucreze şase zile şi în a şaptea să se odihnească.

Cu atât mai mult, în creştinism există aceste zile de odihnă: Duminica şi Sărbătorile însemnate cu Cruce roşie din calendar. Când se respectă aceste zile se produce un echilibru cosmic, biologic, ecologic, psihologic şi mai ales duhovnicesc. Când nu se respectă aceste zile de odihnă vine pedeapsa lui Dumnezeu peste acea familie. Unii lucrează la câmp, alţii îşi fac casă, alte gospodine îşi fac curăţenie, îşi spală etc. Aceste păcate, o dată făcute, iarăşi au efect asupra familiei respective. Vin certuri, necazuri, boli, bătăi, despărţiri etc., fără ca oamenii respectivi să-şi dea seama de ce şi de unde vin. Peste acei oameni care nu respectă zilele de odihnă, vin mari necazuri. Ele vin atât peste ei, cât şi peste copiii lor.

Duminica şi în Sărbătorile cu Cruce Roşie din calendar nu avem voie să facem nici un lucru acasă. Femeile nu au voie să spele, să coasă, să măture, bărbaţii, nu au voie să lucreze la câmp sau altceva. În acele zile trebuie să mergem la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie, să ne odihnim, să citim cărţi duhovniceşti, să ne rugăm etc.

Arhim. Ioachim Pârvulescu

 
3 comentarii

Scris de pe 19 septembrie 2014 în DUMINICĂ

 

3 răspunsuri la „Pacatul nerespectarii zilelor de odihna

 1. Elena J.

  19 septembrie 2014 at 20:37

   
 2. Elena J.

  19 septembrie 2014 at 20:38

   
 3. RazaDeSperanta

  20 septembrie 2014 at 18:45

  De ce se pune accentul in aceste zile pe lucruri relativ insttinctive banale si nu se pune mai mult pe pe initiativa de a gasi raspunsuri cu privire la firea noastra, accent pe incercarea de a nu mai huli/mandri/ desfrana ? Vad ca asemenea idei incep sa fie alterate din cauza unor detalii ( pe care nu le contest, dar cand vad ca ele estompeaza adevarata esenta, ma simt obligat sa ripostez) si astfel uitam ideea de a progresa/ evolua pe plan sufletesc… Intreb,caci pe baza acestor raspunsuri se pune intrebarea ” e mai important a inceta sa calci/gatesti ( gatitul?!) in aceasta zi sau sa renuntam in a mai cugeta la lucruri total irelevante, daunatoare sufletului ?” Si am inceput sa critic asta la randul meu cand am auzit parerea unuia de pe internet. 🙂 NU contest repet ideea ca existentei unei greseli atunci cand ne indeplinim sarcinile cotidiene, dar de ce nu sunt si eventuale atentionari cu privire la ranile ce necesita tamatuiri sufletesti ? 🙂

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: