RSS

Una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastra este aceea ca in viata trebuie sa-ti cauti jumatatea

12 mart.

Să reţineţi că una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastră este aceea că în viaţă trebuie să-ţi cauţi jumătatea. Ni se inoculează această minciună, prin literatură, presă, filme, încă de când suntem copii. Ni se spune că nu putem fi fericiţi decât dacă ne găsim jumptatea. Este o minciună care datează cam din perioada romanticilor, când omul s-a îndepărtat de Dumnezeu şi caută să pună pe piedestalul pe care stătuse Dumnezeu un alt om, persoana iubită.

Pentru că fiecare om e chip al lui Dumnezeu, nu jumătate de chip. Şi nu relaţia mea cu alt om mă împlineşte, ci relaţia cu Dumnezeu. Dacă stau mereu în legătură cu Dumnezeu prin rugăciune, simt adevărul celor spuse de Mântuitorul: “Împăraţia Cerurilor este înlăuntrul vostru”. Simt pace, bucurie, mângaiere, echilibru. Abia atunci relaţia mea cu alţi oameni poate deveni relaxată, neposesivă, iar gelozia, controlul, invidia şi toate celelalte care ne chinuie cad de la sine.

Doi oameni care trăiesc în Dumnezeu nu pot avea decât o relaţie foarte bună. Altminteri, eu n-am fericirea şi o aştept de la celalalt şi el o aşteaptă de la mine. De aici vin atâtea dezămăgiri, nefericiri şi drame. Omul crede că şi-a ales partenerul greşit şi de asta nu e fericit. Îşi caută alt partener şi, după un timp, simte acelaşi gol şi aceeaşi neîmplinire. Dar problema nu este acel partener, ci raportarea greşită la viaţă, că tu crezi că exista o jumătate cu care poţi să formezi un întreg.

Noi, de fapt, ne avem rădăcinile în Dumnezeu, nu în alt om, iar seva, puterea noastra de viaţă vine de la Dumnezeu şi nu de la om. E clar atunci că împlinirea nu poate să fie decât in El. Nu de la alt om trebuie să aştept fericirea, ci de la Dumnezeu. Dacă am acea împlinire profundă în Dumnezeu, pot să am şi împlinirea familială, socială… Şi mai e ceva: noi nu putem schimba pe nimeni, fiecare se schimbă numai dacă vrea. Mulţi sunt nefericiţi pentru că încearcă să-şi schimbe “jumătatea”. Femeile, de exemplu, ştiu că bărbaţii cu care se căsătoresc au anumite defecte, vicii, neîmpliniri. Dar se însoţesc cu ei, sperând să-i schimbe. Când iubeşti pe cineva, nu te căzni să-l schimbi, căci nu vei putea. Roagă-te pentru el, dă-i un sfat, o carte, şi mai departe rămâne lupta lui cu el înşuşi. Eu pot să-ţi pun în farfurie, dar nu pot să mănânc în locul tau, îţi arăt drumul, dar nu pot să merg în locul tău.

Părintele Ghelasie de la Frasinei spunea că nu conteaza atât duhovnicul, cât râvna ucenicului. Duhovnicul poate să fie un om sfânt, dar dacă tu n-ai pic de râvnă, sămânţa ta rămâne tot neîncolţită. Tu însuţi trebuie să pui sămânţa în pământ, să o îngrijeşti, să fii grădinarul propriei tale vieţi.

Problema nu e să-i schimbi pe alţii, ci să te schimbi pe tine. Odată ce vom face asta mai mulţi, se schimbă şi lumea din jurul nostru.

Pr. Dan Popovici, http://www.ortodoxia.md

Publicitate
 
21 comentarii

Scris de pe 12 martie 2014 în CASATORIE

 

21 de răspunsuri la „Una dintre minciunile cu un impact dezastruos asupra noastra este aceea ca in viata trebuie sa-ti cauti jumatatea

 1. dinu marius

  12 martie 2014 at 18:21

  multumesc!de mare ajutor

   
 2. rockafellastefan

  13 martie 2014 at 6:32

  Doamne ajută!

   
 3. geladumi

  13 martie 2014 at 20:43

  Cat de adevarat!

   
 4. Simona Ana

  15 martie 2014 at 10:46

  Doamne Ajută!Să ne ajute Bunul Dumnezeu să scăpăm pînă nu e prea tîrziu,de orbirea sufletească!

   
 5. calinakimu

  18 martie 2014 at 8:55

  Socrate, unul din cei mai mari intelepti ai antichitatii, intrebat fiind de un tanar…cum este mai bine sa faca, sa se casatoreasca, sau nu(?!), aceste a araspuns : „Oricum vei face…iti va parea rau. ”
  Stiind cine a fost sotia lui Socrate…nu este de mirare un asemenea raspuns, venit chiar si din partea unui mare intelept.
  Hormonal, suntem barabat sau femeie, in functie de procentul de testosteroni sau estrogeni din „dotare”. Dorind sa devenim „intregi”…ne cautam procentele de testosteroni/estrogeni…”lipsa”. De aici vorba cu cautarea „jumatatii”, care nu este totusi o jumatate…este o completare a unui intreg. Asta din p.d.v.stiintific.
  Dintr-un alt punct de vedere, pana vom „ajunge” la compasiune, la iubirea Universala, forma cea mai inalta a iubirii, ne „antrenam” cu iubiri de femei/barbati, copii, prieteni/prietene…intr-un cuvant cu iubiri „punctuale”.

   
 6. Andreea

  9 iunie 2014 at 21:29

  Dupa parerea mea, parintele Popovici nu prea are dreptate, dar nu e vina lui. Se vede ca nu si-a gasit jumatatea. Pentru ca nu tuturor le este dat.

   
  • Ralu

   27 iunie 2014 at 11:21

   BA DA ARE DREPTATE PENTRU CA SI CINE TRAIESTE IN MANASTIRE E FERICIT SI ASA CA CHESTIA CA NU O SA FI FERICIT DACA NU GASESTI JUMATATEA E O MINCIUNA VECHE CA LUMEA SI O POSTIE.

    
 7. calinakimu

  27 iunie 2014 at 19:20

  „Ba da…are dreptate” si… „o prostie”…este prea dictatorial spus…Fiecare are dreptul la o parere, chiar daca nu este „convenabila” unora sau altora…Argumentatia este suficienta, daca se bazeaza pe „argumente”…
  De unde stii Ralu…ca cei care traiesc in manastire sunt fericiti?! Daupa privirile lor oblice si triste…nu s-ar zice. Cei care stand la manastire isi dasesc pacea launtrica…poate ar fi putut sa si-o gaseasca si traind in lume. Manastrea in sine, ca locatie , nu este garantul fericirii. N-am sa uit cand am fost la Agapia cu sotia si fetita cea mica, cand era chiar mica, cum se uitau maicutele la ea, cu ce dragoste, cu ce tristete, cu ce zambet amar in coltul gurii…
  Parerea mea.

   
 8. Marian

  2 iulie 2014 at 16:49

  Sunt de acord cu unele si cu altele nu. Omul isi poate gasi fericirea in manastire, dar defapt manastirea ce este? Manastirea este un asezamant religios in care sunt anumite reguli ce trebuiesc respectate, un loc in care beneficiezi de o anumita invatatura despre religie, un loc in care se cauta linistea si eliminarea pe cat posibil a ispitelor de toate naturile, toate astea si altele (multe ca nr.) te ajuta sa-l regasesti pe Domnul. Este bine ca exista astfel de locuri deoarece sunt oameni care au nevoie de asa ceva si asta isi doresc si care se duc de buna voie acolo. Orice femeie isi doreste un copil si vede in asta o mare realizare si implinire ca femeie, ca mama. Adevarat este ca daca nu am avea familii, deci o jumatate nu am putea face copii, cum s-ar face copiii, ne este dat noua ca oamenii, sta in natura noastra, biserica ne spune chiar cand este bine sa facem copii in ce zile si in ce conditii si este bine pentru ca ne pazeste si ne invata (sa nu faci copii in post, in zile de sarbatoare, la bautura pentru a nu avea copii cu probleme si ai chinui pe ei dar si pe noi, ar fi mare pacat). Trebuie vazuta calea de mijloc, de multe ori vrem sa ne impunem indeile in fata altora si ajungem in extremele problemei. Eu imi caut jumatatea si ma rog Domnului sa ma ajute sa o gasesc, sa o recunosc si sa fie o alegere binecuvantata, pentru ca nu vreau sa trec printr-un divort asta m-ar sfasia. Si inca ceva FOARTE IMPORTANT DE CAND AM INCEPUT SA REGASESC RUGACIUNEA MA SIMT MULT MAI BINE, AM INCEPUT SA VAD ISPITA SI CUM APARE SI CE FORME ARE, PANA ACUM FACEAM PARTE DIN EA. ASA CA SFAT: RUGATI-VA CHIAR SI MECANIC ASA CUM MULTE ORI O FAC EU.

   
  • cerul_meu_senin

   2 iulie 2014 at 22:39

   Intelept raspuns, multumim !

    
  • Marian

   4 iulie 2014 at 16:16

   Calinakimu daca te referi la ce am scris eu, sa stii ca imi poti spune pe nume, Marian ma numesc, ca sa stie si altii sau eu la cine faci referire si la ce am scris. In textul tau spui ca ai mai scris o gramada de articole, nu cred ca am avut placerea sa te cunosc si nici tu pe mine si sincer nici nu cred ca vreau. Textul tau este foarte autoritar, foarte incisiv si vorbesti numai definitii, aici am aflat, citind articole dupa articole din cuvintele pline de intelepciune ale unor preoti, parinti si alti oameni care stiu foarte multe despre religie si care stiu cum sa spuna mai departe invataurile date de Isus Hristos CA ESTE BINE SA TE ROGI CHIAR SI MECANIC, DAR SA TE ROGI. Asta este primul pas, eu asa fac, stiu ca sunt ispitit si imi este greu sa imi linistesc mintea si am mai observat ca numai cand sunt aproape singur in fata unei icoane atunci simt si traiesc alte sentimente si mintea nu mai fuge ca nebuna, ASTA ESTE NIVELUL MEU, AM SPUS CA MA BUCUR CA AM REGASIT RUGACIUNEA. Adica sunt la inceput pentru ca nu mai m-am rugat de ceva vreme desi sunt destul de tanar (putin peste 30). Daca tu ai alta experienta si esti mai avansata in rugaciune numai de bine pentru tine, dar necunoscandu-te permite-mi sa am ceva dubii si cred ca si in biserica daca ai fi tot nu ai putea sa te detasezi de anumiti factori care te perturba, aici pot spune chiar si vocea preotului, mie unul imi este foarte greu, ca sa nu mai zic de cei care vorbesc sau se foiesc…. Ma uit la poza ta si ai o poza frumoasa, nu cu tine evident, este un peisaj si o lumina vine de sus din cer spre pamant, este o poza cu multe intelesuri….eu cand ma uit la ea primul lucru care imi vine in minte este speranta, adica o bucurie in suflet. Poza asta mi se pare putin in contrast cu ce spui tu, spun asta cu mare modestie nu te jignesc si sa nu intelegi altceva, dar ai un stil de a gandi si de a spune lucrurile „aparte”. Mai citeste articole de pe acest site si o sa vezi, eu nu am citit foarte multe dar am citit cateva si pot da anumite exemple din Sfanta Scriptura (nu asa cum sunt scrise, ci cum le-am inteles eu) cum ar fi: „Cere si vei primi” – bolnav fiind cum sa nu te rogi pentru sanatate iar tu zici ca este cerseala si altele. Eu ma rog pentru mine si cer ….ce cer eu si ce se cere intr-o rugaminte (nu lucruri materiale masini, case sau nu stiu ce….), mai ma rog pentru Biserica, dusmani, cei ce mi-au facut bine si drept multumire si slava Domnului. Mi-a facut placere.

    
 9. Marian

  5 iulie 2014 at 17:10

  Calinakimu, sunt asa de multe la care sa raspund ca nu o sa incep sa scriu pagini dupa pagini spre a lamuri pe cineva care nu vrea. Spui SUNT LAMURIT….deci esti un barbat, am crezut ca stau de vorba cu o femeie (impresie pe care mi-ai lasat-o dupa cum scrii si id-ul mai mult femeiesc decat barbatesc), spui ca ai o experienta de peste 60 de ani….deci ai o ietate si experienta nu gluma, probabil ca la o asa varsta ai ajuns la un nivel de rugaciune destul de mare. Eu ma pierd putin aici: spui ca rugaciunea este o stare permanenta de gratie si de iubire….cand? nu sunt explicate ca sa inteleaga tot omul (fara experienta ca mine). Eu cred asa: faci o rugaciune doar de multumire pentru cele primite in viata si de marire si slavire a Bunului Dumnezeu ca datorita Lui suntem aici inca o zi si ne bucuram de darurile Lui (daruri: viata, aer-respiram, soare, luna, ploaie un salut de la cineva, o mancare, sunetul lumii si al pasarilor si lista este lunga) la un anumit moment simti acea stare de gratie de care vorbesti dar ea tine cat tine, in cel mai bun caz pana la sfarsitul rugaciuni sau pana cand te deranjeaza cineva. Cand a inceput ea? La un moment dat in timpul rugaciunii, nu imediat cum am ajuns in fata icoanei sau cand am spus primul cuvant, pentru ca este o perioada de acomodare de intrare in acea stare, se pregateste terenul, DE AICI TRAGEM CONCLUZIA CA STAREA DE GRATIE DIN TIMPUL RUGACIUNII NU ESTE PERMANENTA, CA SA FIE PERMANENTA TREBUIE SA TE ROGI PERMANENT SI SA NU FII DERANJAT, OMUL MAI SI MUNCESTE NU NUMAI SE ROAGA, stim din Scriptura si din viata Sfintilor care si ei aveau treaba sa indeplineasca anumite misiuni. Starea de iubire insa trebuie sa fie permanenta in fiecare ceas fata de altii. CATA IUBIRE AI TU FATA DE CEL APROPIAT TIE, DE VECINUL CARE TE DERANJEAZA, DE CEL CARE TE FURA, TE INJURA SAU MAI BINE FATA DE CEI CARE NU TE DERANJEAZA SI TREC PE LANGA TINE, ca tot dai definitii care vezii ca nu sunt autentice ci luate de la altii, daca vrei autenticitate spune ce simti tu. DE GANDIT AM VAZUT cum gandesti si cat, uite cuvintele se intorc la tine si apropo de gandit si crucea pe care o porti, tu , eu si cei de langa noi. Spui ca ai un blog personal, de ce comentezi aici, acolo nu ai oameni cu care sa comentezi si pe cine sfatui, sau asta este strategia, te duci in alta parte si ii atragi la tine? Cat despre Biserica, oricum este ea privita si cum o sa fie in continuare, parerea mea este ca trebuie sa mergem la ea pentru ca acolo gasim indrumare si nu numai. Indiferent ce face popa prin el in momentul slujbei Duhul Sfant lucreaza, iar noi ca oameni nu avem pregatirea si puterea de a ne lupta, aici se greseste ei sunt intermediarii catre Dumnezeu. Daca nu ai avut niciodata probleme sau nu te-ai lovit de asa ceva ce sa zic, dar unde este invatatura parintilor vostri, prima rugaciune, ce ati fost invatati, ca privind in urma au fost altfel de oameni, cu frica de Dumnezeu. Uite ca tot am comentat si fara a fii rautacios, dar imi dau seama ca nu avem aceleasi idei, deci eu nu o sa mai comentez indiferent de ce o sa spui si asta nu inseamna ca nu am argumente, apropo de argumente in stilul in care vezi problema mai ramane sa vina cineva si sa ne spuna ca 1+1 = altceva si ca 1 nu este unu. Nu stiu cat de autentic sau la moda sunt, sau o sa fiu, insa vreau sa fiu o oaie printre oile Domnului. Despre intorsul obrazului, nu ai inteles ideea, vezi cum gandesti si ce faci, ie-i o parte dintr-un text sau o poveste si o explici convenabil tie pierzand astfel esenta. Daca analizam psihologic sau cum vrei (stai linistit ca nu sunt psiholog, nu te lega de asta) incerci sa convingi pe cineva prin propriile tale idei, mai precis…incerci sa te convingi pe tine defapt. Faci o fapta rea si incerci sa vezi partea plina a paharului si zici hai ca nu am gresit defapt am facut bine, seamana cu teoria conspiratiei. Mi-a facut placere sa comunicam Calin Akimu. Marian este numele meu adevarat, ma bucur ca mi-a fost dat un nume de Sfant si inca ce Sfant, Sfanta Maria pururea fecioara, nascatoare de Dumnezeu, ce taina aici sa nasti pe Domnul si totusi sa fii si sa ramai fecioara, cred ca aici, citind am aflat despre numele oamenilor si ca cei care poarta nume de Sfinti au rugaciuni si protectii de la acei Sfinti, mai ales in ceasul morti lor, asta este ceva bun de stiut.

   
 10. Marian

  6 iulie 2014 at 14:01

  Dupa cum am spus ie-i doar parti dintr-un text si le dezbati dupa propria ta vrere si speri sa convingi si pe altii cat de bine gandesti sau cate stii, cand in realitate vrei doar sa te convingi pe tine, dupa cum bine ai zis ca ai ajuns la un nivel de invidiat de altii….tine pentru tine judecata inalta si gandirea fara margini, asa o sa pari foarte inteligent (cei inteligenti cedeaza, tac ei) mai ales dupa o lunga experienta si mai ales ca ai si unde comenta, pe blogul personal. Azi am fost la biserica unde ma duc de cateva saptamani, una mai mare care are cor dirijat si ca niciodata mi s-a parut foarte frumos…deosebit de frumos. Ceva ma impresionat si am zis in sinea mea urmatoarele cuvinte: Doamne, frumoasa este casa Ta, Doamne ce liniste este in casa Ta, Doamne ce sunete armonioase sunt in casa Ta, primeste-ma si pe mine pacatosul in casa Ta Doamne, ca tare bine este, apoi m-am gandit la ce spune Sfanta Scriptura, corpul este casa Sfantului Duh, deci toate astea au fost si sunt in inima mea si eu ca un netrebnic le-am tinut inchise si nu le-am cunoscut….STII DE CE? PENTRU CA NU AM FOST LA BISERICA SI SA STAU ACOLO PANA LA SFARSIT DIN PROPRIE INITIATIVA, dar asta s-a schimbat deja, ma duc si ma simt mult mai bine si sper sa pot ma duc in fiecare duminica. Daca te uiti in cartile pe care le-ai citit o sa vezi ca inca de la inceput Dumnezeu a avut o persoana sau mai multi care sa conduca poporul ales de Domnul, care sa faca cunoscute lucrarile si religia Domnului care Una binecuvantata si Sfanta, numele celor care au condus popoare le stii tu mai bine (ex: Moise unul dintre ei….continua tu cu altii). Intradevar ca Dumnezeu este peste tot, si in tine si in mine si in tot ce ne inconjoara, toate si toti suntem al Lui, Biserica ne indruma si ne povatuieste. Nu poti trai cu ideea de a nega biserica dar vezi tu i-L am pe Domnul in mine, nu prea se pupa, de unde si uite cate trebuie sa facem pentru cei morti (pomeni, parastase, pomeniri si mai cate) tot prin biserica….concluzia este clara. Numai bine si Domnul sa ne ajute.

   
  • cerul_meu_senin

   6 iulie 2014 at 21:12

   Utilizatorul Calinakimu a fost trecut la spam pentru ca jigneste comentatorii si incearca sa indoctrineze celorlalti ideile proprii. Marian, ma bucur sa citesc cele scrise de tine, Dumnezeu sa te binecuvanteze, sa-ti calauzeasca pasii pe mai departe pe drumul frumos si curat pe care l-ai ales, si sa te tina cu sanatate si intelepciune. Maine voi mai publica un articol pe tema rugaciunii, foarte important, pe care l-am transcris din cartea „Cuvinte simple din Sfantul Munte” scrisa de Efrem Ieromonahul. Este o carte foarte buna, da sfaturi practice si pline de intelepciune, pe care ti-o recomand si tie. Este si ieftina pe deasupra, sub 10 lei. Cand voi mai avea timp, voi mai transcrie din aceasta carte, pentru ca si eu m-am folosit mult. Maica Domnului sa ne ocroteasca pe toti ! Numai bine !

    
 11. Radu

  25 mai 2015 at 16:01

  E mai bine sa iti gasesti jumatatea si sa traiesti in taina casatoriei decat sa nu ai nicio jumatate si sa fii desfranat.

  Pentru aia care nu i-a atins inca instinctele si nu au nevoie sa isi caute jumatatea probabil sunt cei mai fericiti dintre toti.Desi si aici e o problema ca ramai singur in viata si e greu sa fii singur nu e bine ca omul sa ramana singur.

  E o problema filozofica si greu de dat un raspuns pentru toti! Trebuie analizata fiecare persoana cu situatia sa inainte de a da o solutie.

  In toti oamenii se afla instinctele de a manca, bea, auto aparare, frica, procreere (atractia fata de genul opus) si protejarea celor apropiati tie. E greu sa te abati contra firii omului prea tare, in final tot esti legat de astea vrei nu vrei.

  Personal cred ca e mai bine tinerii sa se casatoreasca devreme cum era inainte decat sa fie ca azi !

   
 12. calinakimu

  26 mai 2015 at 13:08

  Acest articol se vede ca este scris de cineva care “cunoaste” iubirea din carti…si nu din orice fel de carti, din carti care te invata sa iubesti un concept, o idée abstracta, ca aceea despre D-zeu si sa nu iubesti pe cel alaturi de tine, sau sa-l iubesti mai putin(?!), ca iubirea “adevarata” este pentru o …idée (?!)
  Iisus spune ca nu i s-a dat hrana, ca a fost lasat singur, ca a fost nedreptatit de catre apostolii sai. Cand a fost intrebat cand s-au petrecut acestea, El a raspus, ca atunci cand s-au purtat astfel cu un semen de-al lor…cu EL sa-u purtat astfel.
  D-zeu nu este o persoana si nici “cineva”…Existenta este D-zeu, aceasta TOTALITATE armonica, PERFECTA.
  Cand vei sti sa-ti iubesti aproapele, asa cum ne-a iubit Iisus, adica NORMAL, cu iubirea IUBIRE, atunci nu mai trebuie sa iubesti idei, concepte, D-zei…aiureli.
  Ca cineva iti poate fi “jumatatea’, ca poti empatiza cu el…foarte bine. Iubesti omul…il iubesti pe D-zeu…si asta este valabil pentru TOT. Iubirea nu este marginita la un concept sau persoana. Ea nu este punctuala…Compasiunea fata de Existenta, in TOTALITATEA ei, este IUBIRE.
  Nu-l mai iubiti pe D-zeu si va dispretuiti semenii care nu cred intr-un concept, indiferent cum se numeste acesta.
  Bineinteles ca „iubitorii” de D-zeu …nu sunt de acord…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: