RSS

Omule, daca vrei slava, dispretuieste slava !

14 apr.

Smerenia este arta care te trimite la tine, să stai cu tine, smerit în tine. Ce se înţelege prin smerenie şi care sunt dezastrele mândriei? Procesul care a rânduit întreaga stare de lucruri, soarta întregii creaţii a lui Dumnezeu şi care a fost făcut printr-un act de mare smerenie, înfricoşându-se îngerii şi toate puterile cereşti, este Întruparea Mântuitorului. Sigur, Dumnezeu fiind, vă închipuiţi ce pogorământ, dincolo de orice putere de înţelegere, a făcut, pentru a lua chip de om. Actul ăsta era necesar să se facă, pentru că, printr-un act de mândrie nesăbuit, Lucifer a pretins că este Dumnezeu, că ar fi vrut să fie Dumnezeu. Şi numai prin două cuvinte: Eu sunt…” – atât a zis satana. Ar fi vrut să zică: Eu sunt Cel Ce sunt, adică Dumnezeu. Dar a căzut. Şi vă închipuiţi, s-a pedepsit în forma cea mai grozavă şi mai cumplită.

Că spune într-un loc: Dacă ai vedea un drac în adevărata lui urâciune, n-ai putea rezista să nu mori”. Se mai spune despre o sfântă, Ecaterina, că a văzut un drac, dar nu în adevărata lui urâciune. Şi a preferat să meargă toată viaţa pe jar, numai să nu mai vadă. Vă închipuiţi, atât e de grozav şi de urât. Lumea îşi închipuie că acolo, în suferinţe, în iad, va fi tot o conjunctură posibilă, dialogală, nu-ştiu-ce. Nu! Una dintre marile suferinţe de acolo este şi vederea dracilor!

Deci a fost necesar ca Mântuitorul să se smerească. Pentru că smerenia este singura forţă care poate elibera orice suflet şi orice popor, în toată creaţia lui Dumnezeu. Bunăoară, noi, ca să putem fi alături de Hristos, trebuie să purtăm aceiaşi identitate. Dacă El s-a smerit, El, Care a făcut cerul şi pământul şi Care a făcut tot ce există, sigur că, creaţia Lui va trebui să stea la dispoziţia Lui, smerită.

Un creştin cu viaţă bună, a bătut la uşa Mântuitorului să-i deschidă. Şi a întrebat: Cine este acolo?” Un creştin iubitor al Tău”. Nu se poate. Nu eşti pregătit. Nu-ţi deschid!”. Îngrijorat, foarte îngrijorat, şi-a dat seama de ce. Pentru că el trăise o viaţă creştină cum a ştiut el.

Trebuie să fac o paranteză: smerenia s-a cam raţionalizat. A trecut într-un fel de obicei speculat, după cum se spune: E smerit, mândruleţul!” S-a frământat el: Care ar putea să fie motivul pentru care nu mi-a deschis?” Şi, frământându-se, a intrat într-o smerenie autentică, căci nu e uşor să te frămânţi când nu te primeşte Hristos, mai ales pentru un om care crede şi trăieşte în Hristos, cu nădejdea veşniciei alături de Hristos. Şi s-a dus smerit şi a bătut la uşă. “Cine este acolo?”, “Tu eşti”, a zis credinciosul. Mântuitorul i-a răspuns: Dacă tu eşti Eu, intră!”

Pr. Arsenie Papacioc

 
2 comentarii

Scris de pe 14 aprilie 2014 în MANDRIE, SMERENIA

 

2 răspunsuri la „Omule, daca vrei slava, dispretuieste slava !

 1. Elena J.

  14 aprilie 2014 at 16:12

   
 2. calinakimu

  14 aprilie 2014 at 20:44

  Cat traia parintele Arsenie, nu o data am fost pe la dansul la Tekerghiol. Imi era tare draga privirea lui senina, dar patrunzatoare, vorba lui blanda , dar arzatoare…
  Smerenia, cuvant de origine slava este greu de definit in cateva cuvinte. Smerenia este o STARE a sufletului si cum noi nu prea „operam” in viata de zi cu zi cu sufletul…pentru multi ramane un cuvant interzis, fara sens.
  Smerenia nu se cauta, nu se cere, nu se afla in carti…Smerenia TE GASESTE ea. Ti se coboara in suflet ca un voal care te cuprinde te invaluie intr-u totul. Din acea clipa toti semenii, toate fapturile, TOTUL iti devine DRAG, parca tu ai fii in tot si toate…
  Smerenie nu este modestie, nici umilire, nici prosternare…ESTE RECUNOASTEREA LOCULUI FIECARUIA IN LUME…si tu esti ULTIMUL, fara sa vrei, fara sa o ceri, fara sa ti-o ceara nimeni
  TOTI cei smeriti sunt ULTIMII. Veti intreba cine sunt primii? TOT cei ultimii, deoarece NIMENI nu este primul. Primul este doar MANDRIA.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: