RSS

HRISTOS A INVIAT !!!

20 apr.

De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulţumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al şaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci de nimic nu se va păgubi. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel din urmă ca şi pe cel dintâi, odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas ca şi pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; şi pe cel de pe urmă miluieşte, şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte; şi faptele le primeşte, şi gândul îl ţine în seamă; şi lucrul îl preţuieşte, şi voinţa o laudă.

Pentru aceasta, intraţi toţi întru bucuria Domnului nostru: şi cei dintâi, şi cei de-al doilea, luaţi plata. Bogaţii şi săracii, împreună bucuraţi-vă. Cei ce v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei ce aţi postit şi cei ce n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. Viţelul este mult, nimeni să nu iasă flămând. Gustaţi toţi din ospăţul credinţei; împărtăşiţi-vă toţi din bogăţia bunătăţii. Să nu se plângă nimeni de lipsă, că s-a arătat împărăţia cea de obşte. Nimeni să nu se tânguiască pentru păcate, că din mormânt iertare a răsărit. Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului; a stins-o pe ea Cel Ce a fost ţinut de ea. Prădat-a iadul Cel Ce S-a pogorât în iad; umplutu-l-a de amărăciune, fiindcă a gustat din trupul Lui. Şi aceasta mai înainte înţelegând-o Isaia, a strigat: „Iadul”, zice, „s-a amărât, întâmpinându-te pe Tine jos: amărâtu-s-a că s-a stricat. S-a amărât, că a fost batjocorit; s-a amărât, că a fost omorât; s-a amărât, că s-a surpat; s-a amărât, că a fost legat. A primit un trup şi de Dumnezeu a fost lovit. A primit pământ şi s-a întâlnit cu cerul. A primit ceea ce vedea şi a căzut prin ceea ce nu vedea. Unde-ţi este, moarte, boldul? Unde ţi-e, iadule, biruinţa? Înviat-a Hristos şi tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos şi au căzut diavolii, înviat-a Hristos şi se bucură îngerii, înviat-a Hristos şi viaţa stăpâneşte, înviat-a Hristos şi nici un mort nu este în groapă: că Hristos, sculându-Se din morţi, începătură celor adormiţi S-a făcut. Lui se cuvine slava şi stăpânirea în vecii vecilor. Amin!

Cuvânt de învăţătură al Sf. Ioan Gură de Aur, care se citeşte în noaptea Sfintei Învieri a lui Hristos, înainte de începerea Sfintei Liturghii.

 
13 comentarii

Scris de pe 20 aprilie 2014 în INVIERE

 

13 răspunsuri la „HRISTOS A INVIAT !!!

 1. albastru de ...

  20 aprilie 2014 at 12:13

  ADEVARAT A INVIAT !

   
 2. vasile

  20 aprilie 2014 at 12:28

  ADEVARAT A INVIAT

   
 3. Elena J.

  20 aprilie 2014 at 13:03

  HRISTOS A ÎNVIAT !!! Pentru cei bolnavi, pentru cei din închisori, pentru cei ce se nasc, pentru cei ce au intrat în veșnicie, pentru bătrâni, pentru vrăjmașii noștri, pentru românii de pretutindeni… HRISTOS A ÎNVIAT !!!

   
 4. Mark

  20 aprilie 2014 at 13:05

  Sarbatori Pascale binecuvantate!

   
 5. RazaDeSperanta

  20 aprilie 2014 at 14:20

  Adevarat a inviat! Iti doresc sarbatori pascale fericit,pline de sanatate si caldura sufleteasca si fie ca lumina lui Hristos sa dainuie in Ierusalimul inimii noastre , atat poporului roman cat si a tuturor oamenilor ! Apropo, cerul_meu_senin unde mai pot gasi acel filmulet postat de tine in urma cu ceva timp? Se numea astfel :” Ati auzit ce veste? Hristos a inviat!”

   
 6. RazaDeSperanta

  20 aprilie 2014 at 14:33

  L-am gasit ! 😀

   
 7. duhovnic

  20 aprilie 2014 at 16:51

  ADEVARAT A INVIAT!

   
 8. pcmouse

  20 aprilie 2014 at 17:20

  Reblogged this on pcmouseblog.

   
 9. Trezire divina

  20 aprilie 2014 at 20:01

  Adevarat a inviat !

   
 10. mdany70

  20 aprilie 2014 at 20:56

  Adevarat a inviat!

   
 11. costel

  21 aprilie 2014 at 21:13

  Adevarat a inviat!

   
 12. ioansperling

  4 septembrie 2018 at 22:06

  Cuvinte care ma misca la fel de zeci de ani de parcă le aud prima data!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: