RSS

Indemnul Pr. Justin Parvu: „Aprofundati rugaciunea din inima !”

19 iun.

E foarte important să ştii să te rogi. De multe ori şi noi călugării stăm în mănăstiri şi nu ne rugăm, doar ni se pare că ne rugăm. Nu e de ajuns să mergi la biserică, la slujbe şi să stai acolo ca şi cum ţi-ai făcut datoria, din obligaţie. Trebuie să insistăm pe lucrarea lăuntrică. Degeaba zicem multe rugăciuni cu gura sau cu mintea, dacă nu aprofundăm, dacă nu trăim ceea ce ne rugăm.

Acum şi mirenii trebuie să aprofundeze rugăciunea din inimă, pentru că va fi singura noastră izbăvire – rugăciunea din inimă. Pentru că în inimă este rădăcina tuturor patimilor şi acolo trebuie să lucrăm. Până acum a mai mers cu lucruri superficiale, dar pentru vremurile ce ne stau înainte, nu va fi de ajuns. Dacă nu vom avea rugăciune cu străpungerea inimii, nu vom rezista la tot atacul psihologic, pentru că au metode nevăzute de reeducare a minţii.

Astăzi mi se pare că nepăsarea este cel mai greu păcat. Nu mai simţim nimic la rugăciune, nu avem lacrimi de pocăinţă. Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simţi harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputinţă de ales între bine şi rău. Vor fi mari Înşelări şi numai harul lui Dumnezeu ne va putea izbăvi de ele. Aşadar, rugaţi-vă, rugaţi-vă să nu cădeţi în ispita înşelării! Pentru că numai prin rugăciune putem primi harul lui Dumnezeu. Dacă nu ne rugăm şi perseverăm în lenevia și nepăsarea noastră, fără pocăință, atunci este posibil să pierdem instinctul îndreptării. Să ne ferească Dumnezeu să pierdem instinctul îndreptării!

(Ne vorbește Părintele Justin, Petru Vodă, 2011, pp. 210-211)

Reclame
 
Un comentariu

Scris de pe 19 iunie 2013 în RUGĂCIUNE, SFATURI

 

Un răspuns la „Indemnul Pr. Justin Parvu: „Aprofundati rugaciunea din inima !”

 1. Laur006

  20 iunie 2013 at 9:27

  S-ar putea sa gresesc, dar eu fac analogie intre cuvintele „inima” si „constiinta”. Nu prea pot intelege inima decat ca pe un organ intern, deci fara legatura cu patimile.

  Iar promisiunea lui Iisus „Fericiti cei curati cu inima” numai asa o pot intelege: „Fericiti cei cu constiinta curata” – fiind vorba despre cei care isi educa mintea sa respecte invataturile crestinesti, numai astfel putand avea constiinta curatita.

  (Multumesc Parintelui Iustin pentru lectiile de viata pe care ni le-a lasat, dar mai ales ca m-a lasat sa-i sarut dreapta o singura data, chiar daca dormea in racla… Dumnezeu sa-i asculte rugaciunile pentru noi, venite de-acum in mod si mai direct si mai puternic!)

  P.S. Daca stiti/auziti marturii, cuvinte si invataturi de la Parintele Iustin, va rog sa mai postati articole pe aceasta tema care, pentru multi ca mine, tin locul unei intregi facultai de teologie…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: