RSS

Vei vrea atunci dar va fi prea tarziu

06 Aug

Unii vor ca la tinerețe să se distreze și abia la bătrânețe să se întoarcă la Dumnezeu, să se căiască, să se îngrijească de suflet. Toată vigoarea tinereţii o dau cui nu trebuie, iar bătrâneţea harbuită umblă să o dea lui Dumnezeu. Dar la bătrânețe de mai ajungi, vei vrea să te întorci la El dar nu mai ai puterile întregi.

Vei vrea atunci să mergi la biserică, dar nu vei putea din cauza bolii care te ține legat la pat. Vei vrea să zici și tu o rugăciune, dar gura ți-e încleștată, ochii nu mai văd bine, memoria te-a lăsat. Vei vrea să postești și tu atunci, dar stomacul tău îmbuibat cu cărnuri și băuturi în zilele oprite, nu te mai ține. Ții în schimb regimuri peste regimuri chiar de nu vrei, dar te obligă doctorul; de Dumnezeu n-ai vrut să asculți.

Vei vrea să faci și tu măcar câteva metanii, dar coloana ta susținută de cârjă nu-ți mai permite. Vei vrea atunci să chemi și tu un preot să te spovedească și să te împărtășească, dar ți-e rușine de păcatele tale, ți-e rușine de preot pentru că toată viața ai fugit de el, îi închideai ușa când venea cu agheasma. Vei vrea să faci și tu o milostenie, să dai bani la săraci, dar pensia ta mică nu-ți asigură decât medicamentele. Vei vrea atunci să-ți îndrepți copiii ce au apucat pe căi greșite, dar va fi prea târziu pentru că ei au crescut în aceeași necredință și nepăsare ca și tine.

Vei vrea atunci să rupi și să arzi toate cărțile și scrierile tale împotriva lui Dumnezeu, dar va fi prea târziu pentru că ele s-au răspândit în lume, și mulți ți-au urmat îndemnurile tale cele rele. Vei vrea atunci să dai timpul înapoi, să fii din nou tânăr, să-ți îndrepți trecutul păcătos, dar bătrânețea nu te iartă. Te uiți în urmă și-ți vezi trecutul ratat. Privești înainte și-ți vezi sufletul în mâinile dracilor.

Frate creștine, pe patul morții nimeni nu-ți garantează mântuirea. Tot ce-i făcut cu plăcere, se plătește cu durere. Ai tu vreo garanție că ajungi la bătrânețe? Ai tu vreun contract încheiat cu Dumnezeu? Lucrează, așadar, la mântuirea sufletului cât este ziuă, căci vine noaptea și atunci va fi prea târziu.

Elena J.

Anunțuri
 

18 răspunsuri la „Vei vrea atunci dar va fi prea tarziu

 1. Radu Iacoboaie

  6 August 2014 at 20:50

  Părintele Cleopa chiar scria despre strategia diavolului: AMÂNAREA POCĂINȚEI. Așa că, omul când ajunge să moară, este prea târziu pentru a deveni un creștin adevărat…

   
  • Elena J.

   6 August 2014 at 20:52

   Adevarat. Risipim ani in tinerete, iar la moarte cersim clipe.

    
 2. Radu Iacoboaie

  6 August 2014 at 20:52

  Deși scurt, apreciez mult acest articol. Și nu este singurul de pe acest blog…

   
 3. oanamoro

  6 August 2014 at 21:32

  Din pacate aici recitesc o interpretare in spiritul fricii si amenintarii … este exact ce nu inteleg din explicatiile ortodoxe. D c va e frica? De ce nu explicati avantajele relatiei cu Dumnezeu in orice clipa in loc sa prevedeti o coloana batrana cu tija
  … trist

   
  • preot-duhovnic

   7 August 2014 at 21:44

   Liturghia dumnezeiasca spune asa: ”cu frica de Dumnezeu cu credinta si cu dragoste sa va apropiati ” . Frica este pusa prima. Fara de ea nu ai credinta iar fara credinta nu ai dragoste. De Hristos-Dumnezeu trebuie sa ne apropiem numai asa cum ne-a poruncit El, nu cum ne vine noua pe chelie…

    
   • oanamoro

    7 August 2014 at 22:19

    Poate ca de.aia nu ne iese. Pt ca pasul 1 dupa cum il prezentati dumneavoastra e frica. Indraznesc sa va contrazic… nu ma atrage deloc frica. nici macar de Dumnezeu

     
   • preot-duhovnic

    7 August 2014 at 22:34

    nu poti mai intai sa-L iubesti pe Dumnezeu asa cum nu poti mai intai sa-L vezi pe Dumnezeu fara de oameni. Pe Dumnezeu il vezi mai intai in oameni si prin oameni. In ceea ce priveste frica, pot sa va spun ca sunteti manata de autonomie si trufie si de aceea nu vreti sa pricepeti pe Hristos-Dumnezeu, pentru ca El este Dumnezeu si eu de la Liturghia Lui v-am citat.
    Spuneti-mi, ce credinta aveti daca nu aveti frica de Cel Atotputernic si ce dragoste aveti fara credinta in Hristos-Dumnezeu? Dragoste de ce? Daca nu va apropiati de Izvorul Dragostei asa cum ne porunceste El, ce fel de dragoste aveti de una singura? Dragostea de catei? De toale? De hamster?

     
   • oanamoro

    8 August 2014 at 15:29

    de acord in legatura cu Dumnezeu vazut in oameni.

    din pacate nu va impartasesc „scara” unde prima treapta e frica …
    faptul ca nu mi-e frica inseamna ca sunt autonoma si trufasa 🙂 ? nu prea va inteleg …

    eu nu contest rolul lui Dumnezeu in toate cele ce sunt
    contest ca apropierea mea de Dumnezeu trece prin frica 🙂
    asta e parerea mea

     
   • Ani

    28 Ianuarie 2015 at 23:07

    Cred ca este necesar sa ni se explice in ce fel este aceasta frica. Ea nu e infricosare ca atunci cand ne temem de ceva ingrozitor. Dumenzeu este atotbun si nesfarsit in iubire. Este izvorul iubirii, iar iubirea se revarsa si odata cu ea binecuvantari. Deci cum este aceasta? Cum coexista aceste doua? E un nou paradox pentru intelepciunea acestei lumi. Cu dragoste si gingasie, citati pentru suflete insetate, cugetari despre aceasta frica bineplacuta si sanatoasa, frica sfanta, iar nu lumeasca, frica a sfintilor ingeri, nu temeri si spaime lumesti.

     
   • preot-duhovnic

    3 Februarie 2015 at 21:14

    Frica sa nu-L pierdem! Iar in cazul expresiei ‘femeia sa se teama de barbat’ (in greaca fovuli ton andra, chiar cu verbul fovos-a se teme), avem de-a face cu teama de a nu-L supara tot pe Hristos-Dumnezeu (caci tot Scriptura zice: femeia sa se supuna barbatului ei ca Domnului).

     
   • Ani

    5 Februarie 2015 at 23:13

    Multumesc!

     
 4. Trezire divina

  7 August 2014 at 10:46

  Reblogged this on Trezire divina.

   
 5. petru

  7 August 2014 at 18:21

  cine a scris acest text?

   
 6. Radu Iacoboaie

  8 August 2014 at 16:36

  OFF TOPIC

  Am postat pe blogul raduiacoboaie.wordpress.com adăugiri importante la DESPRE BLOG și lucrările apar acum în format document și pdf. Am partajat și ultimele articole în cadrul ULTIMELE 11 ARTICOLE.
  Doamne ajută!

  8 august 2014

   
 7. Radu Iacoboaie

  8 August 2014 at 21:14

  OFF TOPIC

  Dacă dorește cineva, pe blogul raduiacoboaie.wordpress.com veți găsi în BIBLIOTECA VIRTUALĂ 52 de volume de prima mână. Pe unele poate le-ați parcurs. Doamne ajută!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: