RSS

Refuzul pocaintei chiar si in iad

20 feb.

Era cândva un ucenic în ascultare la Bătrânul său, iar acest ucenic după adormirea sa, fusese condamnat la iad datorită gravelor sale neascultări. Bătrânul aflat în stare de extaz și de răpire, peregrina în ceruri, căutându-și ucenicul. Însă nu l-a găsit. Atunci a cerut Mântuitorului Hristos să îl ducă și la iad. S-a dus bătrânul în duh și la iad și l-a văzut pe ucenicul său într-un mare chin. Era adâncit în foc și pucioasă până la gât. Îi spuse: „Fiule, aici te-a dus neascultarea ta?” Ucenicul răspunse: „Da, ce contează?! La urma urmei stau mai bine decât alții, căci mă sprijin cu picioarele pe un episcop ce este mai afundat decât mine.”

Adică în vreme ce episcopul acela era adâncit în iad și mai mult, și mai jos, ucenicul se chinuia și el în focul acela nematerialnic, adică într-o arșiță sufletească insuportabilă, căci nu este un foc material în iad; dar amărâtul era mulțumit de faptul că pășea pe umerii arhiereului. „O, copile, copile!” zise suspinând Bătrânul, ca un părinte duhovnices ce era. „Nici aici nu te pocăiești de păcatele făcute? Nici aici nu te smerești? Și acum când te chinui, nu te smerești? Ce importanță are că pășești pe umerii episcopului?”

Ca și cum am zice că asta e problema, ce a făcut episcopul. Pentru ceea ce a făcut, nu și-a luat răsplata sa? A fost cumva nedreptățit prin aceasta? A nedreptățit cumva Hristos pe cineva? Precum vedem, toți își primesc răsplata, orice ar spune și ar crede unii și alții. Aceștia prin faptele și prin răsplata lor, nici nu ne vor salva, nici nu ne vor condamna.  Doar Hristos ne va izbăvi, iar dacă nu suntem atenți, ne vom condamna singuri. Căci Hristos nu condamnă, doar mântuiește. Dar dacă nu suntem atenți, vom lua fiecare locul nostru cel cuvenit, căci Hristos are răbdare cu noi, dar va veni și clipa când va trebui să aplice dreptatea dumnezeiască. Lucrurile sunt clare. Iar astfel suntem toți liniștiți că nu este nimeni nedreptățit. Hristos însă caută ocazii de care să Se folosească pentru a-l mântui pe om.

Efrem Ieromonahul, Schitul Vatopedin Sf. Ap. Andrei „Cuvinte simple din Sfântul Munte”

 
Un comentariu

Scris de pe 20 februarie 2014 în IAD, MANDRIE, POCAINTA

 

Un răspuns la „Refuzul pocaintei chiar si in iad

  1. pcmouse

    21 februarie 2014 at 2:55

    Reblogged this on pcmouseblog.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: