RSS

Sf. Ioan Scararul: „Smerenia poate sa ierte multe pacate”

18 apr.

Sporirea şi creşterea omului în viaţa duhovnicească, mai mult decât prin alte fapte, se face prin smerenie, după cum ne învaţă unul din Sfinţii Părinţi: „Sporirea omului este smerenia, căci pe cât se pogoară cineva în smerenie, pe atât se înalţă în sporire” Sfântul Ioan Scărarul zice: „Smerenia poate să ierte multe păcate şi fără lucruri, dar lucrurile fără smerenie, dimpotrivă, sunt nefolositoare, şi nu numai atât, ci şi multe rele ne gătesc nouă. Precum sarea la toată hrana este trebuincioasă, tot astfel şi smerenia, la toate faptele cele bune. Deci, trebuie să ne smerim în minte necontenit, în supărări şi necazuri, căci aceasta, de o vom câştiga, ne face fii ai lui Dumnezeu şi, fără, lucruri bune, ne pune înaintea Lui. Căci fără ea toate lucrurile noastre sunt deşarte. Deci, Dumnezeu vrea schimbarea minţii noastre. În minte ne face buni şi în minte netrebnici. Această singură este de ajuns, chiar fără alt ajutor, să stea înaintea lui Dumnezeu şi să grăiască pentru noi.”  Sporirea şi creşterea omului în viaţa duhovnivească, mai mult decât prin alte fapte, se face prin smerenie, după cum ne învaţă unul din Sfinţii Părinţi: „Sporirea omului este smerenia, căci pe cât se pogoară cineva în smerenie, pe atât se înalţă în sporire” (Pateric, cap. 10)

Pr. Cleopa Ilie

 
5 comentarii

Scris de pe 18 aprilie 2014 în Uncategorized

 

5 răspunsuri la „Sf. Ioan Scararul: „Smerenia poate sa ierte multe pacate”

 1. pcmouse

  19 aprilie 2014 at 2:27

  Reblogged this on pcmouseblog.

   
 2. calinakimu

  19 aprilie 2014 at 9:19

  Am mai comentat despre smerenie. Aceasta, smerenia nu poate fi dorita, nu poate fi aplicata precum o norma sau o lege de functionare a „binelui”. Smerenia nu ai unde s-o gasesti in ganduri sau dorinti…Ea se pogoara asupra ta, ea vine la tine atunci cand GASESTE LOC…Tu fa-i loc fara sa-ti doresti aceasta, ca nici macar nu stii ce inseamna ia cu adevarat. Vei visa verzi si uscate. FAPTELE tale atrag smerenia. Cand vei fii recunoscator pentru tot ceea ce exista, pentru firul de iarba si pentru aerul proaspat, pentru tot ce stii si ce nu poti cuprinde…esti la inceput de smerenie.
  Odata pogorata nu mai esti acelasi, nu mai gandesti la fel ca pana atunci, este ca un HAR. Cei ce se „straduie” sa fie smeriti…reusesc sa devina niste IPOCRITI, Se vor lupta in ei insisi, crezand ca-i munceste diavolul. Nu este vorba de nici un drac…este doar ratacirea de care sufera lumea noastra. Eu nu cred ca Dumnezeu ne vrea smeriti. El ne-a dat LIBERTATEA de a decide. Daca noi vom fii smeriti, bucuria este a UNIVERSULUI, deoarece noi nu evoluam ca x sau y, ca Popescu sau Ionescu…Evolutia, fiecare reusita individuala apartine unitatii, adica lui Dumnezeu care este in tot si toate. Veti fi buni…fara sa stiti aceasta, veti fi smeriti, atunci cand nu va veti dori…In spatele acestor stari…este multa, multa mandrie.

   
  • ayeaye20

   22 aprilie 2014 at 0:52

   smerirea mintii(a gandurilor) se face cu rugaciunea inimii : „Doamne IISuse CHriStoase Fiul Lui Dumnezeu si al Maicii Domnului miluieste’ma pe mine pacatosul/pacatoasa ” cu ea alungi gandurile necurate la asta se referea Sf .Cleopa

    
 3. calinakimu

  22 aprilie 2014 at 13:47

  Repet…smerenia este un „har” care poate pogori asupra noastra nu neaparat prin aceasta rugaciune. Adevarat ! Pe unii ii ajuta, dar noi suntem si de unii si de ceilalti. Nu putem impune nimanui…calea. Dumnezeu ne-a dat, alaturi de IUBIRE, bunul cel mai de pret…LIBERTATEA.
  ELIBERATI-VA MINTEA SI INIMA…si veti fi cu adevarat liberi. Cautati pe Dumnezeu in VOI, nu in carti si spusele altora.
  Cum spusele mele nu sunt binevenite pe acest blog, repet, nu voi mai posta aici. Acum am raspuns…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: