RSS

Nu e ciudat ?

03 mai

Avem timp să stăm la televizor, dar de rugăciune nu avem timp. Ne facem timp întotdeauna să ne îngrijim trupul, să-l spălăm, să-l hrănim, să-l plimbăm, dar pentru suflet nu găsim niciodată timp; îl neglijăm, îl lăsăm murdar, zdrențuit, nespovedit. Acceptăm întotdeauna invitațiile la cinema, la teatru, în cluburi, restaurante, dar când ne invită cineva duminica la biserică, ne rușinăm și găsim mereu motive de a nu merge. Găsim întotdeauna putere și răbdare să stăm în picioare la meciuri, dar nu și la biserică. Avem putere să stăm ore în șir la concerte în aer liber, pe ploaie și pe vânt, dar considerăm proști pe cei care așteaptă la rând la sfintele moaște sau la agheasmă.

Avem întotdeauna bani de aruncat pe petreceri, mobilier, mâncare, haine și bijuterii, dar pentru un pomelnic, sau o milostenie nu avem bani. Ni se par întotdeauna folositoare investițiile pentru trup, dar lucrurile necesare sufletului: icoane, cruciulițe, slujbe sau cărți religioase, le considerăm scumpe și inutile. Ne ducem de urgență la doctor când se îmbolnăvește trupul, ne îngrijorăm pentru însănătoșirea lui, cheltuim sume enorme, dar când se îmbolnăvește sufletul de prea multe păcate, nu alergăm la doctorii sufletești, la preoți, să ne vindece boala sufletului; lăsăm rana deschisă, nevindecată, adăugăm păcate peste păcate, și nu ne pasă nici dacă ne moare sufletul.

Ne încredem în psihologi când suntem tulburați de problemele vieții, cheltuim în zadar banii, dar la duhovnici nu alergăm. Avem întotdeauna lacrimi de râs pe la petreceri și emisiuni, dar să facem o rugăciune sinceră de pocăință, cu lacrimi, nu avem. Ne mândrim întotdeauna cu hainele, mașinile și accesoriile ce le purtăm pe noi, dar ne rușinăm a purta Crucea Mântuitorului la gât, sau să o facem când trecem pe lângă o biserică. Ne interesează toate știrile și emisiunile, suntem la curent cu toate filmele și noutățile, dar știrile folositoare de suflet le considerăm false sau neinteresante.

Ne regăsim în muzica rock, scuturăm din cap ca îndrăciții, dar să ne liniștim în cântări religioase, nu ne face plăcere. Dansăm până când transpirăm, dar ca să facem metanii, nu vrem să ne obosim trupul. Ne rușinăm cu toții când suntem numiți neglijenți în treburile gospodărești, pământești, dar când cineva ne spune că suntem leneși și nepăsători față de suflet, nu ne doare și nu ne pasă.

Ne interesează părerea oamenilor despre noi, imaginea noastră în ochii lumii, dar nu ne întrebăm niciodată ce părere are Dumnezeu despre noi, nu ne interesează. Plângem și ne întristăm cu toții când ne pătăm haina trupului, dar nu dăm nici cea mai mică importanță când ne murdărim haina sufletului. Ne asigurăm cu mult timp înainte locuri de veci, ne interesează unde va sta trupul nostru după moarte, ne achiziționăm cavouri și grilaje scumpe, dar unde ajunge sufletul, dacă avem loc în rai, nu ne panicăm.

Să ne oprim puţin din drumul frământărilor noastre şi să ne întrebăm cu toată sinceritatea, de ce ne iubim mai mult trupul care este vremelnic şi supus putrezirii, decât sufletul care este veşnic şi este cel mai mare dar cu care ne-a înzestrat Dumnezeu. De ce iubim atât de mult împodobirile trupului, iar virtuţile sufleteşti şi faptele bune le trecem cu vederea?! De ce ne înşelăm şi ne duşmănim pe noi înşine prin ceea ce avem mai scump şi nemuritor, sufletul?! De ce ne amăgim cu o credinţă de suprafaţă şi nu păşim mai adânc trăind ca adevăraţii creştini ?!

Elena J.

 
9 comentarii

Scris de pe 3 mai 2014 în ELENA J., SUFLET, VEŞNICIE

 

9 răspunsuri la „Nu e ciudat ?

 1. Costi

  3 mai 2014 at 12:52

  Viata este trecatoare, dar sufletul nemuritor. Ingrijeste-te de suflet!

   
 2. duhovnic

  3 mai 2014 at 14:13

  Reblogged this on duhovnic.

   
 3. RazaDeSperanta

  3 mai 2014 at 14:48

  DUhovnic?! VOiam sa va intreb. In cazul in care cineva are o scurgere, ce-ar trebui sa faca? Ma refer la scurgererea barbatului care uneori gandindu-se la anumite fete , ( dar fara ganduri de erotism) are o scurgere si frecventeaza din cand in cand Sf. Biserica. Multumesc!

   
  • Elena J.

   5 mai 2014 at 22:04

   Frate, spune Pr. Cleopa undeva: “Daca nu-ti pazesti mintea si limba, pierzi toata osteneala.” Fecioria placuta lui Dumnezeu este curatia trupului, dar si a sufletului, a mintii, a cugetului. Caci poate multi dintre noi sunt feciorelnici cu trupul, insa mintea si ochii le umbla prin toate locurile spurcate, smintitoare. Trebuie lupta multa, paza tare, caci nimic spurcat nu va intra in Imparatia Cerului. Una e sa vina gandul ispititor de la diavolul, si alta e sa il primim, sa ne indulcim cu el, sa stam de vorba cu el…

    
 4. duhovnic

  4 mai 2014 at 11:11

  Desigur…te speli si amintesti la spovedanie duhovnicului tau!

   
 5. Cristian

  4 mai 2014 at 14:02

  Reblogged this on Crestin ortodox.

   
 6. RazaDeSperanta

  4 mai 2014 at 18:57

  E pacat?

   
 7. RazaDeSperanta

  4 mai 2014 at 18:59

  De fapt,e bizar spus „pacat” sau prea mult spus… Adevarul e ca devin atat de preocupat de aceste detalii minuscule si le uit pe cele mari pentru a le astupa.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: