RSS

De ce mai ales in sarbatori se intampla ispite ?

18 apr.

De ce mai ales în sărbători se întâmplă ispite?  – Nu ştii de ce? În sărbători Hristos, Maica Domnu­lui şi toţi Sfinţii se bucură şi  dăruiesc oamenilor binecuvântări, daruri duhovniceşti. Dacă părinţii împart daruri atunci când sărbătoresc copiii lor şi împăraţii fac graţieri atunci când li se naşte vreun fiu, sfinţii de ce să nu împartă şi ei daruri? Mai ales că bucuria pe care ei o dăruiesc ţine multă vreme şi ajută mult sufletele. De aceea diavolul, care ştie lucrul aces­ta, creează ispite pentru ca oamenii să fie lipsiţi de darurile dumnezeieşti şi să nu se bucure, nici să primească folos duhovnicesc din sărbătoare. Şi poţi vedea uneori cum într-o familie, atunci când toţi se pregătesc să se împărtăşească la vreo sărbătoare, diavolul îi face să se certe şi nu numai că nu se împărtăşesc, dar nici la biserică nu mai merg. Aghiuţă brodează astfel lucrurile, încât aceia să se lipsească cu totul de ajutorul dumnezeiesc. Aceasta se poate vedea şi în viaţa noastră călugărească. De multe ori aghiuţă, deoarece cunoaşte din experienţă că ne vom folosi duhovniceşte la sărbători, în ziua praznicului sau în ajun creează- ca un ispititor ce este – o ispită şi ne strică toată dis­poziţia. Se poate, de pildă, să ne facă să ne certăm cu vreun frate, după care ne aduce întristare, zdrobindu-ne sufleteşte şi trupeşte. Şi astfel nu ne lasă să ne folosim de sărbătoare prin doxologia dătătoare de bucurie. însă Bunul Dumnezeu ne ajută atunci când vede că nu am fost noi pricina ispitei, ci ea s-a făcut numai din invidia celui viclean. Şi ne va ajuta încă şi mai mult atunci când vom lua cu smerenie greşeala asupra noastră şi nu numai pe fratele nostru, dar nici măcar pe diavolul, urătorul de bine, nu-l vom judeca, deoarece treaba lui este să pricinuiască sminteli şi să împrăştie răutate, iar a omului, ca chip al lui Dum­nezeu, să răspândească pace şi bunătate.

Cuviosul Paisie Aghioritul

 
3 comentarii

Scris de pe 18 aprilie 2014 în ISPITE

 

3 răspunsuri la „De ce mai ales in sarbatori se intampla ispite ?

 1. calinakimu

  19 aprilie 2014 at 16:31

  Urmaresc usor amuzat cum toate slabiciunile noastre, neputintele, mandriile si lacomiile…le dam in spinarea lui aghiuta, de parca noi am fi „lacrima Cristi” si tot necazul de la altul vine, in speta de la aghiuta.
  Daca acest discurs „tinea” in trecut, astazi nu mai tine…
  Dragilor, dragelor, aghiuta sau cum vreti sa-i mai spuneti se numeste lenea, adormirea, lacomia, mandria…NOASTRA…neputinta de a ne dapasi conditia. Este mai convenabil sa gasim un „vinovat” de serviciu…NU? Ce inseamna aia…”te incearca diavolul?” Pai tu unde esti? Aaaa esti plecat cu sorcova, esti dus prin balarii ? Atunci este loc in tine si pentru aghiuta si pentru tat-su…Desigur, exista energii malefice pe care le puteti numi oricum…Problema este sa NU rezonati cu ele, sa nu va coborati vibratia sufleteasca, vibratia iubirii. Atunci veti empatiza cu vibratiile negative, cu maleficul, dar nu maleficul este vinovat. El este vinovat pentru ceea ce face el. Vina pentru nesimtire, lacomie, minciuna…este a NOASTRA. Nu dai vina pe efect…o dai pe cauza.
  Ia iubeste tu, ia fii tu curat sufleteste, nu mai fii lacom, nu mai mintii, nu mai vorbi aiurea…si-o sa vezi ca nu mai este nici un aghiuta sa alerge cu ispita dupa tine…
  Gata cu ipocriziile…va rog…

   
 2. costel

  21 aprilie 2014 at 21:24

  @ calinakimu
  Poate gresesc, dar eu cred ca ar fi trebuit sa-ti postezi comentariul in alta parte, pe un blog misa de exemplu si… intr-adevar: gata cu ipocriziile! Sa stii ca mandria este un pacat foarte mare.
  Hristos a inviat!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: