RSS

Romania in exil

17 sept.

Emigrarăm mulţi, ca păsările toamna, spre ţările vestului atraşi fiind de covrigii plini de E-uri agăţaţi prin cozile câinilor străini. Un rol decisiv în exilul multora au fost şi pozele trimise de neamuri, fraţi, fii risipitori care înfipţi în geci de piele îşi sprijineau trupul de vreun Merţan’ schiţând un zâmbet azilant. Pe mine m-a tulburat profund poza în care frate-meu stătea elegant în blugi, aruncat într-un colţar nemţesc şi având pe cap banane. M-a frapat nu alta!

Cu ştampila prorocului în buzunar, au mărşăluit spre frontierele ţării, unde odată ajunşi în toi de noapte au expediat spre cer juruinţe, promisiuni, rededicări: “Doamne! Dacă mă ajuţi… voi face, voi da, voi fi!”. Rugăciuni Iaebeţiene rostite în aplauzele bătăilor inimii acompaniate de ultimul greier românesc şi securist… mai ştii? Întârziaţii am mers cu trenul, sub vagon, în vagon, diferite variante. Restul cu Atlassib-ul, cu şpaga printre filele paşaportului şi eternele sacoşe mari să încapă toate iluziile.

Oficial ne merge bine. Neoficial suntem români şi căutăm cât mai bine să ascundem obârşiile carpatine. Pe Ion l-am mutilat în Johann sau John, pe Măria în Mary cu tot cu sarmale şi reţetele de prăjituri. Majoritatea lucrăm prin fabrici pe la prese şi strunguri şi geamuri termopane şi avem mare grijă să nu mai fie vreun român prin preajmă să ne fure salamul dintre dinţii de porţelan puşi în ţară că-i mai ieftin. O altă mare majoritate spălăm WC-urile Europei şi mă doare enorm de tare. O şi mai mare majoritate îngrijim babele rujate şi mă doare şi mai tare de babele rămase-n ţară să moară în beznă, nevegheate de ochii pentru care le-au căzut toţi dinţii.

Dar toate frustrările le ascundem în spatele hainelor de firmă, maşinilor tari şi aşteptăm duminica pentru ca prin comparaţie cu ceilalţi să ne reafirmăm pe noi, spunea Elias Canetti. Casele sunt mari şi făcute cu mulţi bani din bancă şi avem mari şanse ca după ultima rată plătită să intrăm direct în Casa Domnului pentru o ultimă slujbă cu timpanele stinse, adică morţi. Problema nu sunt casele pentru care tragem ca orbeţii zi lumină, ci marea problemă a românilor e că în dita mai casa nu s-au găsit doi pereţi goi pe care să se înalţe triumfător, semeţ şi splendid rădăcinile înţelepciunii, biblioteca. Lipsa cărţilor din casele românilor, dovada clară că viitorul nu sună bine. Înainte de-a cumpăra laptop la copiii de 5 ani şi Play Station cu jocuri macabre, închegaţi, iubiţi români, o bibliotecă într-o cameră de 20 de metri pătraţi şi scrieţi pe uşă „INTERZIS“. Tot ce e interzis, trezeşte curiozitatea. Din curiozitate a mâncat Eva fructul interzis. În Franţa plantaţiile de cartofi au fost la început încercuite cu gard pe care scria „Interzis“. Francezii, oameni curioşi, au sărit gardul răspândind astfel cartoful, întregul plan fiind pus la cale de către rege.

O casă, fie ea şi vilă de lux, lăsată la trei copii e un caz clar de tribunal, sau dacă se vinde şi se împarte tot săraci rămân, tot sclavii băncilor, tot şefa toaletelor publice va fi fata tatei şi tot în patru schimburi va munci băiatul mamei. Investiţi în copii cumpărându-le cărţi, ţinându-i în şcolile cele mai bune, la Oxford şi Harvard… pentru asta da, se merită toată trudă şi tristeţea exilului. Fără cărţi casele sunt sărace, minţile sărace şi Duhul Sfânt nu are material de lucru. În rest… Doamne ajută-i pe români!

Dani Surducan

 
2 comentarii

Scris de pe 17 septembrie 2014 în ROMANIA

 

2 răspunsuri la „Romania in exil

  1. GHEORGHE

    18 septembrie 2014 at 6:54

    IPS Serafim de Pireu despre cipuri si acte biometrice.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: