RSS

Duhovnicul sau Psihologul

27 mai

Lipsa banilor, neincrederea in propriile puteri, grijile, conflictele familiale etc, sunt motive din cauza carora, unele persoane ajung sa nu mai aiba parte de liniste. Pentru redobandirea ei, ni se recomanda din partea unora duhovnicul, iar din partea altora psihologul.

Nu impartasesc punctul de vedere ca sunt probleme pe care le poti discuta cu duhovnicul si altele pe care trebuie sa le discuti numai cu psihologul. De vreme ce duhovnicii sunt chemati sa vindece patimile oamenilor, cred ca au darul de a trata orice boala. Nu am auzit pana acum o persoana care sa mearga la un duhovnic adevarat si acesta sa-i spuna: „Iti recomand sa iei legatura si cu psihologul X”.

Din cauza faptului ca avem si preoti care nu pastreaza vrednicia darului preotiei in toata vremea, avem parte si de duhovnici care nu vindeca. A vindeca bolile oamenilor este un har pe care Dumnezeu il da numai celui care pune darul primit in lucrare. Misiunea preotului nu este in principal aceea de a administra Sfintele Taine, ci de a fi mai intai el insusi sfintit de ele. Sfintit, va cunoaste toate metodele si remediile pentru tamaduirea de toata tulburarea launtrica.

Psihologul apare dupa parerea mea, ca un pogoramant al lui Dumnezeu intr-o lume in care avem parte de duhovnici care au uitat de lucrarea lor. Parintele Rafail Noica marturisea ca preotul este dator nu numai sa inlocuiasca psihologul, ci sa depaseasca tot ceea ce face psihologul pentru oameni. Sfantul Ioan Gura de Aur a rostit cuvinte cutremuratoare in acest sens: „Nu cred ca sunt multi preotii care se mantuiesc, ci mult mai multi aceia care pier, pentru ca lucrul acesta cere un suflet cu totul maret”.

Intr-o lume in care sunt slujitori care nu mai tin seama de vocatia lor si persoane care nu implinesc cuvintele duhovnicilor, niste asa zisi ucenici, psihologul ca si psihiatrul pot prin tratamentele pe care le administreaza sa-l ajute pe om sa se echilibreze, sa reuseasca sa vada diferit viata. Dar asta nu inseamna ca prin acele tratamente omul va inainta si duhovniceste. Psihologul trateaza lucrurile doar din punct de vedere psihic. Astfel, Arhim. Simeon Kraiopoulos afirma ca „Una este sa tratezi lucrurile din punct de vedere psihic si alta este sa le tratezi din punct de vedere duhovnicesc. De regula, daca esti format din punct de vedere duhovnicesc, esti si psihic, ceea ce nu este valabil si invers, adica daca stai bine psihic, implicit stai bine si duhovniceste”.

Nu neg lucrarea psihologilor, dar afirm ca acestia niciodata nu vor putea sa inlocuiasca lucrarea duhovnicului, pe cand invers este posibil. Asadar, nu in judecata unor preoti trebuie sa ramanem, ci in rugaciune. Sa ne rugam pentru luminarea duhovnicilor nostri ca sa fim luminati.

Iar daca nu avem un calauzitor duhovnicesc care sa ne vindece sufleteste, sa rostim rugaciunea Sfantului Simeon Noul Teolog: „Doamne, Tu care nu voiesti moartea pacatosului, ci ca sa se intoarca si sa fie viu, Tu care Te-ai pogorat pe pamant, tocmai ca sa inviezi pe cei ce suspina si care sunt morti prin pacat si spre a-i face vrednici sa Te vada, Tu, Lumina cea adevarata, trimite-mi un om care sa Te cunoasca, atat pe cat este cu putinta omului, pentru ca, slujindu-l si supunandu-ma lui din toate puterile mele, ca si Tie, si implinind voia Ta in a lui, bine sa-Ti plac Tie, singurul Dumnezeu si sa ma invrednicesc si eu pacatosul de imparatia Ta”.

Adrian Cocosila

 
3 comentarii

Scris de pe 27 mai 2013 în PREOTI, PSIHOLOG

 

3 răspunsuri la „Duhovnicul sau Psihologul

 1. opicaturadesuflet

  24 iunie 2013 at 22:00

  acum doi ani, mai exact pe 20.05.2011 mi-am îngropat fiul…de 28 ani… frumos ca un brad, bun, cuminte, sănătos… unii m-au trimis la un psiholog, alții… m-au privit ca și când eu nu am fost în stare sa-mi educ fiul sa lupte cu o lume rea… (o colega chiar mi-a spus într-o zi: ” tu să-ți înveți copiii sa nu se mai spânzure, nu pe mine sa fac curat la locul de munca!”)…și să-și pună capăt zilelor exact cu 3 zile înainte de Sfinții Constantin și Elena… în aceasta zi sfântă sa fie îngropat, exact de ziua lui… Îmi este groaznic de dor de el, simt ca mi se sfâșie sufletul de dorul lui, nu am cui s-o spun, nu le pot spune copiilor mei, nu as vrea sa-i întristez…ei… au viata lor, trebuie sa și-o trăiască…eu însă… simt ca mor zilnic cate puțin de dorul lui, simt ca …. nu am cui sa-i spun și, după ce-am citit câteva rânduri pe aici……… mulțumesc! aici nu-mi va găsi nimeni lacrimile… mulțumesc!

   
  • Elena J.

   25 iunie 2013 at 20:10

   Inima de mama este cea mai jertfelnica si cea mai mare, de aceea ea simte durerea copiilor ca fiind a ei; si este normal sa fie asa pentru ca Dumnezeu a lasat ca mama sa fie ingerul casei, mangaierea sotului si a copiilor deopotriva. Pierderea unui copil este intr-adevar o durere sfasietoare, insa este bine de stiut ca diavolul – vrajmasul omenirii, al lui Dumnezeu si a tot binele – urmareste cu orice pret sa insele suflete si sa le castige pentru imparatia sa intunecoasa. Cand omul face o fapta buna, ii sopteste in gand sa se mandreasca si astfel s-o piarda, cand face pacate, ii spune ca Dumnezeu nu-l mai iarta pentru ca e prea pacatos, trimitindu-l astfel in deznadejde si apoi la sinucidere; asa de viclean este diavolul. Si multe asemenea viclenii. In principiu, multi oameni desi le au pe toate, au depotriva si mahnirea deoarece le lipseste Hristos, si de aici pleaca toata suferinta si toata paguba in lume…

   Ma bucur ca ati gasit aici un pic de alinare. Maica Domnului sa va ocroteasca, sa va intareasca si sa va auda atunci cand oamenii sunt indiferenti sau neputinciosi la suferintele dvs.

    
 2. opicaturadesuflet

  25 iunie 2013 at 23:02

  Mulțumesc, suflet de înger! Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru timpul pe care mi l-ați alocat! Dumnezeu sa va binecuvânteze!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: