RSS

Scrisoare de pocainta a femeii care a indraznit sa intre in Sfantul Munte Athos

20 aug.

În anul 1930 am fost reprezentantul Mănăstirii mele la Sfânta Comunitate. În luna Octombrie a venit la Sfânta Comunitate o scrisoare a domnișoarei Alice Diplarakou aleasă în anul 1930 Miss Grecia și Miss Europa, care spunea astfel:

Din Davos, Elveția…

            Cuvioși Părinți, vă mărturisesc din tot sufletul greșeala pe care am săvârșit-o în luna Mai ce a trecut la Mănăstirea Vatoped. Am ajuns acolo cu vaporul logodnicului meu Dl. Moran și s-a întâmplat să fie acolo ancorate și navele de război „Limnos” și „Kilkis”. Atunci vicleanul mi-a insuflat gândul să urc la Mănăstire, deși știam că este interzis pentru femei. Am împrumutat o uniformă de marinar și astfel am intrat (în Mănăstire) împreună cu logodnicul meu, am înconjurat biserica și alte locuri ca un marinar, fără să mă cunoască cineva.

            De atunci, Părinților, mi-am pierdut sănătatea și am ajuns aici în sanatoriile Elveției pentru a mi-o dobândi, însă, din păcate, nu văd nici o îmbunătățire. Am cunoscut și cred cu fermitate că aceasta este o pedeapsă din partea Maicii Domnului, pe care am necinstit-o, căci nu trebuia ca eu, o fată cultivată, să fac ceea ce am făcut. Pentru aceasta acum mă pocăiesc, rugând-o pe Maica Domnului să mă ierte. Rugați-o și voi, sfințiților Părinți. Iar pentru aceasta primiți 5.000 de drahme, ca să faceți Liturghii și paraclise pentru sănătatea mea.

            Cu mult respect…

Și mult-milostiva Stăpână a cerului și a pământului a primit pocăința ei și i-a dăruit iarăși sănătatea.

Arhim. Gavriil Dionisiatul, Avatonul Sfântului Munte, „ORTHODOXOS FILOTHEOS MARTYRIA”, nr. 38-39, Tesalonic 1990, p. 59.

––––––––––––––––––––––––––-

Avatonul este legea care interzice femeilor a intra in Sfantul Munte Athos. “Avaton” inseamna “neumblat”, prin acest cuvant facandu-se referire la interdictia femeilor de “a umbla” pe pamantul Sfantului Munte Athos. Avatonul este actul care a permis locului sa ramana pana astazi unul sihastresc si monahal, singurul de acest gen din intreaga lume. Avatonul este un fel de granita naturala a Sfantului Munte.

marturieathonita.ro

 
3 comentarii

Scris de pe 20 august 2014 în FEMEIA, POCAINTA

 

3 răspunsuri la „Scrisoare de pocainta a femeii care a indraznit sa intre in Sfantul Munte Athos

 1. oanamoro

  22 august 2014 at 12:08

  perpetuati ideea bolii ca pedeapsa … din nou trist

   
  • Elena J.

   22 august 2014 at 19:20

   Dar oare, care ar trebui sa fie consecinta pacatului decat paguba, boala, sau nenorocirea ? Mai mult de atat, Mantuitorul spune ca plata pacatului este moartea. Pacatul imbolnaveste atat sufletul cat si trupul. Iar daca Dumnezeu pedepseste pe cel ce greseste, asta nu inseamna ca nu e bun, ci pe buna dreptate faca El aceasta, caci mai bine sa ne pedepseasca aici pe pamant, caci toate sunt trecatoare, fie ele boli sau alte suferinte, caci dincolo pedeapsa e vesnica si nu mai e scapare.

    
 2. 8in8

  22 august 2014 at 13:58

  Blog fantastic
  Multumesc
  ……………………..
  http://www.8ii.in

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: