RSS

Pr. Arsenie Papacioc: „Singurul Adevar este Ortodoxia !” (1)

24 apr.

Sfinţia voastrã, prin ce se defineşte Biserica Ortodoxã?

Arhim. Arsenie: Chiar cuvîntul ortodox înseamnã dreaptã credinţã, dreaptã slãvire pentru Adevãrul pe care l-a propovãduit Hristos, cum ne-a învãţat Hristos, de aceea a şi rãmas, cu mila lui Dumnezeu, aceastã titulaturã: Ortodoxie; adicã credinţa dreaptã: “orthos” înseamnã drept, “doxa” înseamnã credinţã – pe greceşte.

Deci Adevãrul: “Eu sunt Calea, Adevãrul şi Viaţa” ; şi noi respectãm Adevãrul care este Hristos, n-am schimbat nimic în practicã, s-au stabilit şi poziţiile dogmatice prin Sinoadele Ecumenice, şi am respectat lucrul acesta. Acestea s-au fãcut şi împreunã cu catolicii de astãzi; ei s-au despãrţit, dar la 787 (Sinodul VII Ecumenic, pentru apãrarea Icoanelor) noi am fost împreunã; mai departe nu ne putem da dupã fiecare bãtaie de vînt.

Ce înseamnã dogma creştinã?

Arhim. Arsenie: Adevãr de credinţã revelat, cuprins în Scripturã şi în Tradiţie, aprobat şi practicat de Bisericã.

Sfinţii Pãrinţi spun cã în afara Bisericii Ortodoxe existã erezii, schisme şi adunãri ilegale – aşa le caracterizeazã. Ce pãrere aveţi?

Arhim. Arsenie: Nu spun nici o noutate; existã, ştim cã existã.

Vã întreb acest lucru pentru cã acum nu prea se mai folosesc aceşti termeni, ci confesiuni creştine, culte creştine, biserici nedepline, biserici surori. Este o greşealã acest lucru?

Arhim. Arsenie: Din momentul în care este schismatic sau eretic, este o greşealã, sigur cã da.

Faptul cã se folosesc aceşti termeni? Pentru cã, de exemplu, ştiţi cã se practicã cãsãtoriile mixte; una este sã spui cã te-ai cãsãtorit cu un schismatic sau un eretic şi alta este sã spui cã te-ai cãsãtorit cu cineva dintr-o bisericã mai mult sau mai puţin nedeplinã.

Arhim. Arsenie: Ei bine, sigur cã …e alta aia, e alta aia. În sfîrşit, vorbim de Ortodoxie; de ce facem discuţie în plus? Nu îmi place cuvîntul acela bisericã nedeplinã.

Nu este bine? Puteţi sã ne explicaţi.

Arhim. Arsenie: Cum adicã, bisericã nedeplinã; adicã este în continuare sã se împlineascã?

Teologii ecumenişti, dintre ortodocşi, spun cã dacã s-au depãrtat de Ortodoxie mai mult sau mai puţin, este mai mult sau mai puţin nedeplinã.

Arhim. Arsenie: Este o rãtãcire termenul acesta; lasã sã înţelegi cã se vor împlini cu timpul, dar poziţia lor este determinatã: aşa vor rãmîne.

Care poziţie?

Arhim. Arsenie: Poziţia lor ereticã sau schismaticã.

Ce înseamnã erezie?

Arhim. Arsenie: Despãrţire de dogmele creştine, chiar şi de o singurã dogmã.

Şi schismã?

Arhim. Arsenie: Indisciplinã faţã de ordinea consacratã a Bisericii; neascultarea este început de pãgînãtate.

Unii teologi ecumenişti, dar ortodocşi, spun cã erezie se referã doar la arianism. Este adevãrat?

Arhim. Arsenie: Asta era erezia de atunci, dar erezie ar însemna şi la Nestorieni, la cei care nu recunoşteau pe Teotokos, pe Maica Domnului care este Nãscãtoare de Dumnezeu; erezie era şi aceea sã nu recunoşti 2 firi ale Mîntuitorului, neîmpãrţite şi nedespãrţite, neschimbate şi neamestecate. Tot erezii sunt toate.

Care sunt consecinţele ruperii de Bisericã şi formãrii schismelor şi a ereziilor?

Arhim. Arsenie: Scopul principal, grozav cînd a creat Dumnezeu omul, l-a creat singur numai pentru El ca sã fie în Împãrãţie împreunã şi, sigur, pentru pervertirea pe care a adus-o Adam, a venit Hristos şi a restaurat neamul omenesc; Hristos nu a venit sã anihileze, ci sã transfigureze, şi ne-a adus mai mult decît a pierdut Adam, adicã putinţa de a fi dumnezei dupã Har, de a şti sã iubim vrãjmaşii, şi o serie întreagã de alte lucruri.

Consecinţele sunt cã se abat de la ce a zis Mîntuitorul, nu se vor mîntui; nu-i uşor. Este în primejdie mîntuirea lor, aceasta ar fi consecinţa cea mai mare; afarã de aceasta, încurajeazã filozofia ateistã, pentru cã, socotesc ei, avem libertatea de a interpreta şi de a face cum credem; va sã zicã, sunt consecinţe foarte grave privind respectivii la Judecata de Apoi, adicã mîntuirea omului.

S-au interpretat la infinit şi se vor interpreta: drumurile, cãrãrile care duc spre mîntuire şi este numai una: aceasta pe care o ţinem mai departe fãrã nici un fel de schimbare şi chiar cu rîvnã şi cu trãire Biserica Ortodoxã. Biserica este cea care patroneazã drumul spre mîntuirea noastrã cu orice chip, în stilul ortodox, aşa cum s-a fixat la Sinoade privind dogmele respective.

Sfinţia voastrã, care sunt cauzele apariţiilor schismelor şi ereziilor? Pentru cã se invocã motive sociale, politice, geografice, istorice, cã n-au fost la Sinoade etc.

Arhim. Arsenie: Diavolul îndeamnã tainic inimile celor ce au concepţii amestecate privind adevãrul mîntuitor; acesta este motivul principal. Motivele sociale, politice sunt puse ca sã momeascã, sã spunã cã tu nu eşti cu istoria. E vorba de Adevãr ! Nu-i vorba de timp, de istorie. S-au rupt dupã sute de de ani! Şi nu s-au rupt oricum, va sã zicã cu interes; aceastã stare de mãreţie, de mîndrie a Romei sã fie mai deasupra decît Constantinopolul. Suprema valoare e Adevãrul!

Sfinţia voastrã, Enciclica Patriarhilor Ortodocşi de la 1848 – care este un rãspuns la o chemare a Papei sã vinã ortodocşii la Biserica Catolicã – condamnã papistãşia ca erezie în special datoritã învãţãturii Filioque; la fel şi Pãrintele Iustin Popovici spune despre romano-catolicism cã este o erezie, ca şi despre protestantism. Ce pãrere aveţi?Arhim. Arsenie: Nu ne pronunţãm pentru cã repetãm lucrurile.

Pentru cã au ieşit din rãspunderea canonicã, respectiv dogmaticã, au modificat cu filioque Crezul: spun cã Sfîntul Duh purcede şi de la Fiul cînd, e limpede, spune Mîntuitorul: “de la Tatãl purcede”; nu spune: şi de la Mine. Mai întîi de toate, este o problemã de dogmã, deci cum pot sã spun eu altfel, cînd s-a stabilit cu jertfe mari Adevãrul.

Apoi au început sã adauge primatul papal, sã adauge infaibilitatea papalã, sã adauge indulgenţele, sã adauge purgatoriul; fac Liturghia cu azime, nu cu pîine dospitã, care este legea Mîntuitorului, El a fãcut artos, nu a fãcut azimã; Imaculata Fecioarã iarãşi este o mare greşealã: cã s-a nãscut Maica Domnului fãrã pãcat.

Şi pe urmã, au bãgat un lucru foarte grav, care se strecoarã, dar este foarte grav din punct de vedere strategic şi din punct de vedere al luptei: “Scopul scuzã mijloacele” – te omor cã aşa spune religia mea; exact cum spune în Talmud: “Dacã vezi un creştin pe margine de prãpastie, dã-i vînt înãuntru.”; este o obligaţie religioasã la ei.

Ei nici n-au Proscomidie. S-a pus problema cã noi, ortodocşii, avem cultul morţilor.

Acuma, ce facem cu morţii?

Noi avem cultul morţilor, avem Proscomidie, unde îi pomenim cu mare evlavie, mult timp, îi punem în Potir, în sîngele lui Hristos: “şi iartã, Doamne, pãcatele celor ce s-au pomenit aici”; va sã zicã tot Hristos îi iartã prin Liturghiile pe care le facem, asta poate salva morţii.

Pãcatele nu le poate ierta decît Hristos; El este singurul care poate sã ierte pãcatele. Ei au creat purgatoriul sã dea un rãspuns la întrebarea ce facem cu morţii şi, într-o formã raţionalã, ard acolo cît ard pentru pãcatele pe care le-au fãcut şi automat se mîntuie; ei, nu-i aşa!

Apoi mi-a schimbat Sfînta Cruce, forma Sfintei Cruci, care este motivatã, Sfînta Treime: Tatãl, Fiul şi Sfîntul Duh; îşi fac crucea altfel: cu toatã mîna şi de la stînga la dreapta numai ca sã fie altfel decît a fost, ceea ce înseamnã o ambiţie şi, din punct de vedere strategic considerat, aducînd o noutate, mai repede îţi faci prozeliţi.

Crucea este un lucru care are o semnificatie la noi, Sfînta Treime: toatã înãlţimea, toatã lãţimea şi toatã adîncimea; ei nu se gîndeau la o semnificaţie, pentru cã nu-i nimic fãrã o semnificaţie în Biserica noastrã. Trist este cã ei au început de-o bucatã de vreme sã fie cu totul conştienţi cã au dreptate şi îşi motiveazã dreptatea; mistificã adevãrurile istorice.

Au avut şi Papi: Papa Martin la Sinodul VI Ecumenic, Ipolit, de asemenea, Patriarh la Roma – au fost mucenici, deci au motive sã rãmînã în Ortodoxie, în Adevãrul iniţial. Ortodoxia nu este un titlu, este un Adevãr! Acest Iustin Popovici nu cruţa nimic şi nu fãcea diferenţe prea mari de termeni de exprimare cînd este vorba de Adevãr pentru cã Mîntuitorul a spus: “o iotã, o cirtã dacã schimbaţi”, nu vã veţi putea mîntui, “mic se va chema în Împãrãţie”; adicã nu se va putea mîntui. Ceea ce înseamnã cã acest mic, care este de fapt mare, este ceea ce fac ei.

 http://www.comorinemuritoare.ro/acta/

 
3 comentarii

Scris de pe 24 aprilie 2014 în ADEVAR, ORTODOXIA

 

3 răspunsuri la „Pr. Arsenie Papacioc: „Singurul Adevar este Ortodoxia !” (1)

 1. Ionescu Lucian

  25 aprilie 2014 at 1:47

  Nu imi vine sa cred ca in Romania nu a ramas aproape nimeni sa vegheze la temelia ortodoxismului.Nici un cuvant din partea nici unui preot despre blestematul de “iepuras”,care haladuieste nestingherit prin toate reclamele masonilor si prin toate televiziunile lor.Ce treaba are imputiciunea masonica de iepure cu simbolul Mielului sacrificat?Ce treaba au toate tarfele astea de cantarete,scriitori,pictori,toti slujitorii lui Mamona, care petrec ca de Revelion cand oamenii care cred in Domnul Iisus Hristos asteapta in tacere si in rugaciune ca dupa teribilele suferinte pe care Acesta le-a avut,pt ca noi sa putem fi mantuiti,sa ne putem bucura nu prin dans ,sex,homosexualitate ,curvasarie,alcool,lucruri care apartin lui Mamona,nu lui Dumnezeu,care s-a lasat crucificat tocmai pt ca cei cazuti in astfel de pacate sa fie iertati dar sa nu se mai intoarca la ele.Si asa cum spuneam,bucuria Invierii Domnului,este bucuria curateniei sufletesti si morale,bucuria unui trup curatit de pofte,caci de-aia se posteste.A posti(POST=STOP),nu inseamna a renunta doar la mancare,ci inseamna a renunta la sex,a renunta la bautura,la depravare,minciuna,dezmat,caci Domnul Iisus Hristos nu are ce sa caute la Bingo si Domnul Iisus Hristos nu are ce sa caute la “Marute”,”Andre” si alte starpituri obsedate de bani pt ca Dumnezeu infiereaza aceste lucruri.Cum poate crede cineva ca o panarama ca Obama ,o satana,poate fi reprezentantul pe pamant al lui Dumnezeu?Pai cum,tu cu o mana legiferezi libertatea casatoriilor spurcaciunilor homosexuale,lucru interzis de morala crestina,si cu cealalta mana spui: “Dumnezeu sa va binecuvanteze!”.Care Dumnezeu,Mamona?Arhitectul spurcaciunilor masonice?Faptul ca toti acesti satiri din cortegiul lui Dionisos(sau cum s-o fi chemand el,Obama,UE),vor cadea odata cu satana,este treaba lor.Ca ei ne fac pe noi, cei care credem in cuvantul lui Dumnezeu “homofobi”,este absolut treaba acestor “crestinofobi”.Dar eu ,si ca mine cred ca sunt destui,nu putem sa ne dezicem de adevarul lui Dumnezeu de dragul lor,sau de dragul zilei de maine.Ca si Daniel,care a refuzat sa manance mancarurile babilonienilor sau care a refuzat sa se inchine lui Baal,mai bine a infruntat cuptorul,leii si de fiecare data Dumnezeu l-a facut sa treaca teafar si nevatamat peste capcanele pe care i le-a intins satana.Cum spuneam,tot asa nici noi nu putem sa ne dezicem de Dumnezeu si sa credem in “iepurasi” si sa spunem ca homosexualitatea este o normalitate cand ea este o uraciune si un pacat in fata lui Dumnezeu,cum o uraciune si un pacat este si aceasta masonerie mondiala,fie ca se cheama ea America sau Uniunea Europeana.Vedem cum normalitate inseamna si avortul sau publicitatea facuta pt prezervative.Caci greierii,rapsozii care canta despre dragoste ,ei nu canta despre dragostea fata de Dumnezeu care este casta si curata,ei nu canta despre taina cununiei.Ei canta despre dragostea erotica,sexuala,ei fac lobby hedonismului ,totul pt placere.Observati cum in imbecilitatile astea de filme americane onanismul a devenit conditie sinequanon fara de care un adolescent nu se poate chema barbat.Mai nou ,spurcaciunea spurcaciunilor ,thrillerul sau science-fiction-ul mormonilor sau penticostalilor sau tuturor acestor asa-zise credinte crestine,si anume “Noe”cu ghilimele de rigoare,a intrecut chiar si imaginatia lui satan .Dar, pana cand si in America masonica au existat voci care au sarit impotriva acestei aberatii.Chiar si Papa iezuit a luat atitudine.Ce sa vezi,nici o voce din BOR-ul ortodox sau dintre miile de credinciosi care stau pe la cozi sa atinga ceva moaste sfinte,nu au suflat o vorba.Am mers la locuinta Sfantului Parinte Arsenie Boca,nu pt ca vroiam sa ma duc sa ma tamaduiasca de vreo boala,sau sa imi iau vreo 50-60 de bidoane sa le umplu cu apa ca sa imi vindec familia.Caci eu cred ca asa cum au spus-o si sfintii,boala vine din suflet nu din trup,si inainte sa iti tamaduiesti trupul trebuie sa iti tamaduiesti sufletul.Si asa cum spuneam,m-am dus pt ca citind din cartile Sfantului vroiam sa vad acele locuri si sa simt acea incarcatura in care acest om binecuvantat de Dumnezeu a existat si exista.Incredibil cum isi alege satana slujitorii cei mai devotati din randurile celor care se autointituleaza crestini cu ravna.Exact cum pe Mantuitor nu Pilat l-a rastignit,El fiind doar executorul,ci preotii lui Dumnezeu,adica saducheii si fariseii.Asa si cu Sfantul.Pai cand ajungi la Manastirea Prislop,gasesti tarabe cu chipul Sfantului mai mare mai mic,cu breloc,fara breloc,se vand citate din Arsenie Boca,tot soiul de asa-zise icoane facatoare de minuni,iar langa, covrigii se vand de doua ori mai scump decat in Bucuresti,colaci,mici,fripturi,autocare,masini,Doamne Sfinte Dumnezeule din Ceruri!Sunt tot soiul de sarmani,ologi,suferinzi s.a.m.d,care stau la o coada de 5-6 ore,si pe care nimeni nu ii baga in seama.Din contra,daca cineva si-a permis sa ii spuna unei femei ca tine si ea un loc pt un sarman care era in scaun cu rotile,si care avea o nevoie vadita de a fi dus la un WC,replica a fost pe masura unui “crestin” adevarat:”nu stiu eu,aici oamenii stau la coada,s-ar putea sa va pierdeti locul,nu vreau sa imi sara ceilalti in cap”.Am vazut acolo o alta femeie care facea parte dintr-un grup de 30-40 de oameni si strangea bani sa se duca sa cumpere flori,pt ca acolo o alta indeletnicire a satenilor sau a comerciantilor este de a vinde f multe flori.Si aceasta le explica celor din grup ca ea se duce sa caute cele mai ieftine flori sa aduca la un pret convenabil pt toti.Altii veneau de sus ,si povesteau cum jandarmii pazesc mormantul Sfantului si dupa ce stai vreo 6 ore la coada, nu poti sa stai mai mult de 1 secunda la mormant, pt ca cei din spate impreuna cu jandarmii,te obliga sa circuli.Deci va dati seama ce cosmar si ce or avea acesti oameni in minte, care se calca in picioare precum cainii si care nu sunt in stare sa faca loc unui olog sau unui muribund …Dar asa cum spuneam,parerea mea de om e ca multi din acea gloata nu numai ca nu au nici o legatura cu Sfantul sau cu crestinismul,dar eu cred ca sunt chiar intruchipari in carne si oase de-ale lui satana.Tineti minte multimea care a fost hranita de Mantuitor cu peste si paine,care a vazut minuni pe care Acesta le-a infaptuit,si atunci cand au fost pusi sa aleaga intre Domnul Iisus Hristos si Barabas,l-au ales pe Barabas.Cam tot asa mi s-a parut si aceasta gloata,multi intelectuali ,priviri reci si taioase…Am plecat de acolo cu bucurie in suflet ca totusi am respirat o bucatica din aerul din care a respirat si Sfantul,si ca am vazut unul dintre locurile in care Sfantul a muncit cu ravna aducand din Cer si dand pe pamant multor ignoranti ca noi ,dar in acelasi timp intristat de aceasta gloata dezlantuita si zgomotoasa,care dupa ce in cursul saptamanii au alergat in lume dupa bani,si care sunt convins ca au trait cele lumesti la maxim,cei mai multi dintre ei vin aici sperand ca este mai ieftin decat la un doctor.Caci sunt convins ca daca ar avea bani mai multi s-ar duce pe la AKH sau ar fugi pe la Minerva sa le faca vreo astrograma.Dar asa e mai ieftin sa pui totusi benzina intr-o masina,sa stai ore intregi la o coada si sa atingi un mormant,o relicva,o bucatica din crucea celor sfinti,crezand cu toata taria ca aceasta te va vindeca, iar la plecare ,daca iti mai umpli si vreo 10 bidoane din apa izvorului in apropiere,care este sfintita de catre un sobor de preoti,chiar nu trebuie sa iti mai faci griji,chiar trebuie sa uiti de asigurarile medicale sau de medici.Si asa in final ,daca mai ai rabdare si mai cheltui ceva banuti,ca sa fii sigur intru totul,daca mai scrii si cateva acatiste,ca sa te pomeneasca vreun Parinte in rugaciune ,chiar te-a vazut Dumnezeu.Acesti oameni de cand lumea si pamantul ,nu numai ca nu inteleg ce inseamna credinta,dar sunt si primii care s-au grabit sa o paraseasca.Pai daca pe acesti oameni nu ii intereseaza decat sanatatea lor,si ar fi in stare sa te omoare daca din greseala ai luat cu un cm inaintea lor,cum sa credem noi vreodata ca ei vor apara aceasta tara care este Gradina Maicii Domnului,aceasta limba care este coborita din obarsia cuvantului lui Dumnezeu?Ne miram de ce toate sectele si toate spurcaciunile pamantului vin sa isi faca de cap aici…Au venit peste noi turci,fanarioti,unguri,nemti,sovietici,mai nou americani,si FMI-ul care e mai rau decat tot,si intotdeauna a fost asa.Numai ca atunci exista o mana de oameni cu credinta in Dumnezeu,care au stiut sa miste masele inepte si sa le puna in slujba tarii si al lui Dumnezeu.Ultimii mari oameni, din pacate,au murit in puscariile comuniste.Preotimea nostra cea adevarata a fost decimata aproape in totalitate in aceste puscarii comuniste.Nu a existat vreun sfant dupa anii ‘47 ,vreun parinte cu har care sa nu fi trecut prin puscariile comuniste:Parintele Galeriu,Cleopa,Nicu Steinhart,Arsenie Boca,Parintele Papacioc,Argatu,si lista e mare,intelectuali ca Noica,Vulcanescu,Radu Gyr,etc.Iar mai nou acum ,dupa moartea parintelui Arsenie Boca,Parintelui Ilie Cleopa,Calciu Dumitreasa ,Papacioc,Romania a ramas singura in calea haitelor de lupi care parca vor sa o sfasie din toate partile.Daca noi nu pastram legea cea dreapta si cea sfanta a ortodoxiei lasata de Dumnezeu, nici Dumnezeu nu va ridica mana atunci cand vom striga dupa ajutor impotriva vrajmasilor .Daca nu vom face milostenie si nu vom respecta toate legile pe care El le-a lasat,nici sfintii nostri din Ceruri cu toata ravna rugaciunilor ,nu vor fi ascultati de catre Dumnezeu.Daca nu tinem cu sfintenie Sfanta taina a cununiei si a botezului,daca nu tinem posturi si nu ne spovedim si nu ne impartasim ,nici Sfanta Fecioara Nascatoare de Dumnezeu nu isi va face glasul auzit de catre Fiul ei Sfant ,atunci cand o vom ruga.Nu cautand morminte si umpland bidoanele cu apa sfintita vom gasi mantuirea,ci umbland in cuvantul lui Dumnezeu si cautand sa ne dam viata pt aproapele nostru vom castiga vesnicia.Si asa cum spunea Mantuitorul: “Cine isi va pastra viata o va pierde; si cine isi va pierde viata pentru Mine o va castiga”.Cantemir era domnitor si pt credinta sa si-a jertfit familia ,proprii sai copii.Asa trebuie sa fim si noi .Domnul Iisus Hristos este Unicul Fiu al lui Dumnezeu care s-a nascut ,a murit si a inviat pt iertarea pacatelor noastre si nu putem sa ajungem la Dumnezeu decat prin Fiul Sau Unic,prin Domnul Iisus Hristos .Nu slavind lumea vom ajunge la Dumnezeu ci slavindu-L pe Dumnezeu.Trebuie sa fim multi si de neinvins,sa vada si slavii si ungurii si nemtii si americanii si ce or fi ei,ca aici este Gradina Maicii Domnului si ca aici normalitatea este cuvantul lui Dumnezeu,ca aici s-a jertfit Mielul lui Dumnezeu si nu “iepurasul” lui Mamona,ca aici preotii sunt unsi de Dumnezeu si nu se fac pastori luand diplome de la reformati catolici,calvinisti,luterani sau.. iadul ii mai stie.Oricum de murit vom muri dar nu e totuna sa murim cu jertfa intru Domnul sau sa murim loviti de dambla, Azelheimer,cancer, cu telecomanda in mana.

   
 2. duhovnic

  26 aprilie 2014 at 12:33

  Adevarat! Sa ne fie rusine tuturor celor 15.000 de preoti tradatori!

   
 3. duhovnic

  26 aprilie 2014 at 12:36

  am devenit 15.000 de Iude cu chip de râme… Vai noua…ca e iadul plin de arhierei, preoti si diaconi!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: