RSS

Cum sa ai mintea adunata la rugaciune

15 iul.

Sfinții Părinți insistă asupra faptului că amintirea morții, sentimentul păcătoșeniei personale, dar în primul rând sentimentul curat al fricii de Dumnezeu, vor aduna gândurile și vor menține mintea la rugăciune. Iar pe altă parte rugăciunea minții va începe să înalțe mintea în numele lui Hristos și să o unească cu Însuși Hristos. Iar mulțumirea pentru toate, fie triste, fie plăcute sufletului, vor conduce iarăși harul înlăuntrul minții.

Vedem că mintea noastră rătăcitoare, aleargă, se plimbă și în trecut, și în prezent, și în viitor… Cercetează totul în toate direcțiile, vrând să creadă că le înțelege pe toate și le interpretează pe toate, dar din păcate lucrurile nu stau deloc precum vedem și precum credem noi despre noi și despre ceilalți. Este o taină foarte mare aproape ce nu o înțelegem, și nu înțelegem nici propriul sine, fără ajutorul Duhului Sfânt. Pe noi ne va înțelege aproapele? Doar Hristos ne poate înțelege. Singurul cunoscător al inimilor, singurul ziditor al inimilor… Nici îngerii nu ne pot înțelege, nici demonii, nici chiar Maica Sa, fără Duhul Sfânt. Nimeni. Doar Hristos.

Când se va afla omul singur în ceasul greutăților, numele acesta HRISTOS, este singurul ce ne însoțește și este împreună cu noi, și ne mângâie ontologic, nu sentimental, ci cu adevărat existențial, deoarece Hristos nu este doar atotprezent, ci în primul rând este înlăuntrul nostru. Această stare ce este înlăuntrul nostru prin pomenirea numelui Său, lucrează și este trăită în noi.

Efrem Ieromonahul, Schitul Vatopedin Sf. Ap. Andrei „Cuvinte simple din Sfântul Munte”

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 15 iulie 2014 în SFATURI

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: